Aplikace Záchranka pomáhá zachránit životy

Aplikace zachranka

Kvůli aplikacím pro chytré mobily můžeme běhat s měřením trasy, používat mobil jako černou skříňku do auta, neztratit se v lese kvůli mapám a navigaci. Nově můžeme díky aplikaci „Záchranka“ rychle a efektivně zachránit život sobě nebo komukoliv jinému.

O co tedy jde? Po nainstalování aplikace si zadáte pár základních údajů, které mohou urychlit vaší záchranu. Samozřejmostí je jméno, rok narození, kontaktní osobu v případě problémů a v neposlední řadě i zdravotní stav. Tedy jestli se léčím s diabetem, s onemocněním srdce, plic nebo jsem neslyšící, případně přidáte poznámku o svém stavu. Také si aplikace ověří vaše telefonní číslo.

aplikace zachranka nahled 1

Jak funguje nouzové tlačítko?

Pro přivolání si první pomoci stačí zapnout aplikaci Záchranka a tři vteřiny podržet nouzové tlačítko, kterým si přivoláte pomoc (alarm můžete do 5 vteřin zrušit). Záchranářům pak putuje nouzová zpráva s důležitými informacemi včetně vaší polohy a zároveň dojde k vytočení linky 155.  A pomoc je na cestě… 

Doporučuji si aplikaci po instalaci důkladně projít a vyzkoušet ve zkušebním módu a projít si všechny informace a návody k použití.

Funkce Lokátor

Krom toho v aplikaci najdete další mnohdy potřebné funkce. Například pomocí možnosti „Lokátor“ si můžete zjistit, kde přesně jste, nebo kde je nejbližší nemocnice – pohotovost, zubní pohotovost, lékárna – pohotovost a nebo defibrilátory/AED a to vše včetně umístění na mapě.

Funkce První pomoc

V záložce První pomoc pak najdete interaktivní návod, jak postupovat při záchraně života. Také je zde devět návodů, jak postupovat v případě bezvědomí, dušení, krvácení, závažného onemocnění, při otravě, podchlazení, úrazu, popáleninách a při zásahu elektrickým proudem.

„Záchranka“ již mnohdy pomohla

Výsledky se již dostavily. Podle informací serveru novinky.cz si již jeden pán na nedostupném místě, bez informací, kde přesně je, na poslední chvíli stihl přes aplikaci zavolat pomoc. To mu nakonec zachránilo život. A není to jediný případ, kdy aplikace Záchranka pomohla zachránit život.

Kde mohu stáhnout?

Aplikaci pro android si můžete stáhnout zdarma na play.google.com (záchranka) pro iOS Záchranka. Tuto aplikaci by měl mít v mobilu asi každý. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc nebo budete muset pomoci. Pak každá minuta může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Dobré je si aplikaci vyzkoušet předem, na což také mysleli a máte možnost zkusit fungovat i v testovacím módu. Tato aplikace je poměrně nová, ale stáhlo si ji již přes 100 tisíc uživatelů. Krom toho se chystá i verze pro neslyšící a nevidomé. Za mě naprosto skvělý nápad a ještě přehledně zrealizovaný. Oficiální web: Záchranka

[an error occurred while processing the directive]

2 komentáře k „Aplikace Záchranka pomáhá zachránit životy”

Ruža z Moravy

Odpovědět

To je opravdu výborné, ale ne každý má Android a ne každý to zvládne. Mnozí lidé tvrdí, že neumí ani napsat ani SMS, natož si něco nařídit. Muž mi tvrdí, že by mu asi mobil nepomohl, kdyby měl mozkovou příhodu nebo infarkt. Nosí sice mobil, v něm akorát označení ICE u blízkých kvůli případnému zavolání, ale poukazuje na to, že můj bratr měl mobil v kapse rozepnuté bundy, dokonce psíka vedle sebe a přesto ležel v chodbě bytu bez pomoci do odpoledne a pak bylo už pozdě. Embolie a nestihl nic.

23. 3. 2023 at 9:36 pm

    Surpan

    To je nepříjemné. Aplikace je i pro iOS a bude i pro windows. Není samozřejmě pro všechny, ale je vhodná i pro pomoc jiným lidem. Uvidíš zraněného a podle lokátoru záchranka hned ví, kde jsi. Není to vyloženě stoprocentní, ale zachrání to pravděpodobně hodně životů. Jen je třeba na tu aplikaci nezapomenout při krizi :-).

    23. 3. 2023 at 9:36 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *