Teplovzdušný ventilátor Rovus Handy Heater – vlastní recenze

Rovus Handy Heater

Teplovzdušný ventilátor Rovus do zásuvky je prezentován jako malé výkonné zařízení, které vyhřeje celou místnost a udělá z chladné místnosti prostor, ve kterém vám bude příjemně teplo. Tak se na to podíváme trochu blíže, protože mi na tom něco nesedí.

Nejen v telešopingu, ale i v některých eshopech si můžete pořídit zázračný teplovzdušný ventilátor, který je malý, vhodný do zásuvky a prý zvládne vytopit celou místnost pro příjemný pobyt. A to vše s příkonem 370W. Tedy spotřeba je oproti elektrickým přímotopům o několika kilowatech naprosto úžasná. No a to je právě ten moment, kdy si musíte říct, že tu něco trochu smrdí.

Rovus Handy Heater recenze zkusenosti

A protože takový jeden kousek k dispozici mám, mohl jsem si vyzkoušet, co dokáže. A byl jsem opravdu překvapen. Neměl jsem totiž už dopředu moc valné mínění, ovšem mé předpoklady byly naprosto překonány. Rozhodně ale tento článek nevzdávejte, dokud jej nedočtete do konce a už vůbec ne, pokud si jej chcete koupit.

Informace, které poskytují prodejci

Jak v televizi, tak na eshopech nebo ve specifikaci na heuréce se můžeme dočíst, že tento zázrak přírody, který vložíte do zásuvky, vytopí jakoukoliv místnost, třeba obývák, garáž, dílnu. Na jednom eshopu jsem našel údaj, že vytopí místnost o ploše max .13 m2, na heurece je uvedená hodnota 23 m2. To zní dobře. Zajímavé ale je, že když jsem kupoval elektrický přímotop do dílny o ploše cca 11 m2, byl mi doporučen 2kW, aby to mělo nějaký smysl. Ty levnější se dají pořídit už od 600 kč. Teplovzdušný ventilátor Rovus, o kterém je řeč, stojí 990 kč, dá se ale koupit i za 749 kč a má již zmíněný příkon 0,37kW, což má mít za účinek šetření vaší peněženky, tedy alespoň podle reklamy.

Testování teplovzdušného ventilátoru Rovus Handy Heater

Hodně mě zajímalo, co tento výrobek dokáže. Dal jsem jej tedy do dílny, která má plochu necelých 11 m2, její rozměr je 3,3 x 3,3 m a výška je pouhých 2,05 metru. Dílna je zděná z cihel plných pálených tloušťky 300 mm, z jedné strany zateplená polystyrenem o tloušťce 10 cm. Má malé dvojité okno a dřevěné dveře. Strop je z hurdisků.

Do této místnosti jsem přesně ve 12 hodin odpoledne umístil Rovus a teploměr. Rovus jsem zapnul na maximum, tedy na 32°C. Abych neovlivňoval teplotu v místnosti otvíráním dveří, umístil jsem vnitřní digitální teploměr tak, abych viděl výsledky přes okno z venku. Byl umístěn do prostředku místnosti na stůl. Rovus jsem testoval celkem 3 hodiny 40 minut, kdy jel na plný výkon po celou dobu.

  • Ve 12 hodin byla teplota v dílně 5,4 °C. Venkovní 6 °C.
  • Po dvou a půl hodinách přišlo překvapení. V dílně bylo 6,0 °C, venku 8 °C.
  • O další 1 hodinu a 10 minut bylo v dílně 5,8 °C a venku 7°C. V tuto chvíli jsem došel k závěru, že test, který jsem chtěl provádět 12 hodin, je naprosto zbytečný.

Tento výrobek dílnu rozhodně nemá šanci tuto malou dílnu vytopit. Za 3 hodiny a 40 minut vytopil místnost o 0,4 °C, což mě stálo na elektrice 5,50 Kč. A k tomu všemu je větrák dost hlučný.

Má Rovus i nějakou výhodu?

Snažil jsem se najít alespoň nějakou malou výhodu. Dal jsem si tedy výrobek do zásuvky nad stůl, aby mi foukal teplo na ruce. V tomto případě jsem teplo cítil, pokud jsem je měl maximálně 40 cm od topítka. Od 50 cm jsem cítil jen proud již ochlazeného vzduchu.

Můj závěr

Většinou se dá i u nevydařených výrobků najít nějaký klad, který může někomu přijít natolik zajímavý, že si jej pořídí. U tohoto „topítka“ jsem ho prostě nenašel.

[an error occurred while processing the directive]

20 komentářů k „Teplovzdušný ventilátor Rovus Handy Heater – vlastní recenze”

Martin

Odpovědět

To žárovka 75W ofukovaná 80mm PC věráčkem udělá mnohem více tepla, používám u PC na ohřívání pravé ruky. Žárovka vydrží tak 3 týdny až měsíc při denním zatížení tak 16 hodin.

27. 3. 2023 at 11:20 am

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *