Jak vyměnit paměť a pevný disk u notebooku Acer Aspire ES15

acer aspire ES15

Velmi často po pořízení notebooku, který je nabízen jako zařízení pro nenáročné uživatele, je potřeba přidat větší operační paměť, aby notebook splňoval alespoň základní požadavky v rozumném časovém horizontu. Jinak tomu není ani u levného Acer aspire ES 15.

U notebooku Acer Aspire ES15 doporučím výměnu paměti (nebo lépe pořízení si verze se 4GB ram) a později případné vyčištění větráku od prachu přímo u odborného servisu. Výměna pamětí a disku není snadná a může dojít nevhodnou manipulací k poškození notebooku. K operační paměti se dá dostat až po vyjmutí základní desky. Pokud to chcete na vlastní nebezpečí zkusit, nechte si na tuto práci dostatek času a pečlivě si označte umístění šroubků.

Acer Aspire ES15 se prodává v několika verzích. Základem je dvoujádrový procesor Intel Celeron a frekvenci 1,4 nebo 1,6 GHz, pevný disk v obou typech je 500GB. Jedna verze pak má 4GB, což už lze alespoň na základní úkony použít, druhá má ale jen 2GB, což je podle mého pro rozumné fungování naprosto nedostačující. Pak je potřeba operační paměť vyměnit.

Jak vyměnit paměti, pevný disk a vyčistit větrák u Acer Aspire ES15 (video návod):

Samozřejmě je potřeba dbát velké opatrnosti. U tohoto notebooku není úplně snadné se dostat ani k pevnému disku a kvůli výměně paměti, je nutné odšroubovat základní desku. Největší opatrnost a zároveň i klidné nervy budete potřebovat na připojení kabelů z horního krytu na desku. To opravdu nejde snadno.

Pokud se notebook přehřívá, často jde o problém ucpaného větráku prachem, který je třeba občas vyčistit. Tím můžete výrazně prodloužit životnost notebooku. U notebooku Acer Aspire ES15 jde větrák oddělat a vyčistit po odšroubování desky. 

Nezapomeňte před otevřením notebooku odpojit zdroj a vytáhnout baterii z notebooku. 

Zásah do notebooku je na vlastní nebezpečí, neneseme žádnou zodpovědnost za případné škody. Vždy je lepší svěřit upgrade nebo vyčištění notebooku zkušeným.

[an error occurred while processing the directive]

1 komentář k „Jak vyměnit paměť a pevný disk u notebooku Acer Aspire ES15”

Vladimír

Reply

Neviděl jsem, jak vyměnit ventilátor a hodilo by se ukázat, jak vyměnit teplovodivou pastu u procesoru a grafiky.

22. 10. 2023 at 6:30 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *