Likvidace řas v akváriu pomocí peroxidu vodíku

peroxid v akváriu - jak na řasu v akváriu

Boj s řasou může v některých případech působit jako nekonečný. Abyste řasu porazili, je potřeba mnohdy vylučovací metodou zkoušet, co na její likvidaci zabírá a hlavně co podporuje její růst a tomuto se pak vyvarovat. Pak nad ní můžete zvítězit.

Je třeba si uvědomit, že neustálých bojem proti různým řasám si z krásného koníčku, uděláte akorát povinnost. Proto je třeba se zaměřit na prevenci proti vzniku řas – tedy pokud se o akvárium dobře staráte, pravidelně provádíte správnou údržbu, pak je třeba přijít na rovnováhu mezi světlemživinamiCO2. Čím více svítíte, tím je potřeba živin a CO2 vyšší a naopak. Když vše splníte, budete řasu řešit jen minimálně nebo vůbec. A právě na pomoc s řasou v menším měřítku při občasných problémech, může pomoci peroxid vodíku. 

Peroxid v akváriu – likvidace řas v akváriu

Peroxid ani žádná jiná látka nevyřeší příčinu růstu řas, může jen pomoci s její likvidací. Pokud se zároveň nevyřeší důvod vzniku řasy, řasa se opět vrátí.

peroxid na řasy - peroxid vodíku - likvidace řasy v akváriu
Zelená řasa na kořenu v akváriu před aplikací peroxidu vodíku.
peroxid vodiku kyslicnik H2O2 proti rase v akvariu reakce
Stejné místo asi hodinu po aplikaci peroxidu vodíku – řasa je postupně likvidována.
S čím pomůže peroxid vodíku v akváriu?

Peroxid jsem zkusil na několik druhů řas. Pomohl se zelenou vláknitou, spirogyrou, při opakované aplikaci přímo na řas se povedlo zlikvidovat také ruduchu. Peroxid vodíku mi pomohl také v boji s bakteriálním zákalem. Po pár dnech pravidelného dávkování a částečné výměny vody zákal zmizel. Nápomocný je také s ničením sinice a dalších řas. Použití peroxidu je pouhou likvidací řasy. Nutné je také nalezení příčiny jejího růstu a následná náprava podmínek.

Dávkování peroxidu do akvária

Důležité je si uvědomit, že každé akvárium je jiné a je tedy lepší začít s menšími dávkami, než uvedu níže. Jde o žíravinu a sám jsem si zkusil, že není příjemné, když se 10% peroxid vylije (praskla mi při nasávání injekční stříkačka). Proto použití 30% peroxidu z důvodu bezpečnosti nedoporučuji. Samozřejmě peroxid uložte mimo dosah dětí, zvířat, mimo zdroje tepla a dbejte maximální bezpečnosti.

Filtraci doporučuji při aplikaci peroxidu vodíku vypnout (na 10 – 15 minut), především při přímé aplikaci na řasu. Peroxid používám pouze v dobře fungujících rostlinných akváriích jen na řešení menších problémů s řasou.

Peroxid jsem dávkoval jak přímo do vody v akváriu, tak přímo na řasu na rostlinách. Při vyšší nebo přímé dávce může mít negativní vliv na některé mechy a játrovky. Při nízké dávce se občas stávalo, že mechy, které téměř nerostly, začaly bujně růst. Přidával jsem peroxid do akvária maximálně 3 dny po sobě, většinou ale stačí jedna dávka. Použití peroxidu vodíku v akváriu je výhradně na vlastní nebezpečí!

  • 3% peroxid vodíku

V tomto případě jsem postupným dávkováním a zkoušením došel ve svém akváriu na dávku až 30ml/100litrů vody. Větší dávku bych už určitě nedával. Zároveň je potřeba dbát na to, aby se nedostal do blízkosti ryb, krevet a jiných živočichů.

  • 10% peroxid vodíku

Při použití 10% peroxidu vodíku, který jsem si nechal namíchat v lékárně (lepší cena, delší výdrž než malé 3% balení) jsem dávkoval maximálně 10ml/100litrů vody. Peroxid jsem také aplikoval přímo na řasu na rostlinách pomocí injekční stříkačky. Nevšiml jsem si negativního vlivu (krom játrovek), řasu ale zlikvidoval. Je potřeba dbát na to, aby se nedostal do blízkosti ryb, krevet a jiných živočichů.

  • 30% peroxid vodíku

Pro likvidaci řas se používal také 30% peroxid vodíku v malých dávkách. Protože jsem chtěl být opatrnější, tak jsem se jeho použití vyhnul, neboť stejnou službu udělá 10%, jen ve větší dávce. A i 10% peroxid je žíravina, která může natropit škody. Od 1.2.2021 je prodej peroxidu vodíku s koncentrací nad 12% omezen pouze na IČO a zvláštní povolení.

Video, jak funguje peroxid vodíku s řasou na rostlinách a dekoracích:
Průběh aplikace peroxidu

Pokud aplikujeme peroxid vodíku přímo do vody, tak se během chvíle v akváriu objeví velké množství bublinek stoupajících od rostlin, substrátu i dekorací. Řasa postupně dostává zabrat a během pár hodin až dní zbělá, případně začne mizet. Pokud ne, aplikujte znovu.

V případě, že aplikujeme peroxid přímo na řasu na dekoracích a rostlinách, bublání začíná okamžitě. Přímá aplikace přímo zaútočí na zasažené místo a likvidace řasy začíná ihned. Řasa opět zbělá nebo se začne rozpadat. Většinou po 3 až 7 dnech řasa zmizela i bez opakované aplikace.

Co se pak stane s peroxidem?

Peroxid vodíku (H2O2) se po určitém čase rozloží na vodu a kyslík. Po pár dnech doporučuji částečnou výměnu vody v akváriu s odsáním zbytků řasy.

banner clanek substraty do akvaria 4
Jaký je vliv na ryby a živočichy?

Pokud to s množstvím peroxidu nepřeženeme a nebudeme jej aplikovat v blízkosti živočicha, nemělo by nic hrozit. Osobně jsem si nevšiml na rybách ani krevetách žádných negativních změn. Bublající akvárko je pro mnohé z nich zajímavé. Peroxid vodíku se používá v akvaristice již docela dlouho, sám jej používám mnoho let. Krom toho se domnívám, že při mírném navýšení dávky je peroxid trochu méně nebezpečný než vyšší dávka tekutého uhlíkuV každém akváriu ale může působit jinak a může způsobit závažné problémy jak živočichům, tak rostlinám (u mě se sice nic neprojevilo, ale opatrnosti není nikdy dost). Proto je jeho použití na vlastním uvážení a následky si nese každý sám.

Na co ještě dávat pozor

Po potřísnění prstů 10% jsem měl mírně poleptané prsty, což se projevilo zbělením kůže. Větší překvapení nastalo, když mi praskla injekční stříkačka a část peroxidu se dostalo na podlahu. Hned jsem jej chtěl utřít textilní utěrkou, u které došlo při styku s peroxidem k prudkému zahřátí. Takže i na tohle pozor.

V akváriích s velmi lehkým substrátem (pálené jíly), může dojít k částečnému vyplavení substrátu, což může zapříčinit značné problémy. V takovém případě bude lepší zkusit vliv peroxidu na substrát mimo akvárium.

Pokud používáte Twinstar, je dobré jej před použitím peroxidu vypnout a nechat jej vypnutý ještě několik hodin.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s použitím peroxidu vodíku? Napište je do komentářů pod článkem.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

27 komentářů k „Likvidace řas v akváriu pomocí peroxidu vodíku”

Štěpán

Reply

Dobrý den,
již několik měsíců máme doma Bettu bojovnici a poslední měsíc jí začali jakoby vadnout ploutve moc se nehýbe a zdá se mi že jí začíná černat hlava. Dýchá dost rychle. Vodu jsem v akvariu začal měnit častěji protože jsme v akváriu měli spoustu mušlí. Prosím o radu jak jí pomoci.
Předem děkuji za odpověd.

11. 3. 2023 at 7:42 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *