Krunýřovec ekvádorský – Loricaria simillima

Jedná se vzrůstem o větší rybu, dosahující velikosti 14-19 cm. Vhodná teplota vody se pohybuje kolem 26°C, preferuje nižší hodnoty tvrdosti vody. Pochází z povodí řeky Amazonky, chov je poměrně nenáročný, má však ráda dobře prokysličenou čistou vodu a dostatečně velké písečné plochy jemného písku v nádrži, ve kterých se může snažit lehce zahrabat.

Krunyrovec ekvadorsky Loricaria simillima 1

Jedná se o klidnou rybu, můžeme ji chovat jak v páru, tak v hejnu. Samci se spolu mohou hašteřit, nemělo by však docházet k něčemu vážnějšímu. Minimální velikost akvária minimálně 150 litrů, lépe však více. Mají rády spirulinové tablety a je dobré mít v nádrži také kořeny.

Chovatel Michal Šebek zmiňuje své zkušenosti s touto rybou: Ryba vhodná do společenských akvárií hlavně ke klidnějším druhům. Optimální teplota pro chov i odchov je 25-26°. Při 23° jsou už ryby netečné a moc nežerou. Tvrdost je optimální kolem těch 5-6, ale umí se vytřít i v tvrdší vodě kolem 10-15 gh. V nádrži se snese více kusů, aniž by si nějak konkurovali, nebo si ubližovali. Nikdy jsem neviděl dva samce v souboji.

Autoři: Daniel Gombos a Michal Šebek

Chovatelé akvarijních ryb v ČR

Zpět do galerie akvarijních ryb

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *