Test: LED reflektor 30W a 60 cm vysoké akvárium

LED reflektor nad akvarium 30W 2100 lm 60cm

Jako první v pořadí na otestování akvarijních osvětlení, jsem se rozhodl použít 30W LED reflektor nad akváriem o výšce 60 centimetrů. LED reflektor jsem vybral s 2100lm a barvou světla 6000K. Pak stačilo tři měsíce počkat a na výsledky se nyní můžete podívat v tomto článku.

Informace o přípravě testu a rozcestník mezi dalšími testy osvětlení při různých výškách akvárií, najdete na: Testy osvětlení nad akvária vysoká 60, 80 a 100 cm.


Test 1. – světlo nad 60 cm


Začátek 1. testu – LED reflektor 30W 2100lm nad 60 cm akvárkem, CO2, PMDD, kapsle

Založení akvária probíhalo standardně, použil jsem, stejně jako i u následujících testů, křemičitý štěrk o frakci 2  až 4 mm, externí filtr JBL e1501, ohřívač vody a osvětlení, tentokrát LED reflektor 30W. Do dna jsem přidal kapsle NPK a kapsle Ferox, pravidelně přidávám PMDD a CO2 přidávám nonstop přes CO2 set na kyselinu citronovou a sodu.

koberocoky v akvariu vysokem 60 80 a 100cm

Z rostlin jsem vybral Micranthemum callitrichoides CubaMicranthemum tweediei Monte Carlo, Lilaeopsis mauritianaPogostemon helferi a Rotala rotundifolia. Později byly přidány malé trsy Hydrocotyle tripartita a Staurogyne repens. Vstupní hodnoty vody jsou. NO2 0 mg/l, NO3 34,3 mg/l, pH 7,6, Fe 0,05 mg/l, GH 16°d, KH 6°d. Založení AQ proběhlo 6.11.2016.

kobercovky ve vetsi hloubce

Test 1. hotov – LED reflektor 30W 2100lm nad 60 cm akvárium

První část testu, s LED reflektorem 30W 2100lm nad akvárkem výšky 60 cm, je hotova. Výsledky jsou podle mého velmi dobré a 30W LED reflektor bude nad 60 cm vysoké akvárium stačit i pro některé kobercovky. Ze začátku se objevila zelená řasa, která ale postupně mizela a mít možnost test prodloužit, tak jsem si jistý že do měsíce by byla úplně pryč. V průběhu testu jsem přidal vnější filtraci JBL e1501, původní vnitřní byl nedostatečný. 

test LED reflektoru 30W 2100lm nad 60 cm vysoke akvarko vysledky

Z použitých rostlin se velmi dobře dařilo především: Rotala rotundifoliaHydrocotyle tripartita a Pogostemon helferi. Tyto rostliny rostly téměř okamžitě po zasazení. Velmi slušně také rostl Staurogyne repens, kterému se akorát zařasily starší listy. Velmi rychlým růstem mě překvapil i Lilaeopsis mauritiana, který stihl prorůst ze středu akvária až ke sklu. Problém u lilaeopsis je ale v tom, že původní listy se silně zařasily a nové listy na tom nebyly o nic lépe. Rostl tedy rychle, ale stále od řas. Co se týče Micranthemum callitrichoides Cuba a Micranthemum tweediei Monte Carlo, tak jsem předpokládal, že budou potřebovat lepší světlo. První měsíc a půl skoro nerostly, pokryla je řasa. Nyní se ale „chytly“ obě a překvapivě bych řekl, že Cuba roste dokonce lépe než Monte Carlo, kterému „nastartování“ trvalo trochu déle. Řasa z rostlin mizí, jen tedy u Lilaeopsis zůstává.

test osvetleni LED reflektoru 30W 2100lm nad 60 cm vysoke akvarko vysledky

Akvárium o výšce do 60 cm je podle mého optimální. Vyšší akvária přináší problémy s údržbou, odstraňování poškozeých listů nízkých rostlin, čištění skel je také oříšek. Tím, že jsem „simuloval“ 60 cm akvárko v akvárku s výškou 1 metr, tak jsem nebyl schopen odstranit některé staré listy, na kterých se objevila řasa a tím pádem bylo potlačení řasy složitější. Ovšem po zajetí s novým vnějším filtrem začala řasa ustupovat celkem výrazně.

Shrnutí: Podle mého je 30W LED reflektor 2100lm nad 60 cm vysoké AQ na hraně použitelnosti pro rostliny středně náročné na světlo. Velmi důležité je dostatečné množství živin a CO2, které musíme do spodní části akvária ke kobercovkám dostat. Chystám také test 50W LED reflektoru nad 60 cm vysoké AQ, který bude pravděpodobně vhodnější. Více testů najdete na: testy osvětlení.

Cena za 30W LED reflektor Solight se pohybuje okolo 420 kč. LED reflektory si můžete pořídit na našem eshopu SURPANshop.cz.

Více testů najdete na: testy osvětlení. Aby Vám neunikly žádné nové testy, nápady a triky, staňte se fanoušky surpan.cz na fb.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *