Rostlinné akvárium 117 litrů – anubisárium

Rostlinne akvarium 117 litru Jiri Fojtik Surpan – anubisarium planted tank anubias

Anubisárium, je nádrž o 117 litrech, kde jsem asi před půl rokem vysadil pomalu rostoucí drobné trsy rostliny Anubias barteri, přesněji jeho 7 variant. Skoro rok trvalo, než dorostly podle mých představ, nakonec jsem ale byl i s takto jednoduše řešeným akvárkem spokojený.

Aby to nebylo pouze o fotkách, přidám důležité informace o této nádrži: použité rostliny, technika, jaké je osvětlení a čím hnojím. Co se vody týče, používám ve všech akváriích stejnou: brněnská vodovodní, jde o vodu tvrdou (GH 15, KH 8) s vysokým obsahem NO3 (40 mg/l) a s pH 7,6.

Všechny texty, které jsou napsány tučnou kurzívou, jsou odkazy na další informace o dané technice nebo rostlině na webech SURPANu. Pokud chcete vědět víc, stačí kliknout.

Rostlinné akvárium 117 litrů – anubisárium

Má rostlinná stosedmnáctka je plná kultivarů rostliny Anubias Barteri, použité kultivary najdete níže pod fotkou. Rozměr má 100x39x30, 30 cm je výška.

O filtraci vody se mi stará vnitřní filtr AquaEl PAT-MINI s větším biomolitanem (bioakvacit), ohřev není žádný. Svítím 3mi LED reflektory 10W (celkem tedy 30W), IP65. Délka svícení je 8 hodin bez pauzy. CO2 nepřidávám. V akváriu se nachází několik kořenů mangrove, na které jsem anubiasy připevnil.

Přidávám živiny ve formě tekutého hnojiva – PMDD, a trochu fosforu s draslíkem (KH2PO4). Na dno jsem použil malou vrstvu křemičitého štěrku frakce 2 až 4 mm.

V tomto akváriu mám krevetky – Neocaridina davidi Red Cherry – cca 200 kusů. Pak v něm jsou šneci – levatky a okružáci. A dvě paví očka.

Rostlinne akvarium anubisarium 117 anubisarko Jiri Fojtik Surpan planted tank

Rostliny jsou pro lepší orientaci očíslovány. Po kliknutí na název rostliny se zobrazí detail rostliny. 
1. Anubias barteri var. nana Gold, 2. Anubias barteri coffeefolia, 3. Anubias barteri var. nana Petite, 4. Anubias barteri var. nana5. Anubias barteri Tetraploid, 6. Anubias barteri var. nana Bonsai, 7. Anubias barteri

Prohlédněte si také další akvária v přehledu mých akvárií.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

4 komentáře k „Rostlinné akvárium 117 litrů – anubisárium”

Děkuji za odpověď. Do akvária nedodávám CO2 a světlo mám relativně slabé. Mohlo by to způsobovat velké množství Seiryu stone, které jsou vápencové?

16. 3. 2023 at 11:24 pm

    Surpan

    Je to pravděpodobné.

    16. 3. 2023 at 11:26 pm

Vypadá to super. Anubias je nádherná rostlinka. Bohužel na tom mém se začaly objevovat bílé tečky. Vypadá to úplně jako kdybyste na list nasypal trochu cukru. Dokázal byste mi prosím poradit, čím by to mohlo být? Děkuji

16. 3. 2023 at 11:23 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *