Pravidelná údržba akvária

udrzba akvaria

Pravidelná a správná údržba akvária je klíčová pro dlouhodobý úspěch a prosperitu vašeho akvária. I když se snažíte údržbu dodržovat, mohou se občas vyskytnout drobné problémy. Avšak zanedbání údržby zaručuje horší následky a častější komplikace.

Občas se setkávám s majiteli akvárií, kteří jsou přesvědčeni, že je údržba akvária zbytečná, protože „u nich to tak už půl roku funguje i bez výměny vody“, a někteří dokonce propagují tento „styl“ mezi dalšími začátečníky, kteří kvůli neúspěchům s akvaristikou ztratí zájem. Ano, v některých případech může akvárium fungovat i delší dobu bez údržby, zejména při malém množství ryb a velkém množství rostlin. Sám mám podobnou zkušenost, kdy mé akvárium fungovalo bez výměny vody, pouze s doléváním odparu, více než dva roky. Nicméně dříve nebo později se objeví vážný problém, obvykle ve formě silného bujení řas, náhlého rozpadu rostlin nebo úmrtí ryb způsobeného nadměrným množstvím odpadních látek ve vodě.

Abych to shrnul: Začátečníkům i mírně pokročilým akvaristům, včetně těch s HighTech akvárii, doporučuji pravidelnou údržbu akvária s pravidelnou výměnou části vody.

Zkušení akvaristé se mohou pokusit o LowTech (nenáročné s minimem techniky) nebo NonTech (nenáročné, bez techniky, pouze světlo) akvárium s nastavením perfektní dlouholeté rovnováhy, pouze s doléváním odparu. Toto nastavení vyžaduje pokročilé znalosti a alespoň občasnou kontrolu kvality vody v akváriu.

Často se mi ozývají akvaristé, kteří se setkali s problémem rozpadu rostlin v jejich akváriu během jedné noci. Nejčastěji se ukazuje, že příčinou je nahromadění dusíkatých látek, často doprovázené nulovými hodnotami hořčíku a vápníku.

údržba akvária - pravidelná výměna vody - jak vyčistit akvárium
Moje LowTech akvárium s pravidelnou údržbou a týdenní výměnou 50% objemu vody.

Proto pravidelnou údržbu akvária nejen doporučuji, ale pokud chcete dlouhodobě pěkné akvárium, které bude prosperovat, údržba bude vyloženě nutnost.

Údržba akvária – denně, týdně, jednou za dva týdny
  • Krmení (denně)

Krmení sice nepatří do údržby, ale bez něj to s rybami nepůjde. Krmím menší dávkou jednou až dvakrát denně. Pořídil jsem také automatické krmítko Juwel, které zajistí pravidelné krmení i v době, kdy budu na dovolené. V zásadě je dobré krmit kvalitními krmivy, která rybám víc vyhovují a zároveň dávat tolik, co ryby zlikvidují během chvíle. Při překrmování se rychleji „kazí“ voda a většinou pak propukne silný růst řas.

banner clanek krmiva SAK 1
  • Hnojení a CO2 (nejlépe denně)

Pokud chcete, aby vaše akvarijní rostliny dlouhodobě prosperovaly, bude potřeba dodávat živiny. Pokud máte rostlin jen menší množství a k tomu jen nenáročné druhy, mohou se o hnojení postarat živočichové v akváriu. V případě, že máte rostlinné akvárium, silnější osvětlení nebo přidáváte CO2, bez pravidelného přihnojování komplexními hnojivy pro akvarijní rostliny to dlouhodobě nepůjde.

Některá hnojiva, třeba Profito stačí dodávat jednou týdně, AquaGrower, nebo MasterLine Golden se dávkují každý den, nejlépe ráno. Případně tekutý uhlík (Carbo, CO2 Vital atd.) se dodává každý den ráno (osobně používám pouze jako pomůcku při likvidaci řas). Usnadnit práci s dávkováním hnojiv a CO2 může technika. Na trhu jsou automatické dávkovače hnojiv (cena od cca 1800 kč) a sety na dávkování CO2 (od cca 2500 Kč), s nočním vypínáním (od 3000 kč), nebo s pH controlerem (cena od cca 6000 kč), který udržuje konstantní hodnotu pH díky řízenému přidávání CO2.

  • Výměna vody a odkalování (týdně nebo po 14 dnech)

Každých 7 až 14 dní by se měla vyměnit v akvárku 1/4 až 1/2 vody. Čím víc máte ryb a méně rostlin, tím větší potřeba výměny bude. Máte-li živorodky (jsou to slušné prasátka) v malém akvárku a jen pár živých rostlin a vodu nevyměňujete, s jistotou se někdy setkáte s otravou ryb dusitany. A tomu je potřeba předejít. Pravidelná výměna vody se provádí tedy proto, abyste z vody odstranili odpadní látky, které vytvářejí ryby, šneci, vznikají rozkladem odumřelých částí rostlin, zbytků krmiv, nebo i jako prevence přehnojení. Před výměnou vody vždy odpojte všechnu akvarijní elektrotechniku, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem, nebo poškození techniky (ohřev, filtrace).

Kromě pravidelné výměny vody je občas nutné provést povrchové odkalování substrátu v akváriu. Tento proces se provádí pomocí odkalovače, který může mít buď zvonovitý tvar, nebo se jedná o rozšířenou trubku, která se zužuje do hadice, přes kterou odpadní voda odtéká. Odkalováním se odstraní lehké odpadní látky, jako jsou rybí výkaly, zbytky krmiva a rostlinné listy, zatímco substrát, při troše cviku, zůstává na svém místě.

Je důležité provádět odkalování opatrně, aby nedošlo k rozvíření odpadních látek do vody. Hloubkové odkalování substrátu může poškodit kořenový systém rostlin, zejména u druhů s listovou růžicí, jako jsou například cryptocoryne, což může vést k rozpadu listů a dalšímu zvýšení množství odpadních látek v akváriu. Je proto důležité provádět odkalování s opatrností a respektovat potřeby pro akvárium důležitých rostlin. Hloubkové odkalování substrátu je při běžném provozu akvária nevhodné.

Odkalování zbytků provádím při každé výměně vody pomocí odkalovače s pumpou, který mám napojený na dlouhou hadici, aby voda odtékala přímo do odpadu.

Množství spotřebované vody a její cenu si můžete spočítat v akvarijní kalkulačce.

Postup, jak snadno vyměnit vodu v akváriu.

U nádrží s větším množstvím hardscape nebo se zhoršenou dostupností v některých místech, se může hodit odkalovač s pipetou (lze napojit na odkalovač z předchozího videa kvůli využití pumpy k nasání vody).

K napouštění vody pak používám hadici připojenou přes rychlospojku na kohoutek pomocí adaptéru Gardena. Stačí nastavit podobnou teplotu, jako máte v akváriu, aby nedošlo u živočichů k teplotnímu šoku. Pokud nemáte v nádrži citlivé živočichy, je tento způsob bez odstátí vody bezpečný (měním tak vodu 20 let). Může se stát, že po havárii na vodovodu je voda cítit po chlóru, v tomto případě doporučuji výměnu vody odložit.

I k této činnosti používám nepostradatelnou pomůcku a tou je růžice. Její velkou výhodou je, že při napouštění nedochází k vytrhání rostlin, které jste právě zasázeli, nebo k rozhození substrátu. A to ani při plném průtoku (můžete tedy napouštět rychleji), protože se proud rovnoměrně rozdělí.

Napouštění akvária se dá usnadnit díky růžici , která zabrání rozvíření dna.

  • Úprava rostlin a jejich zkrácení (přibližně týdně)

Pokud se rostlinám daří a rostou, budete muset rostliny s olistěnou lodyhou ( bacopaheterantheralimnophila, hygrophila ) jednou za čas zkrátit. To se dá udělat nůžkami, nebo lodyhy přeštípnu prsty (přeštípnout, nerozdrtit). Vrcholky rostlin pak můžete zasadit jinam. Spodní část rostlin s olistěnou lodyhou nepřesazujte, vyženete další výhonky většinou do týdne. U rostlin s listovou růžicí ( echinodoruscryptocoryne, vallisneria, sagittaria ) se listy nezkracují, odstranit ale můžete starší poškozené listy na kraji rostliny uštípneme list u listové růžice. Přerostlé anubiasy zkrátíte odlomením nebo přestřižením oddenku.

nuzky a pinzety do akvaria
  • Vyčištění skel včetně krycích (podle potřeby)

Také údržba skel je důležitá. Každý týden je setřu houbičkou s nerezovou vatou, větší nánosy škrabkou se žiletkou, nebo občas používám plovoucí magnetickou stěrkou (u plovoucího magnetu je výrazně nižší riziko poškrábání skel než u magnetu běžného). Jednou za čas také vyčistím krycí skla, na kterých se pravidelně objevuje vodní kámen. Pravidelným očištěním se tak zvýší prosvětlení nádrže. Pokud krycí skla nemáte, je dobré jednou za čas utřít i zářivky, samozřejmě podle zásad bezpečnosti.

údržba akvária - jak se starat o akvárium - houbička s nerezovou vatou
Výborná houbička na čištění sklad od řas a nečistot.
  • Celková kontrola stavu včetně drobné údržby (podle potřeby)

Občas kontrolují celkový stav akvária. Tedy teplotu, množství CO2 v lahvi, případně otřu nánosy na dekoracích, posbírám některé odumřelé listy rostlin, zkontroluji a očistím difuzor CO2 a případně očistím nánosy na Twinstaru  (nyní již dlouhodobě nepoužívám). Také je dobré zkontrolovat, jestli se nerozjíždí řasa. Včasný zásah proti řasám vám může ušetřit hodně času a nervů. Některé řasy jdou z dekorací, skla ale i některých rostlin odstranit mechanicky. Je ale třeba pamatovat na to, že mechanická likvidace setřením řas neřeší problém. Je třeba přijít na důvod, proč se řasa objevila a řešit příčinu, ne jen následek, jinak půjde o nekonečný boj. Před mechanickým odstraňováním řas doporučuji na chvíli vypnout filtr, aby se setřené řasy daly snadno odsát z akvária pryč.

rostlinne akvarium
Méně častá údržba
  • Vyčištění filtru (podle potřeby, přibližně jednou za 2-6 měsíců)

Podle potřeby také vyčistím filtr a skimmer. Sběrač hladiny se stará o průzračnou hladinu a sbírá mi staré listy rostlin z hladiny. Bohužel kvůli jeho malé velikosti stačí pár listů, nějaký šnek a sběrač hladiny se ucpe. Ten čistím cca jednou až dvakrát za 14 dní. Co se filtru týče, záleží na jeho zanesení. V tomto akváriu používám vnitřní filtr JK Animals JK-IP201, který proplachuji jednou za cca 3 měsíce. Vyčistím trubky, rotor a hlavně bioakvatit (filtrační molitan). Ten vyplachuji ze zvyku v kbelíku s vodou z akvária. Nikdy nepoužívejte žádnou chemii (jar, mýdlo, atd.).

Vnější filtry pak vydrží bez čištění déle. Díky tomu, že nezabírají místo v akváriu a mají mnohem větší prostor na filtrační média, tak vnější filtry preferuji (v dalších akváriích používám vnější filtry JK Animals (jsou spolehlivé, tiché a za dobrý peníz). V tomto 120. litrovém akvárku bych jej také používal, ale bohužel ve zdi, kde je umístěno, již není místo a na stavební úpravy v blízkosti napuštěného akvária, nemám odvahu.

Údržba vysokých akvárií

Ve vysokých akváriích, pokud se nechcete při každé údržbě potápět, je potřeba používat prodlouženou ruku. I tak to chvíli trvá, než se naučíte pomůcky efektivně používat, některé úkony jsou i tak téměř nemožné.

Pomůcky, které používám při práci ve vysokých nádržích

udrzba vyssich akvarii
1. prodloužené kleště o délce 70cm ovládané na rukojeti, 2. silnější magnetická stěrka určená na širší skla, tato do tloušťky skla 12mm, 3. škrabka se žiletkou na očištění skla.

Jaké jsou vaše zkušenosti s pravidelnou údržbou akvária? Máte nějaké vychytávky? Dejte vědět do komentářů pod článkem.

[an error occurred while processing the directive]

6 komentářů k „Pravidelná údržba akvária”

Marcela

Reply

Dnes jsem poprvé vyzkoušela ten super odkalovač a teda nic moc.. Je možné, že když se vychytají mouchy, bude to fungovat, ale dnes to byla hrůza. Proud vody byl moc silný, takže to pořád chytalo kamínky, kytky, šneky a ucpávalo se to. Musela jsem to držet oběma rukama a přitom hlídat konec hadice, aby neutekla z kýble. (Vodu používám na kytky, nevylévám ji do odpadu.) Chtělo by to na ten nasávací konec nasadit něco, co zabrání ucpávání, třeba takový tvar jako má prodlužovací trubice pro AC20/30/50, prostě špička s otvory po stranách.. Snad když se mi povede nějak přibrzdit ten proud, bude to lepší, takhle jsem ta akvárka vlastně ani nestihla odkalit a už mi odtekla skoro půlka vody..
Napouštění funguje dobře, to je prima vychytávka, nicméně bordelu a mokra je všude kolem úplně stejně, jako když jsem nosila kýble..

23. 2. 2024 at 2:16 pm

    Surpan

    Dobrý den,
    s odkalovači je to o zvyku. Asi nikdy jsem nenarazil na odkalovač, který bych vzal a hned s ním pracoval podle svých představ. Je to z toho důvodu, že substráty jsou různě těžké, v akváriích je mnoho různých „odpadů“, které je třeba odčerpat od malých zbytků, až po kousky mechů, až po ulity šneků různých velikostí, které mají tendenci se v některých odkalovačích zasekávat. Osobně mám vyvedený odkalovač až do vany, kde vodu vypouštím, nebo i tam mohu mít kbelík, kdyby hadice náhodou vypadla. Doporučil bych tedy hadici ke kbelíku připevnit a průtok odkalovače regulovat podržením hadice, případně dvojitým ventilem který ale sníží průměr hadice a určitě se o něj budou ulity zasekávat.
    Na sání jsme nic nedávali z toho důvodu, že v nedostupných místech je žádoucí odsát i větší kusy odpadu a takto by se špička neustále ucpávala. V tomto případě je lepší variantou regulovat průtok stiskem na hadici nebo na jejím konci.
    Uvidíte, že jak to dostanete do ruky, nebude s odkalováním problém. OSobně odkalovač nepokládám až na dno, ale udržuji jej pár cm od něj, aby se odsál jen detrit. U napouštění vody, kde touto metodou napouštím 12-17 akvárií, mám všude sucho (konce hadic dávám do kbelíků, kdyby náhodou, nosím si utěrku ;-)) .
    Přeji pěkný den a držím palce, ať si na odkalovač zvyknete co nejdříve a i on vám práci nakonec usnadní.
    Jiří Surpan Fojtík

    1. 3. 2024 at 3:23 pm

    Marcela

    No to bude ještě dlouhá cesta.. To odsátí detritu funguje skvěle, ale i když jsem na tu nasávací hadici tentokrát nasadila takovou plastovou čepičku s dírkama, aby se to neucpávalo a aby se trochu snížil průtok, stejně to byl obrovský fofr a stihla jsem odkalit kousíček dna a půlka akva byla venku.. Upevnit hadice.. zatím hledám jak, regulovat stiskem hadice nejde, protože ta hadice je tak pevná, že ji nejde prsty stisknout, alespoň mně ne..
    Utěrku.. 😀 .. používám dva obrovské staré ručníky, jakmile člověk šáhne do vody, všude to kape, podlaha je hned mokrá.. dnes vypadla hadice při napouštění.. masakr, potopa (mám nábytek z papíru, i když kolem akvárií všechno na kolečkách..) .. a to bylo dnes jen to menší. Na velké půjdu, až se otřepu a až uschnou ručníky..

    3. 3. 2024 at 12:20 pm

    Surpan

    Osobně na 15 akvárek točím cca 10 utěrek :-D. Asi i to je cviku. Možná i proto, že nemám rád pokapané podlahy, tak jsem jen opatrnější, o to déle vše ale trvá. Nebojte, to půjde, horší je, až vás přestanou údržby bavit, jako mě po 25 letech…
    Přeji pěkný den
    Jiří Surpan Fojtík

    5. 3. 2024 at 8:16 pm

BrejlatýPražákDan

Reply

Při čištění molitanu – sáček nebo kýbl ve vodě a do toho dát molitan, teprve poté vytáhnout z akva. V akváriu vám poté nezůstane tolik detritu, které by vytekly z molitanu při nadzvednutí nad hladinu.

5. 5. 2022 at 8:34 pm

    Surpan

    Ahoj, kolem filtru mám minimum místa, ale ten sáček asi klapne. Díky za nápad!

    5. 5. 2022 at 8:35 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *