Jak ušetřit za vodu a její ohřev?

jak usetrit za vodu a jeji ohrev

Šetření za vodu má smysl především ze dvou důvodů. Hlavní důvod, proč chceme šetřit za vodu, je její neustále rostoucí cena a cena za její ohřev (čím víc spotřebujete, tím více jí ohříváte). Druhý, velmi důležitý důvod, jsou snižující se zásoby pitné podzemní vody. Proto se dnes podíváme, jak vodou šetřit.

Možností je několik. Některé jsou dražší a náročné na pořízení, některé jsou levné a jednoduché a přesto Vám uspoří nemalou část poplatků za vodu. A to zároveň při nízkých pořizovacích nákladech.

jak usetrit za vodu a jeji ohrev 1

Jak ušetřit za vodu?

Využití vody ze studny

Pokud jste již o šetření za energie uvažovali, dost možná Vás u úspory vody napadla vlastní studna. Nápad to není špatný, ale vlastní studna není úplně jednoduché a levné řešení. Když pominu potřebu vyřizování povolení na úřadech a docela výraznou finanční zátěž při kopání nebo vrtání studny, je potřeba vyhotovit testy kvality vody a o vodu se dostatečně starat. Krom toho se studna doporučuje především v místech, kde nehrozí znečištění vodního zdroje, studna musí být dostatečně vzdálená od objektu, kolem nesmí být hospodářská zvířata a musí být dostatečně vzdálená i od cest. Proto je potřeba si studnu dobře dopředu promyslet a uvažovat nad ní především, pokud máte větší pozemek v čistém prostředí.

Vzhledem ke dlouhodobému klesání podzemních vod dnes již nemluvíme o kopání studny ale o pořízení vrtu (nižší cena a dosažení zásoby vody v hloubce do 50m). Každý vrt ale ovlivní hydrogeologii ostatních okolních zdrojů a může se stát, že kvůli Vašemu vrtu vyschne studna sousedovi. Také pokud jste připojeni na kanalizaci a máte svou studnu, tak nezřídka zaplatíte v konečném důsledku více, neboť v tomto případě platíte stočné paušálem většinou 35m3/osobu/rok a pokud máte nižší spotřebu vody, tak na stočném zaplatíte „i za ušetřené vodné“.

Omezovače průtoku vody

Na trhu lze najít nespočet perlátorů a omezovačů průtoků vody. Některé jsou dobré, některé ne. Proto jsem se rozhodl tyto spořiče vody vyzkoušet přímo u nás doma.

Po doporučení kamarádem jsem si pořídil několik omezovačů průtoku vody do sprch a několik různých perlátorů do baterie nad umyvadlem a na kuchyňském dřezu. Nebyl jsem si úplně jistý výsledkem, neboť jsem si nedovedl ani představit, že při snížení průtoku vody v baterii umyvadla z 8,15 litrů za minutu na 1,72 litrů za minutu díky velmi úspornému perlátoru, že to bude zcela dostačující například na čištění zubů a hygienu. A to se spotřebou vody 4,7 krát menší při využití nejúspornějšího perlátoru s průtokem 2 litry za minutu. Pokud by Vám nevyhovoval tento průtok, k dispozici jsou další dva perlátory s průtokem 4 a 6 litrů vody za minutu.

Perlatory pro snizeni prutoku vody 1
Ukázka úsporných perlátorů pro baterie umyvadel a dřezů s průtokem 2, 4 a 6 litrů za minutu.
Jak si spočítat průtok vody?

Měření 1 – standardní perlátor
Naměřený čas pro napuštění 1 litru = 7,36s.
Vždy přepočet na průtok za jednu minutu tj. 60s / 7,36s = 8,15 litru/min.
Při čištění zubů doba puštěné baterie 1,5 minuty = spotřeba vody  1,5 x 8,15 = 12,2 litru vody.

Umyvadlová baterie, tlak v systému 3,0bar (atm).

Měření 2 – úsporný perlátor s průtokem 2 litry/min
Naměřený čas pro napuštění 1 litru = 34,83s.
Přepočet na průtok za jednu minutu tj.60s / 34,83s = 1,72 litru/min, tj. 4,7x méně.
Při čištění zubů doba puštěné baterie 1,5minuty = spotřeba vody  1,5 x 1,72 = 2,58 litru vody.

uspora vody
Ukázky měření před a po úsporných opatřeních

Záměna sprchové hlavice za úspornou hlavici (500Kč) deklarovaných 6l/min

  • Původní průtok  19,0 l/min
  • Nový průtok        8,9 l/min

Doplnění spořiče 6 l/min do stávající sprchové hlavice

  • Původní průtok  13,5 l/min
  • Nový průtok         4,8 l/min

Doplnění spořičů do umyvadlové baterie

  • Původní průtok             6,5 l/min
  • Nový průtok – spořič 2 l/min    1,9 l/min
  • Nový průtok – spořič (ukázka)  6,0 l/min (téměř shodný průtok jako bez použití spořiče)

Doplnění spořiče 6 l/min do stávající sprchové hlavice (déšť) nízký tlak 3,0bar

  • Původní průtok    6,8 l/min
  • Nový průtok         4,0 l/min

Úspora vody – rodina 2 dospělí a 2 děti, ohřev vody plynem (cena 1,90Kč/kW)

Sprcha

  • Původní průtok  19,0 l/min (10min ve sprše 19 l/min = 190l vody = 38cm skruže studny)
  • Nový průtok         6,0 l/min

Umyvadlo

  • Původní průtok    8,5 l/min
  • Nový průtok         2,0 l/min

Dřez

  • Původní průtok  14,0 l/min
  • Nový průtok         6,0 l/min

WC

  • Splachování    3 a 9 l/min                             
  • Nový průtok      2 a 5 l/min                            

Roční spotřeba vody před úspornými opatřeními 144 m3  

  • Platba vodné + stočné 144 m3 á 77,60 Kč/m3  = 11.174 Kč
  • Ohřev vody 5.153 Kč   
  • Celkem 11.174 + 5.153 = 16.327 Kč

Roční spotřeba vody po úsporných opatřeních 55m3

  • Platba vodné + stočné 55 m3 á 77,60  = 4.268 Kč
  • Ohřev vody 2.680 Kč       
  • Celkem 4.268 + 2.680 = 6.948Kč
Omezovace pro snizeni prutoku vody 1
Ukázka omezovačů průtoku vody pro sprchy s průtokem 6, 7 a 9 litrů za minutu.

Výhody omezovačů průtoku a perlátorů

  • snížení nákladů za vodné a stočné
  • snížení nákladů za ohřev ušetřené teplé vody
  • zachování zdroje spodní vody
  • stabilita kvality vody zdroje
  • cena spořiče vody
  • dobrý pocit z úspory
  • nižší proud zamezí nepříjemnému „nahození“ při spuštění vody na plno

Nevýhody omezovačů průtoku a perlátorů

  • čištění perlátoru jednou za 1 až 3 měsíce nutností (mohou se zde časem zdržovat bakterie – ze stejného důvodu je však třeba čistit i běžné „neúsporné“ perlátory)
  • teplá voda „doteče“ později
  • perlátory jsou trošku hlučnější
  • spořiče (2 l/min) nelze použít u některých průtokových ohřívačů, nutno volit průtok 4 nebo 6 l/min

Ukázka, jak jednoduše si sami vyměníte stávající perlátor za nový spořivý během jedné minuty (výměna a průtok vody s perlátorem 2 l/min):

Ukázka, jak jednoduše si sami vložíte omezovač průtoku vody do hadice od sprchy během dvou minut (vložení a průtok vody s omezovačem na 6 l/min):

Shrnutí omezovačů průtoku a úsporných perlátorů

Byl jsem mile překvapen, že díky perlátoru s průtokem 2 litry za minutu pocitově proteče dostatek vody na umytí rukou. Taktéž úspora v kuchyni se 4 litrovým perlátorem je velká, především při umývání nádobí pod tekoucí vodou. Trošku déle trvá napouštění varné konvice. Pokud někde pravidelně napouštíte plný kbelík, šetřič bych tam asi nedával, napouštění je díky šetřičům prostě na déle. Asi největší úspora bude u nás doma ve sprše, kde jsem si dal 6ti litrový omezovač průtoku. Původních 19 litrů za minutu, když se rádi a dlouho sprchujete, je neskutečné množství vody, hlavně když si spočítáte kolik jí proteče za měsíc nebo rok.

A hlavně se mi líbí jejich cena, která se pohybuje od cca 80 do 200 kč. Z počátku se Vám možná bude zdát, že průtok vody je nízký, je třeba vše vyzkoušet, zvyknout si, třeba týden na zkoušku a pak případně zvýšit průtok méně úsporným perlátorem. Ta úspora za to rozhodně stojí a za chvíli si pravděpodobně zvyknete i na ten nejúspornější perlátor.

sporice vody 1
Využití dešťové vody

Využití srážkové vody je podle mého zajímavou možností při dlouhodobé úspoře za vodu. Nejenže se dešťová voda dá využít k zavlažování zahrady nebo umývání vozu, použitelná je i pro praní a splachování WC. Díky jejím chemickým vlastnostem (dešťová voda je měkká) nedochází k usazování vodního kamene v pračce ani na záchodě. Rozhodně zajímavá je tato varianta i pro akvaristy, kteří potřebují většinou pro chov a pěstování akvarijních rostlin měkkou vodu s pH pod 7.

Na trhu je nyní na výběr z mnoha zásobních nádrží z plastu, sklolaminátu, oceli, využití najde samozřejmě i nádrž betonová. V těchto nádržích s přepadem se voda skladuje celoročně, naplňuje se především v období dešťů na jaře a na podzim, využití najde především v létě období sucha. Opět je ale nutné čistější prostředí, dešťovou vodu v blízkosti průmyslové zóny bych rozhodně nepoužíval.

vyuziti destove vody

Možností, jak ušetřit za vodu je několik, od těch levných, až po dražší varianty, vše se dá samozřejmě kombinovat, záleží na možnostech.

Úsporné perlátory, spořiče a příslušenství najdete na: SURPANshop.cz

Autor: Surpan ve spolupráci s ing. Josefem Bahrem PhD.

[an error occurred while processing the directive]

19 komentářů k „Jak ušetřit za vodu a její ohřev?”

nar.soc.

Odpovědět

Vidím zmínku o chytání dešťovky pro rybičky. Kdysi mělo JZD Komárov-Tuřany množárenský skleník na rybičky. Vodu vozili ze Svratky ( obec) na Vysočině, kde měli v prameništi tůňku a měkkou vodu převáželi ve skleněných demižonech ( tak háklivé rybičky množili).
Také si pamatuji, že po válce měla Nosislav někde nedostatek studniční vody a chytali dešťovku ( to vím od tamního spolužáka ) na veškeré použití. Do zemní jímky ji pouštěli přes propláchnutý koksový filtr ( drobně nadrcený koks po propláchnutí zachytil mnohé nečistoty a voda v chladné jímce byla bez závad, jak pro dobytek ( v tehdejších hospodářstvích) tak i na převaření k domácímu použití. Osobně nemám zkušenost, ale domnívám se, že kvalitu dešťové vody by mělo zlepšit i propláchnuté dřevěné uhlí ve filtru ( má vlastnost podobnou živočišnému uhlí, pohlcuje škodliviny‘) a rybkám by to mohlo jen prospět.

24. 3. 2023 at 6:26 pm

Díky moc za skvělý článek.

24. 3. 2023 at 6:26 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *