Jak zjistit návštěvnost u cizích webů

jan zjistit navstevnost konkurencnich webu

Důvodů, proč chcete znát návštěvnost u cizích webů, se dá najít několik. Když pomineme sledování „úspěšnosti“ webu konkurence, můžeme mít zájem o navázání spolupráce s weby ve stejném oboru, které mají na internetu nějakou sílu.

Mezi nejpoužívanější statistiky návštěvnosti vlastních webů u nás patří podle mého odhadu neveřejný google analytics a pak částečně veřejný toplist.czdíky němuž můžete porovnat v žebříčcích návštěvnosti stránek vložených majiteli webů (aby statistika fungovala, musí být na webu vložen měřící kód) v daných kategoriích. V případě toplistu jde ale především o české weby. Krom využití toplistu si dnes ukážeme, jak zjistit přibližnou návštěvnost webů, které v toplistu nejsou. 

Informace o návštěvnosti cizích webů mohou být nápomocny například při navázání spolupráce, pokud by měla určitá společnost zájem o umístění reklamy na váš slušně navštěvovaný web, nebo naopak pokud byste měli zájem o umístění banneru jinam. Takové informace se určitě hodí.

Toplist

Jde o český web, kde se nachází docela velké množství českých webových stránek. Tím pádem si v žebříčcích v daných kategoriích můžete porovnat například návštěvnost vaší s konkurencí. Nebo pokud vám stačí návštěvnost bez porovnání s ostatními v oboru, stačí používat vyhledávání, kam jednoduše zadáte adresu hledaného webu. Pokud je zde web registrován, zobrazí se průměrná denní návštěvnost počítaná z posledních 7 dní. Abyste mohli být v žebříčku zařazeni, musíte na svůj web vložit kód, díky kterému je měření docela dost přesné (v porovnání s dalšími měřidly).

mereni navstevnosti toplist cz

SimilarWeb

Pokud ale potřebujete porovnávat weby celosvětově, určitě se bude hodit SimilarWeb. Tady po zadání URL se během krátké chvíle zobrazí návštěvnost webu za poslední uzavřený měsíc (v grafu zpětně 6 měsíců), včetně dalších informací, jako je pořadí podle návštěvnosti, odkud přichází nejvíc návštěvníků apod.. A zároveň není potřeba mít na webu vložený měřící kód. Ano, výsledky nejsou tak přesné, jako třeba u toplistu, ale pro řádové porovnání návštěvnosti konkurenčních webů, bude mnohdy stačit.

mereni navstevnosti similarweb

Takto jednoduše si můžete zjistit, jak vysokou návštěvnost hledaný web má, případně jestli je jeho návštěvnost uměle vytvořena (průměrná doba návštěvy by byla pouze několik vteřin, běžné weby mají často od minuty a víc). Také si jednoduše ověříte, zdali je vysoká návštěvnost webu stálá, nebo uměle navýšená v daném měsíci, například kvůli nalákání investora.

Samozřejmě se každý měsíc může návštěvnost lišit, mnohdy i docela výrazně (sezonní prodej, letní akce, …), ale extrémní změny by měly naznačit, že návštěvnost není stálá a vy, třeba po zaplacení reklamy na webu na měsíc, můžete být velmi zklamáni.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *