DIY: Jak si udělat vlastní skimmer do akvária

jak si vyrobit skimmer

Vyrobit si vlastní sběrač hladiny, známý spíš pod názvem skimmer, není nikterak složité. Pokud tedy máte doma jednu filtrační hlavu navíc a nebojíte se vrtačky. Vlastní skimmer splní účel, vyrobený je za chvíli a dobře odvedená práce určitě potěší.

Pokud chcete elegantní řešení, tomuto návodu bych se vyhnul a pořídil bych si profesionální skimmer AquaEl nebo skimmer na hadici vnějšího filtru.

Tento návod je opravdu jednoduchý a podle toho i vypadá. Celá výroba vám nezabere ani deset minut. Skimmer totiž pomůže nejen proti slepé hladině, ale i posbírat zbytky okřehku, který je mor pro každou hladinu. Stačí jeden lísteček dotažený na rostlině a během týdne může pokrýt celou hladinu. A pokud jej nevysbíráte do posledního „lístku“, za dva týdny je to stejné. A co si budeme povídat, světla pro rostliny pak výrazně ubývá.

Co budete potřebovat

Jak si udelat vlastni skimmer 1

Postup výroby vlastního sběrače hladiny

Pokud máte raději videonávody, mrkněte se na video pod tímto odstavcem. Do vršku od PET lahve si vyvrtáme dostatečný, ale ne moc velký otvor, podle velikosti „trubice“ filtru, na kterou pak lahev budeme přidělávat. Buďte opatrní, nejlépe lahev s vrškem umístěte do svěráku a pak vrtejte, vyhnete se případnému zranění. Jak je díra vyvrtána, rozříznete lahev asi v půlce. Pak nůžkami vystříháte proužky, kterými bude proudit voda z hladiny dovnitř. Jak to máte, vložíte do PETky molitan, který zabrání namotání se filtrační vaty na motorek ve filtru. Pak vložíte filtrační vatu a PETku zkompletujete s čerpací hlavou.

Pro hladší průběh doporučuji video návod:

Pak už je jen potřeba si doladit výškové umístění skimmeru tak, aby nasával co nejvíce hladiny. Během chvíle jsem se takto zbavil jak mastné hladiny, tak zbytku okřehku. Samozřejmě je lepší nejprve co nejvíc odstranit ručně, aby se skimmer hned nezaplnil.

Hledáte-li řešení, které bude méně pracné a bude vypadat lépe, mrkněte na video:

[an error occurred while processing the directive]

6 komentářů k „DIY: Jak si udělat vlastní skimmer do akvária”

hoffip

Odpovědět

taková blbůstka a jak mi to pomohlo…díky

28. 2. 2023 at 9:17 pm

    Surpan

    Díky, je to naprosto přesně pojmenované :-D. Ale když se udělá dobře, pomůže.

    28. 2. 2023 at 9:20 pm

Vlada

Odpovědět

návod postačující já už si ho vyrobil dřív když jsem se potřeboval zbavit slepé hladiny. je to spíš na takové jednorázové použití 🙂

28. 2. 2023 at 9:16 pm

    Surpan

    Tak tak, krásy moc neudělá, ale pomůže :-). Díky za informaci 🙂

    28. 2. 2023 at 9:19 pm

Michal

Odpovědět

Asi to pomůže, ale takovou hrůzu bych si do akva nedal…

28. 2. 2023 at 9:16 pm

    Surpan

    Proto je v článku napsáno, že nejde o elegantní řešení a pokud chceš úhledný, je lépe si koupit skimmer od AquaEl. Stačí jen si přečíst druhý odstavec. Krom toho jde spíš o pomocníka, který pomůže s tím okřehkem. Krasavec to není a kvůli ceně se nevyplatí s tím víc drbat :-).

    28. 2. 2023 at 9:19 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *