Rostlinné akvárium 120 litrů – vestavěné ve zdi

Rostlinne akvarium 120 litru Jiri Fojtik Surpan planted aquarium

Mou rostlinnou stodvacku mám jako své hlavní akvárium. Je umístěné v obvodové zdi domu, která je ale zároveň napojená na sousedův dům (řadovka), takže v zimě nehrozí promrznutí. Zpočátku jsem v tomto akváriu měl pouze nenáročné rostliny, postupně jsem se ale rozhodl přidat pár náročnějších a tedy i CO2.

Aby to nebylo pouze o fotkách, přidám důležité informace o této nádrži: použité rostliny, technika, jaké je osvětlení a čím hnojím. Co se vody týče, používám ve všech akváriích stejnou: brněnská vodovodní, jde o vodu tvrdou (GH 15, KH 8) s vysokým obsahem NO3 (40 mg/l) a s pH 7,6.

Všechny texty, které jsou napsány tučnou kurzívou, jsou odkazy na další informace o dané technice nebo rostlině na webech SURPANu. Pokud chcete vědět víc, stačí kliknout.

Rostlinné akvárium 120 litrů

Akvárium jsem si nechal udělat na míru (119x29x35, kde 35cm je výška), neboť v obýváku byl stávající otvor ve zdi, který jsem chtěl využít. Nechal jsem na každé straně kousek místa (cca 5 mm), aby nedošlo k prasknutí akvária při drobném pohybu konstrukce vlivem změn teplot. Časem plánuji rekonstrukci a nahrazení tohoto akvária podstatně větším, rostlinným. Opět ve zdi, jen bude potřeba trochu větší zásah do nosné konstrukce, vytvoření překladu a tentokrát už i přívod vody a odpad. Ale zpět ke 120 litrovce.

Co se výběru techniky týká, nemohl jsem si kvůli nedostatku prostoru v okolí akvária vymýšlet. O filtraci vody se mi stará filtr AquaEl PAT mini, kde jsem si přidal akorát větší biomolitan, o ohřev vody v zimním období se stará vnitřní 50W topítko, o sběr hladiny a zároveň o lepší proudění vody v akváriu se stará skimmer Eheim skim 350. Osvětlení jsem pořídil v hobby marketu. Jde o obyčejné kuchyňské zářivkové osvětlení s IP65 na zářivky T5. Používám 3x 21W barva 865. Svítím 12 hodin. Teploměr jsem zamaskoval do trsu anubiasu. V létě chladím větráky z počítače, které odvádí teplý vzduch ze zářivek. Přidávám CO2 pomocí CO2 lahve přes skleněný difuzor. CO2 jede nonstop, ale v menším množství (pH se upraví z 7,6 vodovodní na 7,2 až 7,3). V akváriu se nachází 5 kořenů, které mají především funkci zakrytí techniky. Kořeny nejsou příliš viditelné, většinou jsou porostlé rostlinami.

Přidávám živiny ve formě tekutého hnojiva – PMDD, občas přidám trochu železa a fosforu s draslíkem (KH2PO4). Dno je obyčejný křemičitý štěrk frakce 2 až 4 mm, k některým rostlinám jsem přidal kapsle NPK+TE a kapsle Ferox.

V tomto akváriu mám tři druhy ryb – neonky obecné – cca 25 kusů, parmičky schubertovi (šubrtky) – cca 6 kusů, krunýřovce jednopruhé (otíci) – 3 kusy. Pak v něm žijí ještě krevetky Red Cherry – minimálně 50 kusů a dva druhy šneků – okružáci a levatky.

rostlinne akvarium vestavene ve zdi Jiri Fojtik Surpan planten aquarium 1

Rostliny jsou pro lepší orientaci očíslovány. Po kliknutí na název rostliny se zobrazí detail rostliny. 
1. Anubias Barteri nana, 2. Cryptocoryne wendtii brown, 3. Rotala rotundifolia, 4. Blyxa japonica, 5. Eleocharis pusilla, 6. Pogostemon helferi, 7. Phoenix moss, 8. Taiwan moss.

S tímto akvárkem se mi podařilo umístit na 1183. místě v IAPLC 2017 (celosvětová soutěž aquascaperů) z 2056 hodnocených (přihlášených bylo cca 2400), což mě velmi potěšilo. Hlavně proto, že se aquascapingem nezabývám a akvárium bylo vytvořeno pro radost a bez soutěžních ambicí.

Prohlédněte si také další akvária v přehledu mých akvárií.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

6 komentářů k „Rostlinné akvárium 120 litrů – vestavěné ve zdi”

cz1khc

Odpovědět

omluva – adresa (mail skryt) . Pořád se mi velmi líbí prezentace akvária 120 litrů. děkuji za Váš čas – karel cz1khc

13. 3. 2023 at 1:14 pm

    Surpan

    Dobrý den,
    momentálně je úvaha, že ze 120 litrovky udělám anubisárium, případně použiji ještě mechy a bucky. Použil bych rostliny nenáročné, tedy vše bez blyxy, bez pogostemonů, bez cuby, pak by mělo být světlo dostatečné. Co se umístění týče, mrkněte na nový atlas akvarijních rostlin, kde najdete i umístění rostlin v akváriu, jejich náročnost apod.

    13. 3. 2023 at 1:20 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *