Pár dobrých rad, když chci chovat potkany

Jak chovat potkany chov potkanu jak na to

Potkánci, malá zvířata, která bohužel v některých lidech vzbuzují odpor. Nebudeme se bavit o potkanech pobíhajících volně po ulicích, ale o domácích potkanech.

Jedná se o mírumilovná čistotná stvoření, která si mnohdy váží Vaší péče o ně.

Když jste se už rozmysleli, že si nebo svým dětem pořídíte potkánka, je dobré řídit se základními radami. Potkánci vyžadují péči a pozornost. Mnohdy se dají vytrénovat, aby plnili různé pokyny. Rádi poznávají okolí, rádi pořád něco okusují. Pokud nejde o agresivního jedince, což se může občas stát (stejně jak u všech zvířat), nikdy Vás nekousnou. Dokonce se naučí opatrně brát potravu z ruky, aby Vás náhodou nechytli zoubkama.

Důležité je před koupí jednoho nebo více potkanů (pokud je to možné, doporučujeme alespoň dva – jsou společenská zvířata) zvolit místo, kde budou mít klec. Skleněná akvária bych určitě nepoužíval, je potřeba výměna vzduchu, nejsou to přece rybičky. Klec by měla být prostorná, s dostatkem prolézaček. Nepohrdnou ani zavěšenými dřívky ze stromu, které rádi ohlodávají. Na spaní si většinou sami vyberou místo, dobré je jim dát i nějakou tu „hadérku“ (čti: kus textilu), aby měli měkké spaní.

tipy a rady kdyz chci potkana

Podestýlka

Do spodní části klece se kvůli zmírnění zápachu a snížení četnosti čištění klece, vkládají speciální savé materiály. Protože jsme nechtěli pořád kolem klece sbírat kousky podestýlky, vložili jsme ji do spodní plastové „misky“ a na ní položili rošt, po kterém chodí. Pak vše co má, propadá dolů do podestýlky a zbytečně v tom zvířátko nešlape. Na rošt jsme umístili pár kousků textilu a karton, aby se jim lépe chodilo. Občas také od nás dostali do klece čerstvé voňavé seno „na válení“, které mnohdy i požírali, ale většinou si v něm udělali pelíšek.

Tekutiny pro potkany

K pití používáme pitnou vodu z vodovodu, někdy s přídavkem vitamínů pro potkany (koupeno ve zverimexu). Vodu dáváme do „pítka“, které má ocelovou kuličku a potkánci se tak mohou napít a vodu nerozlejí všude. Už se nám jednou i stalo, že se pítko zaseklo, proto jsme zvolili více variant, aby nedošlo k dehydrataci zvířat. V každé kleci je třeba mít alespoň 2 pítka a jako bonus dáváme i misku s vodou. Tady je dobré dávat keramickou těžší misku, aby ji hned nepřevrhli. Také je nutné dávat všechny nepřipevněné těžké věci dolů do klece, aby na sebe něco ty potvůrky neshodily.

Výhodou misky s vodou je i to, že se v ním mohou „opláchnout“. Jednu dobu jsme měli v kleci i větší nerezovou misku s trochou vody, kde si mohli sami vlést a provést hygienu. Od toho jsme ale opustili, neboť do svého „bazénku“ házeli vše co našli a zaparkovali do něj i textil, co měli na spaní.

Koupání potkanů

Co se týče koupání potkanů, tak s tím nemáme dobré zkušenosti. Viděl jsem hromady videí, jak chovatelé pravidelně koupou ve vaně potkánky. Napustí trošku vody a potkánky zde položí a namočí. Bohužel vždy, když jsme tohle zkusili, potkánci měli velký strach a snažili se vyskočit. I když jsme je dobře osušili, měli pak dlouhodobě rýmu. K tomu stres, který prožívají při koupání je dělá náchylnější k nemocem. Proto koupání opravdu nedoporučuji, raději udělejte bazének v kleci, kde si můžou zajít sami, bez nucení. Koupání tedy ne.

Krmení

Co mají potkánci nejraději? Asi každý něco jiného. Naši potkánci ochutnali mnoho pokrmů, ale ne každému chutnalo, to samé. Velmi rádi mají usušený chleba nebo rohlík, piškoty, různé zrní pro ně určené, občas zeleninu a ovoce. Hlavně sladké ovoce, třeba hrozen. A samozřejmě maso, zkusili jsme mnoho masových kapsiček a většinou jim vše chutnalo.

Náš nynější potkánek má ale rozdílné chutě. Někdy dostane jablko a pošle mě s ním „k šípku“. O týden později je nadšený a málem při spěchu, aby mi jej z ruky vzal, mě málem kousl.

Eliminace nepořádku

Většina potkánku si časem sama od sebe zvyknout chodit vykonávat potřebu do rohu klece. Malí potkánci ale nechávaj bobky úplně všude, než se to sami naučí. Problém pak nastává v případě, že potkánci chodí do rohů i ve vyšších patrech klece. Proto jsme pořídili plastové rohové lišty, které jsme přilepili na rohy klece. Tím pádem vše, co mělo, zůstalo v kleci.

Pohlaví potkanů

Měli jsme už asi 8 potkanů různého pohlaví. Nikdy ne ale spolu. Proto, pokud chcete v jedné kleci dva a více potkanů, je nutné aby byli stejného pohlaví. Samička by pak měla často mladé a strhala by se.

Jednou jsme přesto měli mladé. Chtěli jsme koupit mladou samičku, které podle nás neměla ani 3 týdny. Po dalších 2 týdnech se jí narodilo 6 mladých. Mláďata potkanů jsou opravdu živá, po 2 týdnech od narození, někdy i dřív, jejich starostlivá matka nezvládá všechny vracet zpět do „hnízda“. Všichni mladí byli úplně po celé kleci, jeden visel úplně nahoře a s klidem matce utíkal.

Noční řádění

Potkánci jsou noční zvířátka. Přes den pospávají a večer začíná šramot, který ustává až v ranních hodinách. Proto je důležité zvolit si pro potkánky místo, kde nebudou v noci rušit klidný spánek majitelů.

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *