Zelená nebo mastná hladina v akváriu

skimmer sberac hladiny eheim skim 350

Akvaristika je krásný, občas náročný koníček. I když už máme krásné akvárium, může se objevit mnoho dalších problému. Ať už s rybkami, rostlinami nebo řasami. Proto je důležité akvárium pravidelně sledovat, aby nám neunikly indicie, které nás většinou dopředu varují, že přijde pohroma. Díky tomu lze včas zasáhnout a zabránit katastrofě.

V tomto článku se zaměřím na snadné řešení následků dvou často vyskytujících se problémů. Zároveň je třeba si uvědomit, že odstraněním následků jsme problém nevyřešili. Ten přetrvává. Kvůli technickým nebo chemickým pomůckám o něm akorát nevíme. A pokud tento skrytý problém bobtná, může dojít k ještě větší katastrofě.

Tímto nezatracuji žádné rozumné pomůcky, které nám mnohdy usnadní hodně práce a starostí. Postup ale musí být promyšlený. Nejprve se pokusíme přijít na příčinu, následně ji napravíme a zároveň můžeme chemií nebo technikou urychlit návrat do normálního stavu.

Zelená hladina

V tomto případě jde o řasy a sinice (vodní květ). Za svou praxi jsem se setkal s dvěma druhy plovoucích řas. Jedna byla spíše tmavší zelená a druhá světle zelená (likvidace tmavší byla snazší). U obou doporučuji nejprve hladinu stáhnout papírovými utěrkami a odstranit tak co největší část řasy. Důvod je jednoduchý, nechceme si hned vnitřní skimmer ucpat. Ani s LilyPipes Skimmer nebudeme řasou zbytečně zanášet vnější filtr. Skimmery se pak postarají o zbytek řas, které se nepodařilo ručně stáhnout (osobně ještě přidávám denně po dobu jednoho týdne do akvária tekutý uhlík). Jako prevence vzniku zelené hladiny může pomoci rozstřikovací rampa. Tímto tedy vyřešíme následky.

Skleneny vstup skimmer 12 16mm Lily Pipe 31cm
LiLyPipes Skimmer vhodný k napojení na hadici vnějšího filtru.

Příčinou zelené hladiny nejčastěji bývá nadměrné množství živin (fosforu) a nedostatečná údržba akvária. Pokud živiny přidáváme, zkontrolujeme, jestli jich nedodáváme příliš mnoho. Dále se více zaměříme na údržbu a nezanedbáváme pravidelnou výměnu vody s odsáváním hromadícího se detritu v méně dostupných místech. Zelené vodě se také lépe daří při vyšší teplotě (tedy v létě).

Mastná (slepá) hladina

Bílý až šedý, jakoby mastný jednolitý povlak na hladině se objevuje z několika důvodů. Když pomineme vnější vlivy, které by mohly mít částečně také podíl viny (prostředí se zvýšenou prašností, akvárium v kuřácké místnosti, nebo v kuchyni, či v místnosti, kde se často zapalují vonné svíčky), tak častým problémem je používání nekvalitních vločkových krmiv. Po mechanickém odstranění mastné hladiny (opět doporučuji stáhnout hladinu papírovými utěrkami a zbytek pak posbírat skimmerem) a nahrazení problémového krmiva za kvalitní, došlo vždy k nápravě (svoje rybky a krevety krmím krmivy S.A.K. a Hikari, krevetkám dávám ještě pudink od ADShrimp). Další častou příčinou také bývá špatná údržba akvária a hromadící se bioodpad (rozkládající se rostliny). V tomto případě je potřeba zabrat na údržbě včetně pravidelnějších výměn vody.

banner clanek krmiva SAK 5

Proč je dobré zelenou i mastnou hladinu co nejdříve odstranit?

Krom toho, že nejlépe vypadá naprosto průzračná hladina, tak mastná i zelená hladina omezují prostup světla do nádrže. Některé na světlo náročnější rostliny na to mohou během pár dní reagovat zhoršením jejich stavu. Dále mezi vodou a okolím dochází ke stálé výměně plynů, což opět mohou obě hůře prostupné hladiny silně narušit. Na to zase mohou dost nepříjemně zareagovat ryby. V obou případech dochází ke snížení množství kyslíku ve vodě.

Vychytávka k Eheimu Skim 350 – sítko:

Jaký skimmer (sběrač hladiny) je možné pořídit?

Má-li sběrač stahovat hladinu pouze občas, bude stačit levný vnitřní skimmer (SunSun). Zapojit do sítě se dá přes časovač, který zajistí pravidelné stažení hladiny (například 10 minut denně). V případě stálého zapojení bych volil skimmer značky AquaEl (SAS 500), Eheim nebo Oase. Máte-li vnější filtr a chcete hladinu stahovat nonstop, může se hodit LilyPipes skimmer. Naší nabídku sběračů hladiny najdete na: Skimmery (sběrače hladiny).

Nakonec je zde ještě jedna varianta, která může pomoci spíše se sběrem okřehku. A tou je výroba vlastního sběrače. Není elegantní, ale na pár sběrů okřehku může stačit. Více v návodu: Jak si poskládat vlastní skimmer – sběrač hladiny.

[an error occurred while processing the directive]

4 komentáře k „Zelená nebo mastná hladina v akváriu”

Patrik S.

Odpovědět

Vobec ho nepocujem akurat sa musite vyhrat s vyskou osadenia skimmera voci hladine aby Vam nenasaval falosny vzduch.

31. 3. 2023 at 4:58 pm

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda tohle zařízení (Eheim)pracuje neslyšně, tedy ne potichu, ale tak, že nevydává žádné vibrace, hučení a podobně. Prostě o něm člověk neví, že běží. Díky

29. 1. 2023 at 2:17 pm

    Surpan

    Ahoj, je celkem tichý. Nějak nehučí, chce si to akorát pohrát s kabelem, ať není mezi sklem a skimmerem, aby nepřenášel vibrace. Jinak podle mě je celkem tichý. Teda pokud ho nepustím na plný výkon, kdy jde slyšet voda stékající dovnitř.

    29. 1. 2023 at 2:18 pm

LangMaster​

Odpovědět

Čau, já to řeším tak že ho spoustim přez spínací hodiny 2x denně na 1 hodinu a stačí to.

29. 1. 2023 at 2:15 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *