Realizace aquascapingové nádrže u Jakuba Höfera

realizace aquascapingove nadrze aquascaper

U realizace aquascapu jsem na živo ještě nebyl a když přišlo pozvání od scapera Jakuba Höfera, který ve svém oboru rozhodně není žádný začátečník, tak na nějaké váhání nebyl prostor. Něco takového si přece nemohu nechat jít.

Svou pracovní pozici při této návštěvě jsem nazval: podržkytka. Tedy, kochat se, vytahovat rostliny z košíčků a případně se přiučit něco z aquascapingu. Mezi tím jsem chtěl udělat pár fotek pro tento článek a v plánu bylo i nějaké video. Nakonec bylo tolik práce, že jsme se rozhodli pokecat až večer po tom, co všechno Kuba nasázel a napustil akvárium.

banner clanek koreny kameny hardscape aquascaping 3

Podcast s Kubou si můžete poslechnout ve videu:

Realizace aquascapingové nádrže – jak se postupovalo?

Když jsem přijel, všechny kořeny a kameny byly již pevně připevněné k sobě a k podkladu, stejně tak písek a substrát byly na svém místě. V podstatě chyběly pouze rostliny, technika a živočichové. Kuba měl ale vše pečlivě připravené a rozmyšlené. Každá rostlina měla své místo, zbývalo je tedy „jen“ vybalit, očistit a zasadit na určené místo. Při realizaci se nenechávalo nic na náhodě. Myslím, že to ani jinak nejde, než pořádně plánovat a dbát na každý detail.

Realizace aquascapingové nádrže Jakub Höfer

A když detail, tak pořádně. Všechno musí do sebe zapadat, nic nesmí působit rušivě. Samozřejmě v této době, kdy v akváriu nejsou rostliny se může objevit občas nějaký ten lepený spoj kořenů, případně elektrikářské stahovací pásky, kterými Kuba upevňuje kořeny k sobě.

Realizace aquascapingové nádrže Jakub Höfer

Skoro by se dalo říct, že rostliny sázel celý den. Některé do písku, některé do substrátu, další do mezer mezi kameny, jiné zase přilepoval gelovým vteřinovým lepidlem ke kořenům. A i když to na fotce vypadá výborně, s realitou se to nedá srovnat.

Realizace aquascapingové nádrže Jakub Höfer

Stejná fotka detailu, jako výše, jen po osázení rostlinami, které jsou pečlivě rozmístěny a zároveň připraveny na místa, kde časem svým růstem zakryjí případné spoje kořenů a kamenů.

Aquascape detail 2

Jen jedno akvárko?

To samozřejmě ne. Obývák Höferových ještě osvětluje paludárium a jedna menší nádrž, která se momentálně připravuje na soutěž. Pravidla soutěží jsou jasně dána, zveřejnění je tedy možné až po vyhlášení výsledků. Paludárkem se ale pokochat můžeme.

Paludarko Jakuba Hofera

Jsem moc rád, že jsem měl možnost podívat se na realizaci scapu. Nejenže jsem se zase něco nového přiučil, ale zároveň vznikla myšlenka o občasném natočení podcastu o akvaristice. A k tomu všemu jsem ještě dostal pár dalších druhů rostlin pro rozšíření interaktivního atlasu akvarijních rostlin. Až na tu cestu, ideální den :-).

Akvária z dílny Jakuba:

aquascaper Jakub Hofer akvaria aquarium

Materiály (kamenykořenysubstrát Yokuchi) jako v tomto aquascapu, můžete pořídit v našem eshopu.

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *