Postup, jak zapojit a odpojit CO2 lahev

Jak zapojit a odpojit CO2 set v akvarium

COčko je věc, které jsem se velmi bála, ale po tříletém používání patří k mému životu stejně, jako pračka, auto a nebo moje akvária. Je pár pravidel, která se musí dodržovat a ráda bych napsala alespoň pro mě ta nejdůležitější.

Před nákupem CO2 techniky doporučuji přečíst pár článků, jestli je pro vás CO2 vhodné: CO2 v akvaristice. Nebudu rozepisovat vše, jen doporučím, že koupě CO2 setu je lepší s nočním vypínáním, i když bublat je lepší nonstop. Z počátku jsem tomu nevěřila, ale je to tak. S nočním vypínáním proto, že při údržbě se snadno vytáhne elektromagnetický ventil ze zásuvky a po údržbě se opět snadno do zásuvky zapojí (nic víc). Navíc, jak zaznělo v jedné diskuzi, je to i pojistka při dlouhodobém výpadku proudu, hlavně v době naší nepřítomnosti a tato velmi důležitá věc mi za celou dobu používání nějak nedošla. 

banner clanek CO2 technika 9

Ráda bych upozornila, že po špatné zkušenosti nedoporučuji nechávat láhev dojít až do samého konce. Vinou přetlaku může dojít k otravě ryb a to úmyslně nikdo určitě nechce. Jsem zvyklá každý den „hodit oko“ na počítadlo bublin a na oba budíky. Když už začíná levý budík ukazovat méně, mám vypozorováno, že je to otázka tak cca 14 dnů, kdy láhev dochází k nule a snažím se jí před tou nulou odpojit.

Když dochází láhev postupuji takto:

  1. vypnu ze zásuvky elektromagnetický ventil (dále jen EMV) 
  2. zavřu hlavní ventil na lahvi (HV)
  3. povolím regulační ventil (RV) (aby po znovuzapojení nedošlo k protržení membrány)
  4. odpojím budíky od lahve
  5. láhev vyfouknu, hlavní ventil opět uzavřu a jedu plnit
Jak zapojit a odpojit CO2 set akvaristika

Po naplnění postupuji takto:

  1. našroubuji budíky na lahev
  2. ujistím se, že regulační ventil (RV) pod budíky je stále povolený
  3. otevřu hlavní ventil (HV) – ručička na vysokotlakém budíku začne měřit viz foto (cca 50 bar)
  4. zapojím EMV do zásuvky
  5. ventil (RV) pod budíky utahuji do požadovaného tlaku viz foto (cca 2 až 5 l/min na nízkotlakém budíku)

Na jehlák (JV) nesahám vůbec. Nevím jestli je to dobře nebo špatně, ale jsem zvyklá to dělat takto a funguje mi to. Nechce se mi při každém plnění štelovat vše úplně od začátku. 
Ještě bych měla asi napsat, že na závit lahve používám teflonovou těsnící pásku. Byla jsem zvyklá hlavně kvůli redukci, která mi až tak úplně netěsnila – nemám ráda redukce :). Také je dobré při koupi nového setu spoje touto páskou přetěsnit. Jejich těsnost se zkouší jarovou vodou a je dobré vyzkoušet i těsnost budíků.

Před koupí COčka, doporučuji zjistit, kde mám plnírnu: seznam CO2 plníren v ČR a SK, případně je dobré mít doma druhou, náhradní CO2 láhev.

I když jsem tomu sama nevěřila, není to nic složitého, ale je potřeba si uvědomit, že je to starost navíc, že všechny rostliny plynné COčko doplňovat nepotřebují a že i tady je nejlepší pravidelnost. 

Ještě vám se přidáme videonávod, jak si složit CO2 set, který dorazí rozložený:

Přeji nejen bezpečné bublání.

autor: Blanka Krásová

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *