Jednoduchý a zdravý domácí tvaroh

domaci tvaroh z kefiru z tibetske houby

Vytvořit si doma z mléka vlastní chutný tvaroh zní lákavě, hlavně v době, kdy kupovaný tvaroh je plný vody a ne zrovna moc chutný. Jenže jak na to? Asi to nebude tak jednoduché, jak to zní. Mám dobrou zprávu, mít vlastní velmi dobrý tvaroh domácí výroby jde zvládnout úplně s přehledem.

Nejprve si z mléka vytvoříme kefír pomocí tibetských houbiček. Návod, jak si vytvořit kefír z tibetských houbiček je zde: Kefír. Není to sice hned, fermentace a vznik kefíru trvá 24 hodin, ale přeci jen jde o kvalitní domácí tvaroh. A vy u toho nemusíte být 24 hodin. Houbičky to zvládnout sami.

kefir z tibetske houby 1

Jak si vyrobit domácí tvaroh
Když už je kefír hotov, další postup je zcela jednoduchý. Pomalu kefír (bez houbiček) zahřejte na 35 až 45°C (tvaroh bude měkčí – čím vyšší teplota bude, tím tvrdší bude výsledný tvaroh). Poté budeme potřebovat nějakou hustější tkaninu (mnohdy se používají dříve hojně využívané plátěné plínky pro děti), do které kefír nalijeme a přes tkaninu přecedíme. Poté necháme okapat. Až přebytečná tekutina odteče (trvá to několik hodin), máte hotovo.

domaci tvaroh

Využití domácího tvarohu
Tento tvaroh se dá využít jak na výrobu domácích tvarohových pomazánek na chleba, tak sladkého tvarohu s cukrem. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Dobrou chuť.

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *