Rostlinné akvárium 160 litrů – metrovka na výšku

Rostlinne akvarium 160 litru Jiri Fojtik Surpan metrovka metr na vysku planted aquarium

Má rostlinná stošedesátka je testovací akvárium na osvětlení. Kvůli své výšce leží na podlaze s podložkou, abych se alespoň částečně rozumně dostal k údržbě. Akvárko je vysoké 100 cm a o dostatek světla se stará 100W LED reflektor.

Aby to nebylo pouze o fotkách, přidám důležité informace o této nádrži: použité rostliny, technika, jaké je osvětlení a čím hnojím. Co se vody týče, používám ve všech akváriích stejnou: brněnská vodovodní, jde o vodu tvrdou (GH 15, KH 8) s vysokým obsahem NO3 (40 mg/l) a s pH 7,6.

Všechny texty, které jsou napsány tučnou kurzívou, jsou odkazy na další informace o dané technice nebo rostlině na webech SURPANu. Pokud chcete vědět víc, stačí kliknout.

Rostlinné akvárium 160 litrů

Má rostlinná stošedesátka slouží jako tester osvětlení a náročnější rosliny. Rozměr má 40x40x100, kde 100 cm je výška.

O filtraci vody se stará vnější filtr JBL CristalProfi e1501 greenline, ohřev vody není žádný, nyní je doma tepla víc než dost. Osvětlení je, jak jsem již psal, LED reflektor 100W, 8500 lm, s IP65 a barvou 6000K. Svítím 8 hodin. Přidávám CO2 pomocí setu s kyselinou citronovou a jedlou sodou a to přes skleněný difuzor. CO2 jede nonstop, ale v menším množství (pH se upraví z 7,6 vodovodní na 7,2 až 7,3). V akváriu se nachází jeden kořen, na který jsem umístil mech, který díky dobrému růstu ostatních rostlin nejde vidět.

Přidávám živiny ve formě tekutého hnojiva – PMDD, občas přidám trochu železa a fosforu s draslíkem (KH2PO4). Dno je obyčejný křemičitý štěrk frakce 2 až 4 mm, k některým rostlinám jsem přidal kapsle NPK+TE a kapsle Ferox.

V tomto akváriu mám pouze jeden druh ryb – krunýřovce jednopruhé – 4 kusy. Pak v něm jsou šneci – levatky.

Akvarium AQ 160 rostlinne akvarium Jiri Fojtik Surpan metrove na vysku metrovka planted tanks aquarium 100cm

Rostliny jsou pro lepší orientaci očíslovány. Po kliknutí na název rostliny se zobrazí detail rostliny. 
1. Hydrocotyle tripartita , 2. Micranthemum callitrichoides Cuba, 3. Staurogyne repens, 4. Limnophila hippuridoides (aromatica), 5. Heteranthera zosterifolia

udrzba ve vyssich akvariich pomucky naradi
1. kleště o délce 70cm ovládané na rukojeti, 2. magnet určený na širší skla, 3. škrabka se žiletkou na očištění skla

V takto vysokém akvárku je potřeba používat prodloužení rukou, pokud se nechcete při každé údržbě potápět. I tak to chvíli trvá, než se naučíte pomůcky efektivně používat, některé úkony jsou i tak téměř nemožné.

Prohlédněte si také další akvária v přehledu mých akvárií.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *