Čím krmit potkany?

arasidy krmeni pro potkany

Pokud chcete pro svého mazlíčka jen to nejlepší, důležitá je jeho pestrá a kvalitní strava. Potkan je všežravec, takže sní prakticky všechno, co mu chutná, ale i na to je třeba dávat pozor. Potkanům se totiž nedoporučují dávat nějaké potraviny, protože jim můžou hodně uškodit.

Dlouhý a spokojený život domácího mazlíčka je přece nejdůležitější. Podívejte se na mé tipy.

Co potkani nesmí jíst
Potkani nesmí jíst kakao, čokoládu v jakékoli formě a citrusové ovoce. Nesmíme jim dávat ostrá, kořeněná, mastná, slaná a moc sladká jídla. Dále nesmí alkohol, cukrovinky a uzeniny. Všechny tyto potraviny potkanům nesvědčí, protože látky v nich obsažené nemohou dobře strávit a ukládají se jim v těle, což je hodně zlé pro jejich zdraví.

krmivo pro potkany granule versele laga complete granule nutri complete tycinka pro hlodavce musli kvalitni masove konzervy

Pitný režim
Důležité je, aby potkani měli neustále dostatek čerstvé vody v pítkách, nebo v miskách. Je možné potkanům při nachlazení uvařit neslazený bylinkový čaj.  Mléko milují, takže neuškodí, když jim občas přilepšíme (podle některých způsobuje střevní obtíže – to jsme ale nezpozorovali).

Strava náročných, mlsných a vybíravých potkanů
Několikrát se mi stalo, že jsem si domů donesla mláďátka potkánků velice náročných na stravu. Spoustu věcí vůbec nechtěly, ani když měly veliký hlad a byly zdravotně v pořádku. Každý potkánek je jiný a je dobré si předem od chovatele zjistit na co je zvyklý. Já měla štěstí na hodně vybíravé mršky.
Většinu potkanů jsem měla ze zverimexu, kde jim upřímně řečeno dávají obyčejné zrní a moc se nestarají o kvalitu stravy zvířat.
Dlouho trvalo, než jsem zjistila, co jim bude chutnat a na co vždycky hodí bobek. Nezabralo pečivo, piškoty, ani hrozinky. O obyčejném müsli pro hlodavce ani nemluvím. Z ovoce chtěli jen hrozny, žádná jablka, ani hrušky.
Po čase se vše uklidnilo a já vypozorovala, že jim nějaká jídla opravdu nesedla, a proč je odmítali.

Čím potkany krmím já
Mám dobré zkušenosti s granulemi, které dodají potkanům potřebné živiny, vitamíny a minerály. Granule jsou poněkud dražší, ale vydrží na dlouho. Moje mršky je milují více než ořechy, což je hodně zajímavé. Ještě se mi nestalo, že by nějaký potkan kvalitní granule odmítal. Müsli pro ně dělám vlastní z toho, co jedí. Je zbytečné kupovat připravené müsli směsi pro hlodavce, které v misce stejně zůstanou. Snažím se, aby měli pestrý jídelníček. Pěkně rostou a jsou spokojení. Na oplátku mi to vrací svojí láskou a věrností.

TOP Granule pro potkany – Darwins Nutrin Complete RAT,  Versele Laga Cavia Complete RAT&MAUSE.
Vlastní müsli – ovesné vločky, brusinky, kokosové lupínky, nesolené oříšky, slunečnicová semínka, kukuřičné lupínky, a podobně.
Tyčinky  pro hlodavce – Versele Laga Nature sticks forest crumble, atd..
Kapsičky a konzervy pro kočky – různé  druhy např: losos, tuňák, kuře. Značky Animonda Carny, Brit Care Cat, Gourmet Gold.
Mají moc rádi vařené brambory, rýži a těstoviny, které občas promíchám s masovou konzervou.
Ovoce – hrozny, banán, sladké jablko, hruška.
Zelenina – okurek, hlávkový salát, milují vařenou kukuřici, hrášek a mrkev.
Pečivo – rohlík a chleba v čerstvé i sušené podobě.
Vařené maso – kuřecí, krůtí, vepřové, telecí, atd.
Mléčné výrobky – polotučné mléko pokojové teploty, kousíček sýra, tvaroh s trochou medu, krupičná kaše.
Pamlsky – sušenky, piškoty, nesolené oříšky, ovocné a medové dropsy pro hlodavce.

Důležité poznatky a rady
Je dobré, aby měli potkánci alespoň dvě pítka, nebo jedno pítko a misku s vodou. Jednou se nám stalo,  že se u pítka zasekla uvnitř kulička a chudáci potkánci by neměli skoro dva dny co pít, kdyby neměli navíc misku s vodou. Vodu měníme pravidelně a pítka čistíme, i přes to se asi vodním kamenem zasekla kulička.  Od té doby máme pítka dvě, u kterých kontrolujeme průchod vody a předcházíme podobným nehodám.

Ve větších vedrech je fajn  dávat do klece nízkou větší misku s vodou navíc, aby si mohli ochladit packy. Někteří potkani vodu milují a čvachtají se v ní celí.

Potkani, jako většina hlodavců si musí obrušovat zuby. Je důležité, aby měli v kleci např: větší kus suchého chleba, tyčinku pro hlodavce, větvičky z ovocných stromů, apod.

V době vaší dovolené je důležité zvířátka svěřit spolehlivé osobě, která je bude pravidelně krmit.

Pokud jedete pryč jen na víkend, potkani bez problému vydrží. Musíte jim dát plnou miskou granulí a čerstvou vodu do pítek. Je dobré přidat krajíc chleba a tyčinku pro hlodavce, aby po ničem nestrádali.

Autor: ZuVa

[an error occurred while processing the directive]

1 komentář k „Čím krmit potkany?”

Marika H.

Odpovědět

Jsem vám vděčná za vaši stránku,dozvěděla jsem se konečně, že potkan kočičí mléko může.Ja jen,že moje Míša dospěla a je líná.S pozdravem Marika H.

23. 3. 2023 at 11:15 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *