Rostlinná akvária bez přidávání CO2

LowTech rostlinne akvarium bez pridavani CO2

V poslední době se v akvaristice rozmohl trend, kdy začínající akvaristé pořizují CO2 sety, aby jim rostly akvarijní rostliny a to i v případě, že jejich rostliny jsou naprosto nenáročné. Proto jsem se rozhodl ukázat má „LowTech“ rostlinná akvária (bez používání CO2), včetně doplňujícího popisu.

To, že se rostlinám u začínajících akvaristu nedaří, není nic neobvyklého. Každá rostlina potřebuje ke svému zdárnému růstu určité podmínky. Zároveň se občas prodávají rostliny, které do akvária nepatří. Proto jsem již dříve vypracoval několik článků, které mohou být nápomocné v začátcích. Určitě mrkněte na seznam neakvarijních rostlin, které se ovšem jako akvarijní prodávají: přehled neakvarijních rostlin. Akvarijní rostliny si můžete vybírat v interaktivním atlase akvarijních rostlin a tady se pak můžete podívat na nenáročné rostliny vhodné pro začátečníky.

Zároveň je dobré si uvědomit, proč vám rostliny nerostou. Nemusí jít ani tak o problém v akvárku, může jít pouze o běžný jev přelistování rostlin, více informací v článku: proč mi nerostou akvarijní rostliny.

A pokud chcete vědět víc o přidávání CO2 do akvária, proč mnohdy není vůbec nutné CO2 přidávat a kdy je naopak CO2 sycení potřeba, podívejte se na článek: co musíme vědět o použití CO2 v akvaristice.

Jakou vodu do akvárií používám? Vodovodní brněnskou, která je tvrdá (GH 15, KH 8) s vysokým obsahem dusičnanů (podle období 25-40 mg/l) a s pH 7,6.

  • 216 litrové rostlinné LowTech akvárium bez přidávání CO2

Původně akvárium na focení velkých rostlin (echinodory, crinum, atd.) do atlasu atlasu akvarijních rostlin. Protože šlo ale o nevyužitý prostor, začal jsem přidávat nenáročné rostliny. Rozměr akvária je 60x60x60 cm a svítím 30W LED reflektorem. V akváriu žije cca 20 neonek obecných, krevetky a šneci.

Více informací o tomto akváriu se dočtete na profilu akvária (zobrazí se po kliknutí na tuto fotku).

LOWtech AQ216
  • 120 litrové rostlinné LowTech akvárium bez přidávání CO2

Akvárium v obýváku vestavěné ve zdi, které jsem po letech každotýdenního střihu stonkových rostlin předělal na LowTech akvárium s pomalu rostoucími nenáročnými rostlinami. CO2 nepoužívám, jednou týdně aktuálně přidávám živiny MasterLine (mikroprvky a fosfáty). V akváriu žijou krevety Neocaridina a razbory klínoskvrnné.

Více informací o tomto akváriu se dočtete na profilu akvária (zobrazí se po kliknutí na tuto fotku).

Akvarium bez pridavani CO2 lowtech
  • 58 litrové rostlinné LowTech akvárium bez přidávání CO2

Asi před půl rokem jsem založil menší akvárium, o  rozměrech 46x35x36cm a objemu 58 litrů. Akvárium bylo založeno pro ukázku, že se dá udělat pěkné rostlinné akvárium, relativně nenáročné na údržbu. K filtraci byl použit malý vnitřní filtr AquaEl Pat mini, k ohřevu vody automatické topítko a svítím jedním LED reflektorem 10W. Štěrk byl použit běžný křemičitý, frakce 2 až 4 mm.

Jako osádku jsem zvolil krevetky Neocaridina Red Cherry, dania galaxy a na dožití dvě poslední tetry krvavé. Z rostlin jsem vybral nenáročné kousky, tedy druh Cryptocoryne (pontederifolia, walkeri, affinis), do přední části přidal Sagittaria subulata, na střed umístil jeden šípatkovec – Echinodorus Krapčatnyj a na hladině plave Pistia stratiotes.

LowTech akvarium s nenarocnymi rostlinami

V akváriu není viditelná žádná řasa. Nepoužívám plynné CO2, ani tekutý uhlík. Výměna vody probíhá jen částečně, asi 1/5 objemu jednou za měsíc (málo ryb, malé dávky krmiva, dost rostlin). Tekuté hnojivo nedávám, protože při založení jsem pod štěrk vložil jemnou vrstvičku substrátu pro lekníny. Tento substrát sice velmi vyhovoval kryptokorynám, ale jak jsem se přesvědčil v několika dalších nádržích, je pak mnohem těžší akvárium udržovat v čistotě, bez sinic. V dalších LowTech nádržích jsem volil místo substrátu pro lekníny osmocote.

  • 117 litrové rostlinné LowTech akvárium bez přidávání CO2

Původně mělo jít o akvárium, kde budu mít hromadu různých Anubiasů, ale natolik mě zaujaly rostliny rodu Bucephalandra, že nakonec v akváriu převládají. Jde o akvárium o objemu 117 litrů, osvětlené třemi 10W LED reflektory, vodu filtruje vnitřní filtr AquaEl Pat mini. Hnojivo zde používám a to PMDD s KH2PO4.

Více informací o akvárku, včetně popisu rostlin, si zobrazíte kliknutím na fotku toho akvária.

lowtech akvarium bez pridavani CO2

V akvárku nyní žije asi 100 krevetek Red Cherry, jeden samec živorodky duhové (gupka) a akvarijní šneci – okružáci a levatky.

  • 120 litrové rostlinné LowTech akvárium bez přidávání CO2

Akvárium asi po 7 měsících od založení. Zvolil jsem nenáročné rostliny, nepřidával jsem CO2, pouze občas živiny (PMDD). Později jsem se rozhodl, že do tohoto akvária pořídím náročnější rostliny, což vyžadovalo pořízení také CO2 setu. Na fotografii je akvárium ještě v době, kdy jsem CO2 nepřidával.

LowTech rostlinne akvarium bez CO2

Je tedy velmi důležité si položit otázku, zdali plynné CO2 vyřeší váš problém s růstem rostlin. Krom toho přidávání CO2 může mít vliv na rychlejší růst řas, pokud nebude v akváriu vytvořena správná rovnováha (světlo – živiny – CO2). Pořídit si můžeme rostliny, které bez přidávání CO2 neporostou, nebo porostou velmi špatně. Pokud ale chcete mít doma pěkné rostlinné akvárium s nenáročnou údržbou, zvolte možnost „bez přidávání CO2“.

banner clanek led reflektory 7

Jak se Vám líbí tato nenáročná rostlinná akvária? Uvažujete nad přidáváním CO2? Jak jste se rozhodli po přečtení článku? Dejte vědět svůj názor do komentářů pod článkem.

Pokud chcete pravidelný přehled o nových článcích na tomto webu, staňte se jeho fanoušky na facebooku: surpanblog na facebooku, případně si přidejte odběr kanálu Surpan na youtube.

[an error occurred while processing the directive]

15 komentářů k „Rostlinná akvária bez přidávání CO2”

Jaroš

Odpovědět

Solidní nádrže.

9. 3. 2023 at 5:23 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *