Jak na měření pH a TDS – testery

pH metr a mereni vodivosti TDS v akvariu

Znát svou vodu se vyplatí. I když to může znít trochu zvláštně, tak především pro akvaristy, kteří se chtějí věnovat odchovu akvarijních rybek nebo pěstování náročnějších rostlin, budou informace o vlastnostech vody velmi důležité i pro její případnou úpravu.

Na měření sedmi vlastností vody občas používám papírkový rychlotest JBL ProAquaTest Easy 7in1, kterým docela přesně změřím pH, KH, GH, NO2, NO3, Cl2 a pomocí tabulky zjistím i obsah CO2 ve vodě. Některé vlastnosti vstupní vodovodní vody zjistíte na webových stránkách vaší vodárny, kde se rozbory vody často nacházejí. Tím si můžete porovnat, jak moc přesné vaše testy vody jsou. Pro permanentní kontrolu CO2 se používá také dropchecker s kvalitní kapalinou. Podle zbarvení pak snadno určíte, zdali máte ve vodě optimální, nízké nebo vysoké množství rozpuštěného CO2.

pH metr a mereni vodivosti TDS 2

Měření pH – pH metr – PH-02

Pro měření pH je tester PH-02 dobrý pomocník. Musí se sice pravidelně kalibrovat (při nákupu si pořiďte kalibrační roztoky – kalibrace každý měsíc), ale zase je velmi přesný a měří pH s přesností 0,01 (s malou odchylkou). Pokud měříte tedy pH častěji, půjde o dobrého pomocníka. Po vysunutí krycího víčka, tester částečně ponoříte do vody. Ponořena bude část s čidlem, cca 1,5 až 2 cm do vody. Víc ne, ať měřák neutopíte. Pak tester zapnete a měření se spustí. Měření může trvat i několik minut, než se hodnoty ustálí. Po použití jej vždy osušte papírovým kapesníkem (nikdy ale ne čidlo, mohlo by se poškodit).

Jak kalibrovat pH metr PH-02?

Přeložený návod výrobku: Zapněte pH meter. Každý ze dvou kalibračních sáčků rozpusťte ve 250 ml destilované vody. Ponořte elektrodu do roztoku pH 6,86 (teplota pod 25°C). Stiskněte tlačítko „CAL“ po dobu 3 sekund a uvolněte. Displej začne blikat 6,86. Počkejte, až displej přestane blikat. Opláchněte elektrodu destilovanou vodou a usušte ji filtračním papírem. 

Poté ponořte elektrodu do roztoku pH 4,00. Stiskněte tlačítko „CAL“ po dobu 3 sekund. Poté hned stisknout a okamžitě znovu uvolnit. Na displeji začne blikat 4,00. Počkejte, dokud displej nepřestane blikat. Opláchněte elektrodu destilovanou vodou a osušte stejně jako předtím.

Vložte přístroj zpět do roztoku 6,86 a ověřte měření (MĚŘENÍ, už NE kalibrace tlačítkem CAL). Pokud jsou výsledky špatné, opakujte proces kalibrace (někdy nutné). Pokud se ani opakovaně nepodaří zkalibrovat, je čidlo pravděpodobně poškozené.

Video, jak zkalibrovat pH metr:

Měření celkového množství rozpuštěných pevných látek – TDS metr

Digitální TDS metr, slouží k měření celkového množství rozpuštěných látek ve vodě (soli, minerály, kovy apod.). Výsledek je v PPM. Slouží pak ke snadnému srovnání vody před a po úpravě, vodovodní nebo studniční vody. Rozsah měření je od 0 do 9990 PPM (0-999 a pak 100-999 x10).

Měření je jednoduché. Po vysunutí víčka ponořte TDS metr částečně do vody (cca 1,5 až 2 cm). Po spuštění tlačítkem On/Off se zobrazí hodnota, která se během chvíle stabilizuje. Pokud chcete mít výsledky na displeji i po vytažení z vody, zamkněte si displej tlačítkem Hold. Tester může měřit i teplotu vody (tlačítko TEMP). Po použití jej vždy osušte papírovým kapesníkem.

Kde koupit pH tester a TDS tester?

Testery TDS a pH jsou běžně dostupné. Cena je přibližně 250 kč za tester. K pH metru si rovnou přikupte další kalibrační roztoky, budou se hodit.

[an error occurred while processing the directive]

8 komentářů k „Jak na měření pH a TDS – testery”

Jarda

Reply

Zdravím.Musím sústavne kupovať tie kalibračné roztoky(prášky)?Ak si urobím tie kalibračné roztoky a odložím ich,oni sa nejak znehodnotia?Neviete akú dlhú životnosť majú už zarobené roztoky?
Ďakujem za odpoveď

21. 5. 2022 at 11:08 pm

    Surpan

    To je dobrá připomínka. Bohužel netuším, jestli se nějak znehodnocují. Předpokládám, že ano.

    21. 5. 2022 at 11:13 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *