Kefír z tibetské houby

kefir z tibetske houby

V dnešní době je opravdu náročné sehnat zdravé plnohodnotné potraviny a ještě horší je sehnat je za rozumný peníz. Přitom velmi zdravý a chutný kefír z tibetské houby, který má velmi vliv na celkové zdraví, je velmi jednoduché si připravit doma a stačí Vám pouze dvě suroviny.

Celých 60% imunitního systému se tvoří ve střevech. To je přesně ten důvod, proč s narůstající obezitou mimo jiné přichází mnoho zdravotních problémů. Nejíme zdravě, stravujeme se hotovkama, minutkama, mraženými polotovary a tělu dodáváme nadmíru tuků a sacharidů a vláknina a vitamíny jako by nebyly. Proto jsem se opět vrátil k výrobě domácího kefíru, když teď jím mnohem zdravěji, sportuji a hlavně hubnu.

kavkazska houba

Obsah látek v kefíru z tibetské houby
Ve 100 mililitrech domácího kefíru z tibetské houby je 2,8 gramu bílkovin, 2,7 gramů sacharidů a 1,5 gramů tuku (tvořeno z polotučného mléka). Také má 117 miligramů vápníku, mnoho vitamínů, především skupiny B, včetně vitamínu B12 a kyseliny listové.

Trocha o původu kefíru
Tibetské houby jsou snad 5000 let staré a využívali se na Kavkaze a v Tibetu. V Kavkaze se tradovalo, že houbu jim daroval prorok Mohamed a pokud by se jí zmocnili nevěřící, houba by uhynula. Proto se o houbu starali a předávali si jí a až do 19. století se nedostala do rukou cizinců. První várku „kavkazské houby“ se podařilo získat krásnou ruskou ženou, která měla obměkčit kavkazského knížete a dovést tuto houbu ke zkoumání do Ruska.

Zdravotní účinky kefíru
I když je kefír chuťově kyselý, pomáhá odkyselit organismus a vyvolává zásaditou reakci. Ve střevě pak pomáhá rozkládat přemnožené bakterie, viry, kvasinky a zbytky potravin, které se zde nashromaždily. Kefír pomáhá léčit nemoci nervů, průjem, zácpu, nemoci krve, kvasinky, vyrážky, střevní a žaludeční problémy. Celkově zlepšuje imunitu a protože velké množství chorob je spojené se špatným trávením, má velmi dobré účinky na celkové zdraví.

Příprava kefíru
Na kefír je potřeba dvou surovin. Mléko a tibetskou houbu. Mléko by mělo být nejlépe čerstvé, ne trvanlivé upravené UHT metodou, i když já tohle mléko používám a vše funguje, jak má. Nepoužívejte ale mléko odtučněné, nejlépe použijte polotučné nebo plnotučné. Vemte jednu až dvě polévkové lžičky (nesmí být kovová) tibetských houbiček a dejte je do velkého hrnku a zalijte půl litrem mléka. Kefír částečně nabude na objemu, je tedy nutné, aby hrnek nebyl úplně plný, jinak přeteče. Pak necháme 24 hodin fermentovat v pokojové teplotě. Nádobu ještě přikryjte nějakou látkou, nebo papírovou utěrkou, aby se do ní nedostal hmyz nebo nečistoty a zároveň aby mohl kefír dýchat.
Po 24 hodinách bude z mléka kefír. Poznáte to podle hustého povrchu, ale snad každý pozná kefír. Rozmíchejte vzniklý kefír dřevěnou nebo plastovou lžičkou a přeceďte přes plastové sítko. Výsledný kefír dejte vychladit do lednice a poté jej zkonzumujte. Vydrží v lednici ale docela dlouho.
Houbičky pak opláchněte nechlorovanou vodou a dejte zpět do vypláchnutého hrníčku a zalejte mlékem. Další kefír bude za 24 hodin.
Pokud chcete hustější kefír a ne každý den, je možné stejný postup provést v lednici. Zde ale bude zrát kefír déle, cca 7 dní. Pak se dá zase hned použít.
Z kefíru je možné si udělat i domácí tvaroh.

Jak často domácí kefír pít?
Nejlépe jednou denně, ráno nebo večer, nebo podle chuti. Co doporučuji těm, kteří nejsou na kefírové mléko zvyklí je, aby ze začátku pili spíš menší množství, aby si mohlo zažívání zvyknout a nedošlo k nějakým střevním obtížím.

Jak tibetskou houbu skladovat?
Pokud se nemůžete každý den starat o tibetskou houbu, je pár možností, jak ji uchovávat delší dobu. První je vložení houbičky s mlékem do lednice, kde vydrží týden bez problémů. Tedy třeba v době dovolené. Až maximálně měsíc se dá uchovávat v lednici s větším množstvím mléka s maximálním poměrem ale 1:50. Tohle ale moc nedoporučuji.
Další možností je skladování houby v mrazáku, kde vydrží až několik let. Stačí dvě lžičky houbiček vložit do nádoby s mlékem (max do 2/3 objemu). Takto si zachováte houbu, kdyby se náhodou něco s tou používanou stalo. Kvalita zůstává stejná.

Jak se množí tibetská houba?
Množí se prostě sama v mléce a cca každých 18 dní zdvojnásobí svůj objem. Je tedy možné si dělat pak dvě dávky kefíru, nebo někomu podarovat.

Je kefír vhodný i pro osoby s intolerancí na laktózu?
Tohle je hodně zajímavá věc, na kterou jsem přišel až nedávno. Je třeba být opatrný a zkusit to na vlastní nebezpečí. Za výsledek nemohu ručit, neboť nemám s laktózou problémy. Ale kefírové houbičky požírají laktózu v mléce a vzniklý kefír ji pak obsahuje jen málo. Je ale nutné provést ještě sekundární fermentaci, tedy vzniklý kefír, který fermentoval 24 hodin nalejeme do uzavíratelné plastové nebo skleněné nádoby maximálně do 3/4 objemu a necháme jej 2 až 3 dny uzavřený v pokojové teplotě. Občas promícháme a musíme nádobu otevřit a „vyvětrat“ plyny a zase ji pak zavřeme. Po této druhotné fermentaci můžou kefír s minimálním obsahem laktózy pít i osoby s intolerancí na laktózu. Ale jak píšu, nejprve zkuste trošku, nemohu to zaručit. Na vlastní nebezpečí.

Čemu se vyvarovat?
Tibetská houba nesmí přijít do kontaktu s kovem. Tedy nepoužívejte kovové lžičky a kovové sítko. Vše raději v plastu. Při styku s kovem houba černá a umírá.
Také dávejte pozor na převoz kefíru. Kefír stále pracuje a vytváří se při tom plyny, něco jako burčák. Nejlepší na převoz je tedy PET lahev, kterou občas na chvíli otevřete a vypustíte nahromaděné plyny.
A jak jsem již psal, pokud nejste na kefír zvyklí, raději ze začátku opatrně, abyste stihli doběhnout. Dát si první kefír a pak absolvovat dlouhou cestu autobusem, by byl vyloženě hrdinský čin, pokud by to dobře dopadlo.
Některé bakterie v kefíru trošku podporují zubní kazy, je tedy dobré si večer po požití kefíru alespoň vypláchnout ústa.
Pokud houba neprodukuje dostatečně kefír, pravděpodobně se dostala do kontaktu s kovem a je třeba ji vyměnit.

Na co kefír, vždyť si můžu jednoduše koupit jogurt s probiotiky?
Takový komerční jogurt z reklamy, který má zázračné vlastnosti a jeho životnost je několik měsíců, bohužel nemůže mít vlastnosti, které jsou vyzdvihovány. Bylo totiž zjištěno, že probiotické bakterie z komerčních jogurtů přežijí v žaludku pouze několik minut, nemohou mít tedy žádný blahodárný účinek na střeva.

[an error occurred while processing the directive]

8 komentářů k „Kefír z tibetské houby”

Pavlína

Odpovědět

Dobrý den, má Tibetská houba i nějaké vědecké jméno (rodové a druhové)? Ráda bych si vyhledala odbornou literaturu a nevím pod jakým názvem, neboť o „kefírce“ ani „Kavkazské houbě“ neexistuje vědecký článek (biohackerům ani Mamině007 úplně nevěřím :)) PS: z kefíru jsem nadšená a věřím v jeho blahodárné účinky, ale taky jsem trochu skeptická

26. 3. 2023 at 3:21 pm

Lenka

Odpovědět

Dobrý den..používám tibetskou houbu už dlouho na kozí mléko a to z důvodu že se bojíme pít nepasterizované mléko jen tak..bylo mi řečeno že houba mléko vyčistí od škodlivých bakterií a i od klíšťové enc..a podobných nákaz..je fakt možné že to umí? můžeme bez obav krmit houbičku nepasterizovaným mlékem?? dřív jsme pili i to mléko samotné bez přelití tib.houbou..ale pak jsem na kozách občas objevila klíště a vrrr..bojim bojim:-) nevíte jakto je?..díky Lenka

26. 3. 2023 at 3:19 pm

    Surpan

    Bohužel po prohlídce uvedených stránek, jde o komerční web s prodejem a krom toho se na něm zobrazuje ve spodní části velké množství témat o politice, což není můj šálek kávy. Pokud by pak šlo pouze o seznam prodejců tibetské houby, klidně na něj odkazovat budu, takto ale prozatím musím odkaz smazat.

    26. 3. 2023 at 3:22 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *