Stabilní dávkování CO2 – SET s lahví

Stabilni davkovani CO2 CO2 system set

O přidávání CO2 do akvária kvůli rostlinám jsem se již rozepsal v předchozích článcích o CO2, kde jsem zároveň vysvětlil, že přidávání CO2 není rozhodně nutností pro všechny rostliny. Ty sice uhlík v některé z forem ke svému růstu nutně potřebují, ale nenáročným rostlinám stačí v množství, které se běžně vyskytuje v každé nádrži.

Pak jsou tu rostliny, které přidávání CO2 ocení a odvděčí se nám lepším vzhledem a nakonec takové, které bez sycení CO2 prostě neporostou. Protože ale zdárný růst není jen o CO2, ale také o osvětlení, vyváženém množství živin, parametrech vody a kvalitní údržbě akvária, nepočítejte s tím, že jen přidáním CO2 se vyřeší všechny problémy v akváriu, včetně řasy.

Zkusil jsem si většinu běžných metod na dodávání CO2, od kvasnicového CO2 systému, přes CO2 set na jedlou sodu a kyselinu citronovou, až po nynější CO2 lahev s ventily a atomizérem. CO2 systém s lahví mi vyhovuje nejvíc, především díky stabilnímu přísunu CO2 do akvária.

Jak si poskládat CO2 set – videonávod:

Jak poprvé spustit CO2 set?

Po několika naplnění lahve získáte jistotu a vše bude snadné, i když na začátku má z CO2 lahve respekt asi každý. Můj první pokus z důvodu absence návodu nebyl úplně dobrý (našel jsem si návod na netu, který nesprávně popisoval použití redukčního ventilu) a poškodil jsem si jeden ze dvou budíků. Při spouštění se řiďte podrobným návodem, aby nedošlo k poškození membrány nebo budíku nesprávným postupem.

banner clanek CO2 technika 4

Před prvním spuštěním CO2 systému je třeba mít vše správně připravené. CO2 lahev mějte umístěnou vždy na výšku. Redukční ventil k lahvi dotahujeme klíčem, nesmíme to ale přehnat. Ventil má silikonové těsnění, které se silným dotažením poškodí a spoj pak nemusí těsnit. Redukční musí být zavřený (což u tohoto setu trochu nelogicky znamená zcela volné šedé nebo černé otočné kolečko), jehlový ventil také zavřít (ten je dotažen nadoraz). Pak je potřeba zapnout elektromagnetický ventil do zásuvky nebo spuštěného časovače; než otevřete hlavní ventil u lahve.

Po otevření hlavního ventilu na láhvi, otevřete redukční ventil a nakonec malý jehlový ventil, kterým redukujeme malé množství CO2. Následně se plyn dostane do elektromagnetického ventilu (je zapojen v zásuvce, když je vypojen, CO2 neprochází), následuje počítadlo bublin, pak zpětný ventil (bez zpětného ventilu na hadičce by mohlo časem dojít k poškození SETu, pokud by se do něj dostala voda) a do atomizéru či difuzoru, které mají za úkol co nejlépe CO2 ve vodě rozpustit. Těsnost spojů zkontrolujeme jarovou vodou (pokud se ve spojích objevují bubliny, tak uchází).

Jak zapojit a odpojit CO2 set akvaristika 1

Jak odpojit a následně zapojit lahev, když CO2 došlo?

Pokud CO2 dojde, nebo dochází (doporučujeme nenechávat dojít lahev nadoraz), je opět potřeba správně postupovat jak při odpojení ventilů, tak při jejich následném zapojení na naplněnou lahev. Usnadníte si tak i práci s mnohdy zdlouhavým nastavováním ventilů. Více v článku: Postup, jak zapojit a odpojit CO2 lahev.

Příslušenství k CO2 setu navíc

CO2 SET s 2 litrovou lahví bez nočního vypínání pořídíte od 2500 Kč, 5 litrový set od 3100 Kč. Elektromagnetické ventily se pohybují od 500 do 1200 Kč. Před objednáním si změřte výšku skříňky, pokud se má do ní set vejít a počítejte s výškou včetně ventilů. Hadičku doporučuji pevnější na CO2 (CO2 hadička čirá, CO2 hadička černá). Na měření obsahu CO2 ve vodě se bude hodit dropchecker, který je spolu s kvalitní kapalinou snadným ukazatelem obsahu CO2 (kapalinu je potřeba měnit). K ověření stálého množství dávkování CO2 se používá počítadlo bublin s neodpařující se kapalinou. CO2 set obsahuje CO2 lahev, redukční ventil, jehlový ventil Camozzi, spojku ventilů 1/8″ spojku na hadičku, zpětný ventil a 2,5 metru hadičky. K dalšímu využití jsou k dispozici spojky – fitinky. Pokud používáte elektromagnetický ventil na noční vypínání, bude se hodit časový spínač. Nejčastěji se nastavuje 2 až 3 hodiny před rozsvícením světla nad akvárkem a pak 2-3 hodiny před zhasnutím se zase vypne. Osobně dávkuji menší množství CO2, než bych dával jen přes den, ale nonstop.

Pro kvalitnější distribuci CO2 do akvária se může hodit externí atomizér Qanvee (M1 na 12/16, M2 na 16/22) na hadici externího filtru. Výhodou tohoto atomizéru také je rozebíratelnost, což usnadní čištění nebo výměnu membrány.

Máte více akvárií a jednu větší CO2 lahev? Pomocí rozdělovače je možné dávkovat CO2 do více akvárií z jedné lahve. Je ale potřeba počítat s tím, že nastavení jednotlivých jehlových ventilů je náročnější (jsou na sobě závislé).

rozdelovac CO2 na tri akvaria

Důležité upozornění: Pokud je láhev téměř prázdná, zvýší se tlak a množství CO2 proudícího do akvária. Proto je potřeba láhev občas omrknout. V malých akváriích může mít tato fáze fatální následky (v podobě úhynu ryb).

Pár dalších informací k přidávání CO2

Po prozkoumání obrázku níže by se mohlo zdát, že vypínání CO2 na noc je nutnost. Podle mých zkušeností tomu tak není a pokud si množství CO2 pohlídáme v prvních dnech po spuštění, aby nedošlo k problémům, je možná i varianta dávkování CO2 nonstop (na vlastní nebezpečí).

CO2 v akvariu pres den a v noci 1
Na fotografii je znázorněno dění v akváriu přes den a v noci. Množství přidávaného CO2 si musíme hlídat, aby nedošlo k otravě ryb, především v nočních hodinách.

7. Jak přidáváte plynné CO2 do Vašeho akvária, kterému se dlouhodobě daří?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Kde si nechat naplnit prázdnou CO2 lahev?

Seznam plníren CO2, které plní CO2 lahve pro akvaristy, najdete na: plnírny CO2 lahví pro akvaristiku v ČR a SK.

[an error occurred while processing the directive]

16 komentářů k „Stabilní dávkování CO2 – SET s lahví”

Mirouš

Odpovědět

Dobrý den, mohu poprosit o radu? Jakým ventilem vypínat CO2 na setu bez elektromagnet. ventilu? Právě jsme si koupili tento set a jsme začátečníci. Vše zatím funguje v pohodě, jen mi jde o to, že když vypnu plyn (Vypínám hlavním uzávěrem přímo bombu) tak plyn z difuzoru běží ještě cca 9 hodin než tlak v systému klesne na nulu. Jak to děláte vy? Vypínáte redukčním ventilem? Všem moc děkuji za vaše zkušenosti.

3. 3. 2023 at 5:36 pm

    Surpan

    Dobrý den, osobně dávkuji nonstop. Když jsem ale dříve používal elmag, tak ale fungoval dobře. Bublání přestalo během chvíle. Jakékoliv ruční denní vypínání vás brzo přestane bavit. Jinak to nonstop dávkování, i když není zcela logické, tak mi vyšlo lépe, než vypínání na noc. Akvária mám pak stabilnější, samozřejmě musím snížit dávkování, abych v noci neotrávil rybky.

    3. 3. 2023 at 5:37 pm

Jaroslav

Odpovědět

Přeji hezký den,
nějak nechápu problém s vyšším tlakem v lahvi před koncem náplně. Pokud se vám zvedne tlak na výstupu při zvýšeném tlaku v lahvi, tak máte špatný redukční ventil.

3. 3. 2023 at 5:34 pm

    Surpan

    Dobrý den, zde je vysvětlení, jak mi to kámoš popsal: „Redukční ventil se při snížení vstupního tlaku snaží vyrovnat výstupní, takže to je normální jev. Prostě když jde do ventilu míň, tak ventil se snaží dodat víc a víc se otevře. Jenomže při tak celkově nízkém odběru to nedá přesně. Vem si že tlak v láhvi není konstantní..po určitou dobu, rozsahu tlaku ten ventil dodává pořád stejně. A když poklesne vstupní moc tak potom dá víc. Prostě není už stavěný na tak velký pokles tlaku. Ale to je normální jev… pokud není ten kontrolér,tak se to musí hlídat a odpojit ještě před velkým poklesem.“

    3. 3. 2023 at 5:36 pm

Přeji hezký večer,
jak mám bojovat s nálevníkem, který se objevil po třech týdnech po založení akvária…???…Akvárium jelo 14 dní bez rybek a týden po vpuštění se objevili…112 litrů…20 neonek…10 x tetra žhavá…5 x skalára…4 x čichavec perleťový…3 x ancistrus a 2x sumečci…jo a plus 6 kousků Neritina zebra…rostlinky : Anubias afzelii, Echinodorus bleherae a cordifolius. Cryptocoryne pontederiifolia a tropica, Samolus valerandii a Chlorophylum viridis…v akváriu nebyla nikdy použita žádná chemie a začíná se rozrůstat řasa…děkuji

3. 3. 2023 at 5:32 pm

    Surpan

    Dobrý den, většinou jde o problém s překrmováním a zároveň o nevhodně založené akvárium, případně slabá filtrace. Co se rostlin týče, Chlorophyllum není akvarijní rostlina a časem pod vodou začne dělat neplechu. Samolus valerandii je zase rostlina trošku náročnější. Chybí mi ve výčtu rostlin nějaká rychlerostoucí rostlina, nejlépe nějaká lodyhovka, která by pomohla s likvidací případných přebytečných živin. Nejlepší by ale bylo ukázat fotku akvárka, to se pak dá odpíchnout lépe. Pokud je to možné, přidejte se do fb skupiny akvaristika pro normalni lidi a tam vám poradíme.

    3. 3. 2023 at 5:33 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *