Recenze: Automatické krmítko Juwel EasyFeed

Automaticke krmitko Juwel EasyFeed

Před odjezdem na dovolenou nejčastěji přemýšlíme, kdo nám bude v době nepřítomnosti krmit rybičky. Pokud vám hlavou proběhla myšlenka: „Pokojové rostliny nám přijde zalít sousedka, tak určitě zvládne nakrmit rybky.“, tak doporučuji zapřemýšlet raději ještě jednou nad něčím méně nebezpečným.

Předchozí odstavec se vám může zdát poněkud přehnaný. Bohužel nejen vlastní zkušenost, ale také zkušenosti stovek dalších akvaristů každý rok především v letním období, mluví zcela jasně. Člověk, který nemá zkušenosti s akvaristikou, je většinou velmi nevhodným krmičem. Nejen, že nemá odhad, jakou dávku dát a většinou rybkám přidá, aby jim náhodou nepochybělo. Stává se také, že když připravíte denní dávku krmiv, tak po několikadenní absenci, kdy se u akvária neukázal, dosype dávky i z předchozích dnů. Může se to zdát jako přehnané, bohužel jsou těchto příběhů každým rokem plné facebookové skupiny.

Předávkování krmivem, vyšší teplota vody v letních měsících a neřešení těchto problémů v rozumném čase způsobí zkázu. A to nemluvím dalších výborných nápadech neakvaristů, jako odpojení krmivem ucpaného filtru a jeho rozebrání, aby jej „překrmovač“ opravil. Kvůli porušení vodotěsnosti jsem si pak koupil filtr nový. Ano, je to vlastní zkušenosti ;-).

banner clanek krmiva SAK 6

Z tohoto důvodu mi přišlo jednodušší pořídit krmítko automatické, které je vhodné nejen na dobu dovolené, ale pokud zapomínáte krmit.

Výběr automatického krmítka

Můj plán byl původně takový, že krmítko využiju pouze v době absence, tak jsem nehledal nic drahého na denní používání. Cenově se krmítka pohybují v relaci od 400 do 2500 kč. Porovnal jsem si funkce, ceny a také značky.

Jako rozumné řešení pro moje akvárium mi přišlo krmítko od Juwelu – EasyFeed. Jde o jednoduché krmítko s otočným zásobníkem na krmiva. Po naplnění zásobníku si mechanicky nastavíte velikost otvoru, kterým bude při otočení propadávat krmivo do akvária. Po spuštění krmítka tlačítkem ON/OFF dojde k prvnímu krmení. Stiskem druhého tlačítka nastavíme druhé krmení, které proběhne 6 hodin po prvním.

Poslední tlačítko na krmítku je k manuálnímu krmení.

Výhody a nevýhody automatického krmítka Juwel EasyFeed

Výhody:

  • krmí jednou až dvakrát denně
  • možnost manuálního krmení
  • využijete při dovolené

Nevýhody:

  • vcelku dost hlučné
  • různá velikost dávky krmiva při stejném nastavení

Shrnutí:

Automatické krmítko Juwel EasyFeed je jednoduché krmítko, které nějak zvlášť nezaujme. Tedy až na hluk při krmení (max 2x denně na pár vteřin vydá chrčivý zvuk). Na druhou stranu tohle krmítko používám asi 7 let nad akvárkem s horším přístupem a funguje stále velmi dobře. Když bych dnes volil krmítko, sáhl bych po něčem lépe nastavitelném. Pokud bych potřeboval krmítko jen na dobu dovolené za rozumný peníz, klidně bych bral zase EasyFeed.

[an error occurred while processing the directive]

2 komentáře k „Recenze: Automatické krmítko Juwel EasyFeed”

Letos jsem ho pořídil kvůli dovolené. Mám 2 akvária a opravdu jsem nemínil utratit 2k Kč za krmítka na 3 týdny. Doteď jsme to řešili příbuznými nebo sousedy ale jak tady píše kolega – letos nebylo překrmeno! Ano s těmi rozličnými dávkami je to pravda ale to rybám neuškodí a pokud by to někdo chtěl řešit, tak použije granule nebo vločky rozdrtí na prach. Pěkný článek.

27. 2. 2023 at 1:56 am

Vodouš

Odpovědět

Takové strouhátko na tužky. Určitě je tohle automatické krmítko lepší, než ty příšerné tablety, co se lepí na sklo a pak to ryby týden ožírají. Nebo soused, který nemá páru, že celou dovolenou překrmuje a já pak přijel a v akvárku byl nános krmiva. Musel jsem vyměnit celou vodu. Hrůza.

27. 2. 2023 at 1:56 am

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *