Státní svátky – kdy máme volno a proč?

Kdy jsou statni svatky

Státní svátky jsou pro většinu pracujících důležitými dny volna, kdy si prostě můžou oddychnout.

Ne každý ale ví, proč je volno a případně kdy. Připomeneme si tedy tyto významné dny.

1.ledna
Den obnovy samostatného Českého státu
Prvního ledna oslavujeme vznik samostatné České republiky, ke kterému došlo 1.1.1993 po usnesení Federálního shromáždění o rozdělení ČSFR na Českou a Slovenskou republiku, tedy dva státy.

Nový rok
Nový rok je svátek, kdy se slaví příchod nového roku. Oslavy v moderním pojetí probíhají již od 31.12. a končí v ranních hodinách prvního ledna.

Statni svatky kdy mame volno

proměnné datum, mezi 19. březnem a 22.dubnem (7.4.2023)
Velký pátek
Velký pátek je před Velikonočním pondělím a je připomínkou smrti Ježíše Krista na kříži.

proměnné datum, mezi 22. březnem a 25.dubnem (10.4.2023)
Velikonoční pondělí
Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je oslavováno křesťany na celém světě na Bílou sobotu po západu slunce. Celé této slavnosti se říká Velikonoční vigilie (bdění). Je to poslední den Velikonočního tridua (třídenní), které začíná na Zelený čtvrtek večerní mší svatou na památku Poslední večeře Páně. S Velikonoci je také spojena Popeleční středa, ale málo kdo ví, že je 40dní (nepočítají se neděle) před Svatým týdnem, který začíná Květnou nedělí (vjezd Ježíše do Jeruzaléma). Velikonoční pondělí je druhým dnem tzv. Velikonočního oktávu.
Tradice je ve většině částí republiky stejná, tedy že chlapci chodí s pomlázkou (pomlázka upletená z vrbového proutí), aby dívky „neuschly“. Za to dívky obdarovávají chlapce koledou – kraslicemi – tedy malovanými či čokoládovými vajíčky a zajíčky, starší případně slivovičkou.

1.května
Svátek práce
První máj, lásky čas. Svátek se u nás slaví již od roku 1890 na oslavu amerických dělníků a jejich stávky. U nás byl první máj v období socialismu oblíbený, ale mnohdy i s povinnou účastí.

8.května
Den vítězství
Je oslavou ukončení 2. světové války v Evropě po kapitulaci Německé říše.

5.července
Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
V tento den přišli Konstantin a Metoděj v 9.století ze Soluně na Velkou Moravu a rozšiřovali křesťanství a vzdělání v českých zemích. Vytvořili také písmo – hlaholici a prosadili jako hlavní (bohoslužebný) jazyk staroslověnštinu.

6.července
Den upálení mistra Jana Husa
Mistr Jan Hus byl římsko-katolickým knězem, který kritizoval mravní úpadek církve, za což byl označen jako kacíř. V Kostnickém koncilu byl odsouzen a i přes to, že mu císař zaručil bezpečí, byl upálen. Jako reformátor byl uznán Katolickou církví až v době Jana Pavla II.

28.září
Den české státnosti
Tento den nám připomíná událost ve Staré Boleslavy v roce 935, kdy byl zavražděn kníže Václav svým bratrem. Svátek slavíme od roku 2000, tedy den české státnosti, den svatého Václava.

28.října

Den vzniku samostatného československého státu
28.10.1918 byl vyhlášen Samostatný Československý stát. Vznikl rozpadem Rakouska-Uherska. Prvním Československým prezidentem byl Tomáš Garrigue Masaryk.

17.listopadu
Den boje za svobodu a demokracii
V tento den se odehrály dvě významné události. A to v roce 1939, kdy nacisté uzavřeli české školy jako odpověď proti odporu proti německé okupaci. Veškeré demonstrace byly pak potlačovány silou. Posléze bylo popraveno 9 hlavních představitelů vysokoškoláků.
Druhou událostí bylo násilné potlačení studentských protestů Veřejnou bezpečností na Národní třídě v roce 1989. Tato událost pak odstartovala Sametovou revoluci. Hlavním představitelem celé revoluce byl v té době budoucí prezident České republiky Václav Havel.

24.prosince
Štědrý den
Tento den v moderním pojetí se dodržují Vánoční tradice a pokrmy, jako je například Kapr a salát, ale zde je mnoho krajových odlišností. Aby jste viděli zlaté prasátko, je třeba celý den až do večeře držet půst (u nás v kraji stačí nejíst maso). Večer se rozbalí dárky (přijde Ježíšek) u vánočního stromku s ozdobami a pak se zobe cukroví.

25.prosince
1. svátek vánoční
Podle křesťanství se jedná o den Narození páně či boží hod vánoční. Pro nevěřící tento den většinou znamená návštěvy vzdálenější rodiny.

26.prosince
2. svátek vánoční
Druhý vánoční svátek je v duchu svatého Štěpána, jednoho z prvních mučedníků.

Od roku 2016 platí zákon o zákazu prodeje o svátcích. Pro jaké prodejny a o kterých svátcích najdete v: Otevírací doba obchodů o státních svátcích.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *