Krunýřovec sp. – Ancistrus sp.

Ancistrus sp. se řadí mezi krunýřovce, kteří dorůstají délky až 15 cm a dožívají se až 10 let. Patří mezi nenáročné ryby, které zvládnou širokou škálu parametrů vody. Jsou to primárně noční tvorové, přes den vyhledávají různé úkryty, či okousávají akvarijní kořeny které jsou důležité pro jejich zažívání.

Krunyrovec Ancistrus sp Prisavnik obcajny prisavka ancak
Ancistrus (krunýřovec) je často akvaristy nazýván přísavka.

V prodeji se běžně nabízejí jedinci o velikosti 2-3 cm, v této velikosti ale nevydrží dlouho a dorostou do již zmíněných rozměrů. Je proto dobré na toto myslet předem při výběru osádky a poskytnout jim alespoň 80l akvárium, ideálně ještě větší.

Jedná se o rybu která může být v nádrži samotná, ať se jedná o samce či samici, pro lepší komfort ryb je lepší dát samce a dvě samice. Jejich nenáročnost platí také pro rozmnožování. Samci po vytření hlídají jikry a starají se o plůdky.

Velkou výhodou je fakt, že je krunýřovec všežravec. Živí se zbytky potravy, poškozenými listy rostlin, zlikviduje také případné mrtvolky v nádrži. Tyto přísavky jsou díky těmto vlastnostem vhodným druhem pro obstarání čistoty v nádrži.

Ancistrus sp krunyrovec ancak ancitrus prisavka 1

Kvůli jejich velikosti nejsou vhodní do akvárií s drobnými a křehkými rostlinami. Také nemá moc smysl pěstovat kobercovky, které krunýřovci pravidelně vyrývají ze substrátu.

Při nedostatku rostlinné potravy likvidují i zdravé listy rostlin, především rodu Echinodorus a Hygrophila. Nejčastěji likviduje pouze listy poškozené, nezdravé a emerzní. Doporučujeme přikrmovat spirulinovými tabletami.

Krmiva vhodná pro krunýřovce: S.A.K. Spirulina, Hikari Algae Wafers, EasyFish Spirulina Wafers

Autor: Daniel Gombos

Chovatelé akvarijních ryb v ČR

Zpět do galerie akvarijních ryb

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *