Projevy nedostatků živin u akvarijních rostlin

nedostatek zivin u rostlin

Nedostatkem živin trpí akvarijní rostliny celkem často, především když jich máte plné akvárium a přitom nehnojíte. Některé prvky si sice dokážou vzít z jiných zdrojů, ale to nemusí stačit. Pak je potřeba používat kvalitní hnojiva. A my si dnes ukážeme, jak poznat, co vaší rostlině chybí.

Není toho málo, co může vašim rostlinám chybět: dusík, fosfor, hořčík, vápník, draslík, železo, mangan, CO2 a mnoho dalších živin. Některá akvarijní hnojiva nemusí být dostatečně komplexní a nemusí potřebné látky obsahovat. Takže se může stát, že rostliny budou strádat, i když hnojíte.

Krom toho rostliny občas ztrácí listy, pokud jsou již hodně staré, nebo v případě, že je rostlina čerstvě koupená, byla vypěstována emerzně a ve vodě si vytvoří submerzní listy, tedy „podvodní olistění“. Může jít také o mechanické poškození při přepravě nebo o poškození živočichy v akváriuVíce informací, proč nerostou akvarijní rostliny najdete v článku: nerostou mi akvarijní rostliny.

Projevy nedostatku zivin u akvarijnich rostlin

Důležité je si uvědomit, že nejen nedostatek živin může způsobit problémy s růstem rostlin. Nadbytek některých živin může způsobit blokaci jiných prvků, rostlina se tedy k dané živině nedostane, i když se ve vodě vyskytuje. Také poměrné množství živin může činit problémy. Abychom se ale u běžné rostlinné akvaristiky nemuseli nějak výrazně zabývat stálým měřením parametrů vody, doporučuji při hnojení pravidelnou výměnu vody. Čímž odstraníte případné nadbytky některé z živin a většina z nás dodá vodovodní vodou do akvária chybějící vápník a částečně hořčík.

Podrobnější popis – projevy nedostatků živin u akvarijních rostlin

Dusík (N) starší listy žloutnou a hojně odumírají, nové listy jsou malé, světlé
Hořčík (Mg) starší listy žloutnou, žilka často zůstává zelená, tmavší, následují pak i nové listy
Oxid uhličitý (CO2) nové listy jsou malé, rostou pomalu, odumírají, případně se objeví biogenní odvápnění – bílý povlak, na dotyk jak písek
Fosfor (P) listy tmavnou a opadají, rostlina má potíže s růstem, na anubiasech se objevuje flekovitá řasa
Vápník (Ca) nové listy jsou deformované, zakrnělé, malé
Železo (Fe) nové listy jsou malé, žluté až bílé, nakonec až průhledné
Mangan (Mn) listy jsou světlejší, žloutnou mezi žilkami
Draslík (K) listy žloutnou, hnědnou, objevuje se i černání a odumírání tkáně

Dodat potřebné živiny můžete jednoduše akvarijními hnojivy. Nepoužívejte hnojiva určená pro domácí nebo zahradní účely, neboť vodní rostliny mají jiné potřeby, než rostliny na zahradě. Jaké možnosti hnojení akvarijních rostlin máme, jsem sepsal již v článku: Jak a čím hnojit akvarijní rostliny, kde se mimo jiné dozvíte, které druhy hnojiv jsou efektivní anebo naopak mi nepřinesly žádné výsledky.

banner clanek aquagrower hnojiva ceska honzovo hnojivo

Potřebujete pomoci s výběrem živin? Ozvěte se nám: info@surpan.cz.

[an error occurred while processing the directive]

6 komentářů k „Projevy nedostatků živin u akvarijních rostlin”

Bořivoj

Odpovědět

Dobrý den.
Rostliny v akváriu, které by měly růst až k hladině (mám 40cm) mi vyrostou max. 10-15 cm a dál nejdou. Všechny bez vyjímky. Svítím i dodávám CO2. Myslím, že jsou v dobré kondici, přibývají nové krásné listy, ale rostliny prostě nejdou nahoru. Nevěděl by jste prosím důvod, proč to tak je.
Děkuji.

11. 3. 2023 at 1:11 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *