Krása malých skalniček

skalnicky do skalky

Co může být pohodovější, než zahrádka nebo malý dvorek, kde na vás nikdo nečučí, ze všech stran jen zeď a krásná zeleň. Nic neruší před relaxem a opalovačkou na sluníčku v letních dnech. Kolem stavebních konstrukcí a pergoly se pnou keře a stromky, zdi pokrývají popínavky. A pokud nechcete všude jen trávník nebo vyšší květinový záhon, skalka je jasné volba.

Malých rostlinek na skalky, tedy skalniček, se dá sehnat tisíce druhů a kultivarů. Jen rozchodníků jsem již měl minimálně 15 variant.

Nenáročné skalničky

Kosmatec (Delosperma)

Troška vody stačí, aby se zakořenil. Pak už si poradí s prudkým sluncem i suchem. Roste ve štěrku, po betoně, mezi kameny. Kvete krásně žlutě. Výška této skalničky je cca 3 až 8 cm, rozpíná se kolem sebe a dokáže velmi rychle pokrýt větší plochu.

kosmatec

Rozchodník (Sedum)

Skalnička o podobné velikosti jako kosmatec, má drobnější dělení listů, rozrůstá se stejně rychle, daří se ji i při nepříznivých podmínkách a čerpá živiny z mála. Přesto dá mnoho. Krásné žluté, bílé, nebo oranžovočervené květy prozáří vaši zahrádku či zídku.

rozchodnik

Netřesk (Sempervivum)

Podle našich prababiček a dávných předků měla netřesk schopnosti zabránit úderu blesku do domu. Proto se netřesky vysazovaly na některé střechy. Jestli to ale funguje nevím. Ale pokud se bojíte, že by se vaše zahrádka na kopci mohla stát terčem útoku přírodních živlů, rozhodně nezapomeňte vysadit netřesk. Je to krásná malá skalnička, opět desítky variací, různých barev, některé jsou zelené, některé červené, jiné zase chlupaté. Jeden druh je malinký a velikost růžice je sotva dva centimetry, některé netřesky jsou větší než pěst boxera. A když pak kvetou, mohou jejich květy dosáhnout i výšky 35 cm.

netresky

Lomikámen (Saxifraga)
Tato malá skalnička se dá pěstovat skoro všude. Na skalce, v záhonku ale i v truhlíku na balkoně. Vhodná je zase i pro skalničkáře sběratele, neboť k dispozici je přes tři sta druhů této malé rostlinky. Lomikameny vyžadují světlé místo, stín nesnáší úplně nejlíp. Potřebují pouze mírně vlhkou půdu, je dobré zeminu pro Lomikámen promíchat s drobným štěrkem, jako drenáž. Na zimu není třeba řešit přikrývku, naše podmínky zvládá velmi dobře.

Lomikamen

Plaménka (Phlox subulata)
Krásná plazivá skalnička, které dokáže prorůst mezi malými spárami kamenné zídky a oživit ji nejen krásnými drobnými zelenými lístky, ale i širokou škálou barevných květů. Jen na své skalce jsem měl 12 variant. Když se Plaménka rozkvetla, celá skalka se proměnila v barevný ráj především jemně fialové barvy, kterou posléze nahradila barva žlutá, když začaly kvést rozchodníky. Plaménka má ráda slunné místo, na zimu jsem ji vždycky omladil sestřihem a na jaře krásně obrostla. Je velmi mrazuvzdorná.

plamenka

Bohyška skalková (Hosta)
Miniaturní skalková bohyška je zmenšeninou velkolistých sester. Její listy dosahují délky jen do 10 cm, kvete světle fialovými podlouhlými květy. Je nenáročná, má raději polostín, než přímé světlo. Do zahrad se spíš hodí větší druhy Bohyšek, ale tato drobná je perfektní do skalky především kvůli svému tvaru listů.

bohyska hosta do sklaky 1

Mateřídouška (Thymus)
Skalková mateřídouška se téměř vůbec neliší od své běžné podoby, která se používá především pro bylinkáře. Je prostě jen o trošku menší, víc se pne po kamenech, má stejné květy, jen jich má méně. Ale ať jde o mateřídoušku skalkovou, nebo běžnou, obě by rozhodně ve skalce neměly chybět. Už jen kvůli zdraví na přípravu čaje.

skalkovy tymian

Zvonek (Campanula)
Opět se podíváme na nízké skalkové zvonky. V rodu Campanula se dá najít neskutečné množství různých zvonků, které se liší tvarem listů, jejich odstínem zelené, ale především barvou a tvarem květů, které se tyčí na tenkých stoncích. Nejběžnější barva květů je modrá a fialová, měl jsem i bílé zvonečky. Vyhovuje jim světlé místo, zvládne bohatou i chudou propustnou půdu, dobře se rozrůstá.

zvonek skalnicka campanula
[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *