DIY: CO2 do akvária ze sody a kyseliny citronové

CO2 jedla soda bicarbona a kyselina citronova

Další variantou dodávání CO2 akvarijním rostlinám je použití jedlé sody a kyseliny citronové. Oproti kvasnicovému způsobu jde o stabilnější dávkování, které zároveň déle vydrží a při srovnání pořizovací ceny s CO2 lahví, vyjde tento způsob levněji.

Upozorňuji, že v lahvích je vyšší tlak (měl by ale fungovat přetlakový ventil při potížích). Lahve musí být mimo dosahu dětí a domácích mazlíčků. Návod je podle výrobce. Jako autor tohoto článku nenesu žádnou zodpovědnost za zranění nebo za škodu na majetku. Pokud si tento systém vyrobíte, jde o vlastní výrobu na vlastní zodpovědnost.

Připomene si možnosti dávkování CO2 a jejich výhody a nevýhody:

CO2 z kvasnic

Dávkování CO2 burčákem (návod na CO2 z kvasnic) má hlavní problém nestabilní dávkování. Když se spoje dobře utěsní, je příprava snadná. Výdrž je přibližně 7 až 10 dní, následně je třeba namíchat novou náplň. Pořizovací cena je nízká, řekněme v rámci 50 kč za příslušenství. Každý týden pořídíte čerstvé droždí a cukr, cca 10 kč/týden, to je 520 Kč/rok.

banner clanek CO2 technika 7

CO2 ze sody a kyseliny citronové

Tento CO2 systém jsem si pořídil za 300 kč z Aliexpressu. Pak jsem si dokoupil ještě lipové dřívko a zpětný ventil, celý systém vyšel na 370 Kč. Náplní je kyselina citronová a jedlá soda, což dohromady vyšlo na 40 Kč. Bublá přibližně 30 až 60 dní, což je tedy 240 – 480 Kč/rok. Tento systém oproti burčáku vyrábí relativně konstantní množství CO2. Výměna náplně po 1-2 měsících je proti burčáku velkou výhodou. Příprava je trošku složitější a každý si ji bude muset trochu vychytat, což se nepovede napoprvé. Tlak v lahvích je vyšší než u kvasnicového systému, což je výhodou pro použití atomizéru k lepšímu rozpuštění CO2.

CO2 lahev v setu

Do 120 litrového rostlinného akvária jsem si pořídil CO2 set. Když pominu počáteční respekt z tlakové lahve, tak jde o jednoduchou a stabilní metodu sycení CO2. Pořizovací cena celého setu bez nočního vypínání (s 5litrovou CO2 lahví), včetně atomizéru, byla asi 3300 Kč. CO2 probublává nonstop, pořídit k setu dá také noční vypínání: elektromagnetický ventil. Lahev mi vydrží přibližně 5 měsíců, následně musím dojet do nejbližší plnírny (seznam CO2 plníren) kde mi lahev naplní za průměrných 100 kč. Naplnění lahve bez dopravy vyjde cca 240 Kč/rok.

Navod na CO2 do akvaria jedla soda a kyselina citronova

Co budeme potřebovat na CO2 ze sody a kyseliny citronové potřebovat?

Nákres zapojení a popis dílů

CO2 system D 201 D 501 D 301
  • 1. tlakoměr
  • 2. jednoduchý přetlakový ventil – bužírka
  • 3. víčko lahve A
  • 4. víčko lahve B
  • 5. třícestný ventil
  • 6. smyčka
  • 7. jehlový ventil
  • A. směs s kyselinou citronovou
  • B. směs s jedlou sodou Bicarbona

Na obrázku je ještě difuzor. Dále doporučuji mezi jehlový ventil 7 a difuzor vložit počítadlo bublin a zpětný ventil.

Náhradní CO2 vršky můžete zakoupit na: SURPANshop.cz

Postup na výrobu CO2 se systémem D201

  1. Do PET láhve A od Coca Coly namíchejte směs 200 g kyseliny citronové a 600 ml vody
  2. Do PET láhve B od Coca Coly namíchejte směs 200 g jedlé sody a 200 ml vody
  3. Velmi dobře zašroubujte víčka 3 a 4 na lahvích
  4. Systém dejte hned na místo, kde CO2 systém bude umístěn
  5. Uzavřete ventil 7. 
  6. Mírně zmáčkněte láhev A, čímž se přečerpá trocha roztoku s kys. citronovou do lahve B
  7. Povolujte a zavírejte ventil 7 tak dlouho (cca po 5 vteřinách), dokud ručička na tlakoměru nebude ukazovat v zeleném poli 1kg/cm2 (při uvolnění ventilu se vždy přelije trocha roztoku z lahve A, jak se začne vracet, v tu chvíli ventil 7 zavřete. Takto opakujte, dokud nebude na tlakoměru tlak 1 kg/cm2).
  8. Nepřesahujte tlak 2 kg/cm2, používejte výhradně kvalitní lahve od Coca Coly
  9. Se systémem netřepejte
  10. Připojte k ventilu 7 hadičku, zpětný ventil a počítadlo bublin a difuzor
  11. Nastavte na ventilu 7 požadované dávkování dle tabulky viz. níže
  12. Pravidelně kontrolujte pH (pH nesmí moc klesnout)

Důležité upozornění: CO2 systém po založení hlídejte, než si budete s jeho přípravou jistí. Pokud tlak přesáhne 2 kg/cm2 znamená to, že jste si připravili příliš silný tlak při založení. Počátečním přečerpáním si totiž určujete tlak, který by pak po celou dobu měl být konstantní. Doporučuji pak založení znovu. Systém D201 má „přetlakový ventil“, který by někdy mezi 3 až 4 kg/cm2 upustit. Jde o nařízlou hadičku pod tlakoměrem, na které je další hadička jako objímka. Ověřeno ale nemám.

Pokud potřebujete nutně snížit tlak v lahvi, stačí pomocí přiloženého magnetu vytáhnout v lahvi A kuličku nad roztok a otevřít ventil 7 a CO2 odpustit. Pokud ovšem došlo u založení k většímu přečerpání z A do B, občasné upuštění nemusí nic vyřešit a je lepší založit znovu. Kuličkou v lahvi A se dá regulovat množství, takže ji dávám těsně pod hladinu, aby se tekutina hned nevyčerpala a postupně ji dávám níž. Může se stát, že pokud kuličku necháte na dně lahve, přečerpá se tekutina z A do B během jednoho dne a systém brzy přestane fungovat. Zároveň je třeba hodně dbát na těsnost.

Vydrží-li fungovat systém jen krátce, může jít buď o netěsnost systému nebo se tekutina z lahve A příliš rychle přečerpala, což lze řešit pomocí magnetu a kuličky na konci hadičky v lahvi A. Magnetem posouváme kuličku těsně pod hladinu a jak se tekutina odčerpá, posuneme ji zase pod hladinu. Klidně můžeme nechat kuličku i den nad hladinou, nic se nestane. Pak zase dáme pod hladinu. Tím zabráníme rychlému přečerpání.

Videonávod na CO2 ze sody a kyseliny citronové
(pusťte si video se zvukem, poznáte pak, kdy ventil otvírám, nebo zavírám)

Dávkování CO2 uvádí výrobce D201 následovně (podle bublin ale dávkování nedoporučuji):

Velikost akvária (šíře)DávkováníNáplň vydrží
akvárium do 30 cm1 bublinka za 4 vteřiny75 dní
akvárium 40 – 60 cm1 bublinka za 2 vteřiny60 dní
akvárium 70 – 90 cm1 bublinka za 1 vteřinu30 dní
akvárium větší než 100 cm2 bublinky za 1 vteřinu20 dní

Počet bublin podle velikosti akvária je velmi nepřesný. Záleží na parametrech vaší vody a na tom, jaký máte difuzor, tedy jak kvalitně CO2 rozpouštíme. Určitě lepší je měření pH a UT a s pomocí Tillmanovy tabulky si můžete hlídat obsah rozpuštěného CO2 ve vodě.

Rychlejší variantou je použití dropcheckeru (permanentní test), který pomocí tří barev zobrazuje množství CO2 ve vodě (málo, akorát, mnoho).

Pokud máte nějakou další vychytávku k tomuto systému, dejte vědět do komentářů pod článek.

[an error occurred while processing the directive]

113 komentářů k „DIY: CO2 do akvária ze sody a kyseliny citronové”

bukina1

Odpovědět

chcem se zeptat kde se to da sehnat aliexpress je ted strašně drahý tak nevim kde to koupit jestli nevite o něčem ?

2. 3. 2023 at 2:15 am

    jiri

    neni drahy na ali stoji neco pres 340 až 440kc dneska jsem se koukal 19,1,24

    19. 1. 2024 at 8:07 am

Marek K.

Odpovědět

Jak dlouho vydrží náplň kyseliny a sody prosím

2. 3. 2023 at 2:14 am

    Surpan

    Dobrý den, to samozřejmě záleží od toho, kolik CO2 dáváte, jakým způsoben dochází k rozpouštění CO2 (čím lépe v AQ rozpouštíte, tím méně stač dávat), jakou máte vodu atd. Osobně mi ve 160 litrové nádrži vydržela náplň něco mezi 4-6 týdny při menším dávkování.

    2. 3. 2023 at 2:14 am

Lukáš

Odpovědět

Dobry den, mohu použit lahve o obsahu 2,25 nebo 1,75? Popřípadě lahve od Kofoly ty jsou dvoulitrove? Nevím zda budou od kofoly dostatečně pevné.
Dekuji

2. 3. 2023 at 2:14 am

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *