Dánio perlové – Danio margaritatus

Danio perlové, známé taky pod jménem rasbora galaxy je drobná kaprovitá rybka dorůstající zhruba 3 cm, žijící v hejnu a pocházející z Maynamaru. Teplotu udržujeme kolem 22-24 stupňů Celsia a neodbýváme údržbu akvária. Hejno skládáme alespoň z 10 kusů, čím více tím lépe.

Danio perlove galaxy galaxky 4

Dánio se pohybuje ve spodních 20 cm vodního sloupce. Tento druh je plachý a silné světlo je ještě více stresuje. Má ráda členité dno pomocí rostlin, kořenů, kamenů a jiných dekorací, díky kterému následně nebývá tak plaché. K tomu nám může dopomoci přítomnost dalšího, malého nekonfliktního druhu, které pomůže Dania vytáhnout do prostoru a zároveň vytvoří i jakési společné hejno. Jako příklad se dají dát různé druhy drobných rasborek (rasborka skvrnoocasá, rasborka kalimantská, rasborka trpasličí) a také například neonky modré či tetry ohnivé.

Jedná se o malou rybku s drobnou tlamičkou vyžadující miniaturní krmení. Vhodné jsou pomalu padající granulky, dále drobná mražená či živá potrava (dafnie, cyklop, vylíhnutá artemia).

Krmiva vhodná pro danio perlové: S.A.K. 55, EasyFish Artemia odskořápkovaná

Autor: Daniel Gombos

Chovatelé akvarijních ryb v ČR

Zpět do galerie akvarijních ryb

[an error occurred while processing the directive]

3 komentáře k „Dánio perlové – Danio margaritatus”

Zdeněk P.

Reply

Také mám 6 ks těchto rybiček a musím říct, že jsou moje nejoblíbenější! V mém 300l akváriu se že začátku bály, ale teď si připlavou ke hladině pro papáníčko. Už se nebojí a občas plavou i s neonkama. Jsou docela drahé, ale nádherné!

19. 3. 2023 at 4:21 pm

lukas

Reply

Je to tipicka hejnova rybka? Chtel bych do akva 250l velke hejno cca 50 rybek do 3cm. Jde mi o to, jestli se chovaji stejne jak napr. neonky ktere krasne plavou v hejnech.

19. 3. 2023 at 4:19 pm

    Surpan

    Je to rybka, která je plachá, pokud není v hejnu. Hejno se pak zdržuje u sebe, stejně ale jako u neonek nejde zaručit, že budou plavat v hejnech (mnohdy jsou neonky rozprostřeny po celé nádrži i při větším objemu AQ). Důležité pak je, tak nemít žádné další agresivnější rybky, které by je nějak terorizovaly. Pro danio galaxy je nejlepší zarostlé malé a střední akvárium. Do velkých AQ se prý nehodí. Důvod jsem ale nezjišťoval.

    19. 3. 2023 at 4:34 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *