Návštěva pěstírny Rataj a rozhovor s Karlem

pěstírna Rataj v šumperku - akvárium a rostliny

Když se mi naskytla šance podívat se do pěstírny akvarijních rostlin Rataj v Šumperku, neváhal jsem ani chvilku. Nemohl jsem si nechat ujít tu možnost, strávit den v akvaristickém ráji pro rostlinkáře, jako jsem já. A cesta opravdu stála za to.

Už když jsem s akvaristikou začínal, dostal jsem knihu „Akvárium a rostliny“, kterou napsal pan Rataj starší. Ta se mi stala velkým pomocníkem a občas do ní nahlédnu. A již v té době jsem se hrozně moc chtěl podívat do pěstírny v Šumperku.

banner clanek koreny kameny hardscape aquascaping 5

Abyste mohli také nahlédnout pod pokličku, jak se pěstují akvarijní rostliny, pořídil jsem několik fotografií a zároveň jsem se dotázal Karla Rataje na několik otázek, které mě dost zajímaly.

Jak to vypadá v pěstírně Rataj v Šumperku?

Jak vnímáte pokrok v nynější moderní akvaristice, především u nás – národa akvaristů? Je podle Vás o akvaristiku stále takový enormní zájem?
Zájem o akvaristiku je podle mého názoru pořád velký. Dříve se akvaristé hodně soustřeďovali na nové druhy a kultivary rostlin. Dnes se spíše zajímají jak to udělat, aby akvárium prosperovalo. Proto tolik novinek v oblasti techniky. Také je obrovský zájem jak akvárium pěkně naaranžovat jak udělat povedený layout, jak se říká odborně.

kobercovky kobercove rostliny emerzni

Ve sklenících jsem měl možnost shlédnout nepřeberné množství krásných akvarijních rostlin, pěstovaných jak emerzně, tak submerzně. Kolik druhů akvarijních rostlin se u Vás ve sklenících průměrně nachází a na jak velké ploše?
Máme celkem asi 150 druhů pořád se to mění. Pěstební plocha je cca 1000 m2.

hygrophila Rataj

Je potřeba věnovat větší péči o emerzně pěstované rostliny v letních a v zimních měsících, například stínění, přitápění apod.?
Péče je nutná pořád. V létě se musí stínovat a chladit, v zimě se svítí cca 10 hodin denně a přitápí voda i vzduch na 23-24 °C, náklady astronomické. Kromě toho se celý rok musí bedlivě hlídat složení živného roztoku, ošetřovat rostliny pesticidy proti škůdcům. Je to nikdy nekončící úsilí a boj, pořád musíte být ve střehu.

pogostemon erectus rataj

Zaujaly mě u Vás, mimo jiné, krásné velké rostliny Anubias Barteri. Překvapením ale bylo, že jsou pěstovány submerzně, kdy mají většinou tendenci se zařasit. Emerzní pěstování Anubiasů se Vám neosvědčilo?
V létě mají tyto rostliny tendenci osychat, v zimě je to bez problémů.

kvet

Jsou všechny rostliny, které se dostanou do akvaristik, vypěstovány ve Vaší pěstírně? Nebo jsou některé i importovány?
Většina rostlin je z naší produkce. Současně importujeme z Asie a různé novinky od kolegů z celého světa, abychom uspokojili stále rostoucí požadavky akvaristů.

plovouci rostliny Rataj

V poslední době se hodně prodávají in vitro rostliny s tím, že jsou pro akvaristy vhodnější než klasické kytky v květináčku. Co si o tom myslíte?
In vitro rostliny jsou pro online prodejce daleko jednodušší než „klasika“, protože se podstatně lépe přechovávají. To je důvod proč je prodejci protlačují. Pravda je taková, že in vitro rostliny jsou polotovar, který slouží profesionálním pěstírnám k dopěstování. V akváriu se potýkají hlavně s tím, že sazeničky jsou velmi malé. Pokud je tedy zasadíme do akvária bez opravdu výkonného světla, budou mít velmi malou šanci na uchycení.

submerzni pestovani Rataj

Pořádáte někdy ve sklenících dny otevřených dveří pro širokou veřejnost?
Jednou jsme to udělali a bylo to hodně náročné. Navíc trend moderního pěstování rostlin spěje k hodně sterilnímu, hygienickému a uzavřenému provozu. V Holandsku, pokud vás vůbec pustí do skleníku, musíte být kompletně sterilní jak v nemocnici, jinak máte smůlu. V kapse nemůžete mít ani cigarety kvůli přenášení viróz. Dotažení různých breberek, jako jsou třeba vlnatky a molice, potom stojí desítky hodin a desítky tisíc na jejich odstranění.

emerzne pestovane echinodory Rataj

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších pěstitelských úspěchů

Nabídku pěstírny Rataj najdete na www.rataj-spk.cz

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *