Vlastní zkušenosti s kamerou SJCAM SJ5000 WIFI

SJCAM SJ5000 WIFI

S malými outdoorovými kamerkami se roztrhl pytel. Což je pro nás spotřebitele dobře, neboť se výrobci předhání ve vylepšování svých výrobků a zároveň jsou ceny neustále tlačeny dolů. A protože jsem byl se značkou SJCAM naprosto spokojen, sáhl jsem opět po této značce.

V tomto článku se podíváme na kamerku SJCAM SJ5000 WIFI, na její výhody, případné nevýhody a pro vaše vlastní srovnání jsem udělal pár videí a fotek. Moje první sportovní kamerka, jak jsem již psal v úvodu, byla její starší sestra, tedy SJCAM SJ4000 WIFI, kterou stále používám, jenže co si budeme povídat, kamerek není nikdy dost, hlavně když chcete točit videa ve stejném čase z různých úhlů.

SJCAM SJ5000 recenze vlastni zkusenosti

Základní informace a využití

Sportovní kamerka SJCAM SJ5000 WIFI se od SJ4000 liší na první pohled jen minimálně. Rozměr kamerky je 59 x 41 x 29 mm, hmotnost s baterií je 58 gramů. Což je velmi příjemné kvůli skladování a přenášení. Rozlišení má Full HD 1080p, tedy přesněji 1920×1080. Dá se využít i na fotografování, výsledkem mohou být 14Mpx fotografie s rozlišením 4254 x 3264). Kamerku využijete nejen při adrenalinových sportech, potápění, jízdě na kole, ale dá se použít i jako černá skříňka do auta.

Do kamerky si pořiďte nejlépe kartu SDHC class 10 o velikosti max. 32GB. Při nahrávání videa o Full HD rozlišení vydrží baterie cca 70 minut. Nabíjení trvá cca 3,5 hodiny.

Propojení počítače lze pomocí USB kabelu, na kameře je ale také mini HDMI konektor. Videa se ukládají ve formátu MOV, H.264. Menu je v češtině, v balení je samozřejmě český návod.

SJCAM SJ5000 WIFI review

Kamerku si můžete vybrat ve třech barevných variantách: bílá, stříbrná a černá.

SJ5000 WIFI pořizuje záběry a fotografie v širokoúhlém záběrů 170° s efektem tzv. rybího oka. Protože je čočka na pevno, není možné tuto funkci vypnout a pořizování běžných fotografií není možné. Což u sportovní kamerky neberu jako problém. Na focení opravdu kvalitních fotek bych šel spíš do lepší zrcadlovky :-). Přesto mi fotky přijdou dost dobré.

Možnosti nastavení kamerky

Samozřejmě si můžete zvolit rozlišení videí i fotek, vypnout info o nastavení na displeji (OSD), cyklické nahrávání (stejné dlouhá videa, která se přepisují od nejstaršího – vhodné do auta), záběry s větším kontrastem (HDR), detekce pohybu (kamera natáčí, pokud se v záběru objeví pohyb), vypnutí nebo zapnutí zvuku, označení datem (včetně jeho nastavení), expozice, vyvážení bílé, kvalita, ostrost, barevný efekt, ISO, samozřejmě nastavení jazyku, automatické vypnutí při neaktivitě, zvukové signály, nastavení WiFi a jeho hesla, TV režim, frekvence, režim do auta (zapínání a vypínání kamerky podle nastartování motoru) a samozřejmě mazání souborů, tovární nastavení a informace o verzi.

Hodnocení kvality videí

Samozřejmě bych mohl vypisovat, jak jsou videa ze SJCAM SJ5000 WIFI krásná a kvalitní, což by sice souhlasilo s mým názorem (samozřejmě bez přehnaných superlativů), ale nejlepší bude, když si srovnáte videa sami. Udělal jsem několik videí, jdou samozřejmě zvětšit. Youtube sice provádí komprimaci videí, v reálu bude kvalita ještě trošku vyšší, ale mě přijdou videjka povedená. Všechna byla točena při fullHD při 30 fps.

Video z přírody (FullHD při 30 fps)

Video z auta (FullHD při 30 fps)

Video z auta v terénu
(FullHD při 30 fps + stabilizace)

Unboxing SJCAM SJ5000 WIFI
(netočeno kamerou SJ5000)

Fotografie SJCAM SJ5000 WIFI (zmenšeno)

fotky 14MPx SJCAM SJ5000 WIFI 2
fotka 14MPx SJCAM SJ5000 WIFI ukazka

Propojení kamerky s mobilem

Díky vestavěnému wifi modulu se dá kamerka propojit s mobily a tablety s Androidem (aplikace SJCAM Zone nebo SJCAM HD), nebo iOS (aplikace SJ Versatile Cameras). Pak si můžete nejen prohlížet svá videa nebo fotografie v mobil, ale zároveň pomocí aplikace volně stažitelné na Google play lze kamerku ovládat, natáčet i fotit přes mobil či tablet. Jak propojit mobil s androidem s kamerkou SJCAM SJ5000 WIFI najdete ve videonávodu:

Rozdíl mezi SJCAM SJ4000 WIFI a SJCAM SJ5000 WIFI

SJCAM SJ5000 WIFI má oproti SJCAM SJ4000 WIFI větší displej (2″ místo 1,5″), má lepší fotoaparát o 2MP (až 14 Mpx) s lepším senzorem pro focení. SJCAM SJ5000 WIFI je na délku podle oka o cca 2 mm větší.

Pozor na levnější kopie

Již v recenzi kamerky SJCAM SJ4000 WIFI jsem upozorňoval na levnější čínské kopie této oblíbené kamerky. Tady se opravdu vyplatí nákup u oficiálního prodejce, neboť čínských kopií je na trhu nespočet a někteří prodejci je vydávají za SJCAM. Hlavní rozdíl je na přední straně kamery, kde u plagiátu není logo SJCAM a není dodávána ani v originální krabičce SJCAM s kolkem. Mnohdy je kopie levnější pouze o 500 kč, ale kvalita videí je výrazně horší.

Příslušenství k SJCAM SJ5000 WIFI

Ke kamerce dostanete přímo v balení velké množství různého příslušenství:

  • baterie
  • vodotěsný obal až do 30 metrové hloubky
  • náhradní dvířka k obalu s průduchy (kvůli lepšímu sbírání zvuku)
  • nabíjecí USB kabel
  • úchyt na řídítka
  • úchyt na pásek
  • několik různých úchytů pro připojení obalu a držáku k dalšímu příslušenství
  • dva nalepovací úchyty
  • dvě náhradní lepítka
  • čtyři popruhy na přichycení (2x se suchým zipem, 2x se zadrhovákem)
prislusenstvi SJCAM SJ5000 WIFI 1

SJCAM ke svým kamerkám nabízí i velmi širokou nabídku příslušenství k dokoupení. Kamerku si budete moci připevnit snad úplně všude. Běžným uživatelům ale pravděpodobně postačí příslušenství přímo v balení kamery.

Výhody outdoorové kamerky SJCAM SJ5000 WIFI

  • kvalitní videa a fotografie
  • velké množství příslušenství
  • dobrá cena (k dnešnímu dni 3990 kč)
  • široké využití (nejen při sportu)
  • malé rozměry
  • možnost ovládání kamerky ze smartphonu (pomocí apky)

Nevýhody sportovní kamery SJCAM SJ5000 WIFI

  • tlačítka na vodotěsném pouzdře by mohla být větší

Pokud sháníte levnější sportovní kamerku, která má povedená videa, podívejte se ještě na recenzi kamerky NICEBOY VEGA+

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *