Ruducha – černá štětičková řasa – BBA

jak se zbavit ruduchy cerne rasy BBA

Velmi neoblíbenou a přitom bohužel hojně rozšířenou řasou v akváriu je černá řasa – ruducha (i když je na pohled černá, tak ruducha patří mezi červené řasy). Nejde o jeden druh řasy, ale v této kategorii se schovávají stovky černých řas. Podmínky pro jejich růst jsou často podobné, proto se pro nás akvaristy relativně dají kategorizovat.

Ruducha, tedy černá řasa BBA, potrápí během akvaristické praxe, asi každého akvaristu. Velmi důležité, ostatně jako u všech druhů řas, je začít řešit příčiny vzniku i jejich likvidaci včas, dokud se nerozleze po celém akvárku a po rostlinách. Pokud je jakákoliv řasa rozrostlá po všech dekoracích a rostlinách, může být její potlačení natolik náročné, že bude snazší akvárium založit znovu. Při včasné reakci se opakovanému založení nádrže vyhneme.

rasy ruducha ukazkova cerna rasa

Ruducha – černá štětičková řasa – černá vousatá řasa – BBA

Kde se nejčastěji objevuje?
Černá řasa se nejčastěji objevuje v blízkosti filtru a na rozstřikovacích rampách, kde je silné proudění vody. Také se objevuje na pomalu rostoucích rostlinách, jako jsou anubiasy. Objevuje se ale i na dalších rostlinách, většinou pak roste na starších listech. Velmi často se objevuje na kořenech, občas jsem se s ní setkal i přímo na štěrku v místech, kde je naopak voda stojatá.

cerna rasa v akvariu ruducha

Proč ruducha pravděpodobně vzniká?

Nejčastější příčinou je skryté ložisko odpadních látek v akváriu (nedostupná místa kolem dekorací, za keramickým pozadím, zanesený filtr a média, atd.). V nedostupných místech se dlouhodobě hromadí odpad, například v místech mezi substrátem a kořeny nebo kameny (k čemuž se může hodit tento odkalovač s pipetou). Dále pak za nedostatečně nalepeným keramickým pozadím, kde se dlouhodobě drží detrit. Také je potřeba mrknout na filtr a jeho rozstřikovací rampu. Aby filtrace fungovala i jako biofiltr, musí být „zajetá“, zároveň ale nesmí být jak bahnitý rybník. Nedostatečně udržovaná rozstřikovací rampa zase může být příčinou prudkého rozvoje ruduchy v celém akváriu. Další příčinou je také překrmování.

banner clanek aquael 4

Následkem částečně ucpaných médií ve filtru se sníží proudění vody v akváriu a zároveň nedochází k dostatečné distribuci živin a případně uhlíku k rostlinám. Což zvyšuje riziko růstu řas. Zároveň podle dlouhodobého pozorování ruduchy (černé řasy) předpokládám, že její bujnější růst podpoří přehnojení železemvyšší teplota vody v letních měsících, případně kolísání hladiny CO2 ve vodě, či silné osvětlení a zároveň malé množství CO2. Tyto podmínky jsou ale většinou druhotné, zhoršující situaci. Primární příčinou jsou poznatky z předchozího odstavce.

rasy v akvariu ruducha

Jak bojovat s ruduchou?

  • Akváriu s přidáváním CO2 (HighTech) – U HighTech akvárií, kde přidáváte CO2, zkontrolujte a vyčistěte filtr. Pokud máte ve filtru starší média, pomáhá nahrazení za nová (vyzkoušeno u letitých biomolitanů a pemzy). Také zkontrolujte, jestli není zanesený difuzor či atomizer a CO2 proudí do akvária tak, jak má (což zajistí filtr, který rozumným prouděním vody do všech částí akvária rozvádí uhlík a živiny). Také zkontrolujte, jestli se někde nedrží detrit (odpadní látky). Dále je potřeba pokusit se o rovnováhu mezi osvětlením, živinami a množstvím CO2 a to v přímé úměře. Moc silné osvětlení a málo CO2 (nebo jeho nedostatečná distribuce po celém akváriu) podpoří růst řas. A samozřejmě nepřekrmovat.
  • Akvárium bez přidávání CO2 (LowTech) – U LowTech akvárek je to podobné. Zkontrolujte filtr a místa v akváriu, kde by se mohly držet odpadní látky. Také může pomoci výměna letitých filtračních médií za nová. Proveďte pečlivou údržbu akvária. Podporou rychlejšího růstu ruduchy může být silné osvětlení (pro zdravé akvárium je potřeba mít rovnováhu v přímé úměře mezi osvětlením, živinami a CO2). A protože CO2 nepřidáváte, je potřeba mít slabší osvětlení a nepřehánět to s živinami (několikrát mi pomohlo zkrátit dobu svícení v akváriu na 8 hodin denně). A také nepřekrmovat.
cerna stetickova a vousata rasa BBA

„Pouhá likvidace řas není řešení. Je nutné se zbavit příčin vzniku. Jedině takto můžete řasy porazit.“

  • Mechanická a chemická likvidace ruduchy – Poté, co jsme se pokusili zbavit příčin vzniku ruduchy, přichází na řadu mechanické odstraňování řasy. Odstraňte co nejvíc ruduchy ze skla, z dekorací a z listů (magnetem, žiletkou, houbičkou s nerezovou vatou). Protože přirůstá docela pevně, některé hodně napadané listy bude lepší odstranit (pouze pár nejhorších kusů). Rostlinám samozřejmě nechte co nejvíc zdravých listů, aby se mohly rozrůstat (velké množství zdravých a především rychlerostoucích rostlin zabraňuje růstu ruduchy). Pak je dobré z akvária odsát všechny části odpadlých řas a vyměnit část vody. Na nedostupná místa lze použít tekutý uhlík nebo peroxid vodíku. S rozumem a podle návodu. Na dekorace se dá s opatrností použít také horká voda do stříkačky. Ruduchy se nezbavíte hned, ale nevzdávejte to. V případě nutnosti se dá procedura několikrát opakovat (mechanická likvidace, použití uhlíku nebo peroxidu, výměna vody) a nezanedbávat pravidelnou údržbu. Při používání hnojiv s vyšším obsahem železa zkuste snížit dávku a častěji měnit vodu. Mechanická a chemická likvidace nemusí být při likvidaci ruduchy nutná. Zbavíme-li se příčiny vzniku řasy, začne ruducha pomalu ustupovat sama. Mechanická a chemická likvidace proces urychlí.

Podařilo se vám porazit ruduchu? Co pomohlo vám? Podělte se s námi o vaše zkušenosti, které můžete napsat do komentářů pod článkem.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

11 komentářů k „Ruducha – černá štětičková řasa – BBA”

Michal Flokovič

Odpovědět

Nejlepší volba je jednou týdně výměna 1/2 vody. CO2 na kyselost 6,4 ph a hnojit pouze dusík na 1ml/10l vody každý den. Řasa začne ustupovat. Začít hnojit po zmizení řas.

3. 3. 2024 at 11:30 am

    Surpan

    častější výměna vody je většinou největší pomocník na likvidaci řasy. Zbytek velmi záleží na tom, jak akvárium vypadá, ruducha roste nejčastěji při zvýšeném obsahu odpadních látek, což mnohdy znamená i hodně vysoký obsah dusíku. Tam je pak naopak důležité dusík nepřidávat a naopak dodat zbylé živiny, aby rostliny mohly slušně růst a pomoci se spotřebou dusíku.
    Jiří Surpan Fojtík

    5. 3. 2024 at 8:19 pm

Patrícia

Odpovědět

Zdravím
Snažím sa tejto riasy zbaviť roky no zatiaľ veľmi neúspešne
Mám 3D pozadie ale teraz druhý deň čo som za neho dala Oase Streamer 2000 aby hnal vodu smerom k nasávanie filtra
Filter je nový od decembra Oase Biomaster 350 no riasa sa tvorí ďalej .. Rastlinky mám Microsorum Pteropus nakoľko mám cichlidy a iné mi neprežily. Mám ich pomerne dosť a vyzerá že sa im darí no riasa sada aj na ne
Pridávam seachem Excel 5ml od dnes vyššia dávka na 7ml
Veľkosť nádrže je 240 konkrétne model Rio Juwel 240
Snažím sa svietiť menej ale niekedy to svieti dosť dlho lebo zabudnem vypnúť
Musím dávať na to pozor a vypnúť to po max po tých 8 hodinách
Viete mi ešte poradiť čo by som mala upraviť ??

31. 1. 2024 at 12:32 pm

Tomas

Odpovědět

Dobry den, muze byt pricinou tvorby teto rasy vyboulene 3D pozadi za kterym je mrtva voda? Pozadi neni pevne prilepene prave kvuli vybouleni (uprostred cca 2cm), premyslim ze ho dam radeji pryc a necham jen folii. Zaroven bych se rad zeptat jestli muze byt pricina i kousky rostlin ktere nasaje filtr. Je treba tyto vetsi kousky kytek z filtru odstranovat? Moc diky!

12. 4. 2023 at 7:54 pm

    Surpan

    Dobrý den, u vybouleného pozadí je hromadění detritu velmi pravděpodobné. Tím, jak voda v akváriu proudí, se za pozadím může dlouhodobě hromadit detrit. Setkal jsem se s tím nedávno bohužel opakovaně, po odejmutí pozadí byla voda černá jak ropa. A to bylo akvárium staré asi rok a pozadí dokonce vypadalo, že je dobře nalepené. A i kdyby za pozadím byla voda mrtvá, je velmi pravděpodobné, že by mohla mít vliv na vznik ruduchy. Co se týče rostlin, tak v běžném množství to zase takový problém není, pokud by ale filtr nasával části rostlin v horším stavu, nebo po střihu, opět to není optimální a bylo by lepší opadané listy odstranit. Prvně bych se ale zaměřil na pozadí.
    Přeji pěkný večer, Jirka Surpan

    12. 4. 2023 at 8:10 pm

    Aleš OBST

    3D pozadí je možné nalepit na „rám“ a záměrně ho s jeho pomocí odsadit od zadního skla. Do uvolněného prostoru se dává filtr a další technické vybavení nádrže. Samozřejmě se musí vyříznout vtok a výtok a všude vše zajistit sítí, aby se tam nedostaly ryby.
    A zrovna 3D pozadí jde bezvadně ošetřit po vyjmutí SVEM (do studní a vody, ne to na podlahu a praní). To ostatní interiér a kytky je problém …

    13. 4. 2023 at 9:25 am

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *