Jak vyčistit CO2 difuzor?

Jak vycistit keramicky CO2 difuzor

Jednou za čas, tedy přesněji podle potřeby, kdy dojde k zanesení keramické tablety CO2 difuzoru, je potřeba keramickou tabletu očistit. Pokud by se totiž ucpal úplně, může dojít k roztržení hadičky, nebo poškození difuzoru (u plastového ve spoji), čemuž se určitě chcete vyvarovat.

Vyzkoušel jsem tedy několik možností, jak se nánosu řasy na keramické tabletě CO2 difuzoru zbavit. Zkusil jsem roztok tekutého uhlíku, zkusil jsem také peroxid vodíku, ale na plné čáře zvítězilo savo. A to jak kvůli pořizovacím nákladům, tak i rychlosti vyčištění. Nemáte-li náhradní difuzor, určitě se vám nebude chtít čekat půl dne na vyčištění.

Co budeme k vyčištění difuzoru potřebovat:
Jak vycistit keramicky CO2 difuzor 2
Postup vyčištění CO2 difuzoru

Do kalíšku nalijeme vodu a Savo Original poměru 5:1. Do roztoku opatrně vložíme zanesený skleněný CO2 difuzor, případně keramickou tabletu, pokud je vyjímatelná (například u plastových difuzorů). Poté počkáme, než se keramika difuzoru vyčistí. Již po pár minutách uvidíte rozdíl, cca za 30 až 60 minut bude difuzor jako nový. Z roztoku opět difuzor opatrně vytáhněte pinzetou. Pak na něj nasadíte hadičku, na druhou stranu hadičky injekční stříkačku naplněnou čistou vodou a pomalinku protlačujete vodu skrz keramickou tabletu. Opakujte několikrát, než bude keramické tableta dobře propláchnuta od zbytků sava. Než difuzor vložíte zpět do akvária, musí být savo pryč. U skleněných difuzorů pracujte velmi opatrně, stačí trochu klepnout a praskne.

banner clanek CO2 technika 6
Videonávod, jak vyčistit CO2 difuzor

Další videa o akvaristice najdete na: YouTube Surpan.

Novinky a zajímavosti pak můžete odebírat na facebooku: surpanblog, mrkněte také na další články o akvaristice a interaktivní atlas akvarijních rostlin.

[an error occurred while processing the directive]

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *