Jak založit akvárium?

první akvárium - jak začít - jak založit akvárium krom za krokem

Akvárium je investice, jak finanční, tak časová. V ideálním případě si vytvoříte fascinující vodní zahradu, která Vás bude bavit a i díky rybkám z ní nespustíte oči. Pokud ale podceníte základy akvaristiky, sen o přírodním akváriu se může rychle rozplynout.

Před pořízením akvária je nezbytné učinit několik klíčových rozhodnutí, která mohou výrazně ovlivnit celkové náklady. Akvaristika je rozmanitá a nemusí být snadná. Což dodává tomuto koníčku nezaměnitelnou krásu, jelikož si každý jedinec může zvolit vlastní cestu. Všechny tyto varianty mají své unikátní přednosti a každému přiroste k srdci něco jiného. Ať už se rozhodnete pro LowTech akvárium s minimálním použitím techniky, běžné rostlinné akvárium s jednoduchým vybavením, aquascaping, holandské akvárium s pokročilou technikou a nejnáročnějšími rostlinami, akvárium BlackWater, Malawi či Tanganika, je to vaše volba.

V závislosti na konkrétním typu akvária je nezbytné seznámit se alespoň s jeho základními nároky, neboť ty se mohou výrazně lišit. Tímto způsobem se vyhnete zklamání z fatálních chyb, které by mohly být způsobeny nedostatečným povědomím o požadavcích daného typu akvária. Doporučujeme rovněž prostudovat 25 důležitých rad, když chci první akvárium.

Na tomto webu se primárně věnuji rostlinným a společenským akváriím, od jednodušších (LowTech) po ty náročnější (HighTech) s přidáváním CO2 a pravidelnou péči.

Postupně se budeme věnovat také jiným oblastem akvaristiky ve spolupráci s dalšími odborníky. Dnes se podíváme krok za krokem, jak založit akvárium společenské a rostlinné.

jak založit akvárko akvárium - krok za krokem - celý postup
Mé akvárium po 3 letech od založení (náročnější rostliny, přidávám CO2), víc info: AQ120.

Založení akvária krok za krokem

Jaký zvolit objem akvária?

Výběr vhodného akvária záleží na preferovaných druzích ryb. Obecně platí, že čím větší nádrž, tím lépe, neboť větší objem poskytuje stabilnější prostředí. Například při menším překrmení ryb je riziko rychlého zhoršení kvality vody nižší. Malé nádrže vyžadují větší pozornost, snadno se přerybní, což může způsobit problémy s kvalitou vody.

Optimální objem by se měl pohybovat mezi 100 až 200 litry, s poměrem stran kolem 2,5 : 1 : 1 (například 100 x 40 x 40 cm, což je 160 litrů). Pro ty, co nemají představu, je 200 litrů solidní objem, zejména pokud jde o riziko případného prasknutí (což je spíše ojedinělý jev, obvykle spojený s nesprávnou manipulací).

V případě dostatečného prostoru a finančních možností je vhodné zvolit ještě větší nádrž. Na internetu jsem například viděl akvárium o objemu 10 000 litrů v německém obývacím pokoji, což byla impozantní podívaná. Při takových objemech je však důležité mít na paměti, že údržba takové nádrže vyžaduje značné úsilí. Majitel tohoto akvária musel například sestupovat na dno pomocí lávky nad nádrží a mít speciální vybavení pro údržbu, jako jsou brýle, šnorchl a dlouhá trubka na odsávání detritu.

První akvárium - chci si pořídit rybičky
Jak založit akvárium – začínáme

Důležitým faktorem je výběr vhodné skříňky pro umístění akvária. Je třeba mít na paměti, že například 120litrové akvárium s vodou a štěrkem váží přibližně 150 kg, což je značná zátěž. U 450litrové nádrže se hmotnost pohybuje přes půl tuny. Proto je nutné vybírat skříňku, která je dostatečně pevná a stabilní pro takovou zátěž. U větších objemů je rovněž vhodné konzultovat svůj záměr s odborníkem, ideálně se statikem, aby byla zajištěna bezpečnost umístění akvária. Například v panelákových bytech mívají stropy nosnost kolem 400 kg na metr čtvereční, což je důležité brát v úvahu právě před umístěním těžkého akvária.

Akvárium je vhodné umístit v místnosti, kde nebude vystaveno přímému slunečnímu záření, dál od radiátoru a především v bezpečné vzdálenosti od frekventovaného průchodu, kde by mohlo docházet k častým otřesům. Pro usnadnění údržby je také vhodné zvolit umístění s dostatečným prostorem pro manipulaci kolem něj. Dále doporučuji neumisťovat akvárium přímo na podlahu, což by mohlo ztížit odkalování.

Akvárium následně očistěte od případného prachu. Nepoužívejte chemikálie ani jiné čisticí prostředky, které by mohly způsobit otravu ryb, nejsou-li pro tento účel určeny.

Užitečným nástrojem pro plánování vašeho akvária může být akvarijní kalkulačka, která vám pomůže spočítat objem nádrže, množství substrátu nebo štěrku potřebného pro daný objem, váhu akvária, ale také spotřebu elektrické energie, cenu vody aj.

Důležité je umístit akvárium na rovný očištěný povrch. Vždy používejte podložku pod akvárium (neplatí u akvárií s plastovým rámečkem). Pokud plánujete umístit akvárium do výklenku ve zdi, nalepte předem pozadí akvária. Černé pozadí je často nejvhodnější, jelikož dá vyniknout rostlinám i rybkám: jak nalepit samolepicí folii.

jak založit akvárium s rybičkami - krok za krokem
Jaký substrát (štěrk) zvolit?

Při pěstování nenáročných rostlin preferuji říční křemičitý štěrk s frakcí 2 – 3,15 nebo 2 – 4 mm. Větší frakce není vhodná, jelikož v ní nebudou dostatečně „držet“ rostliny a do štěrku budou zapadat zbytky krmiv. Naopak písek s menší frakcí nedokáže dostatečně propustit vodu a může způsobit uhnívání kořenů. Také je důležité, aby štěrk neměl ostré hrany. Nevhodné jsou bílé, barevné nebo černobílé drtě.

Mezi oblíbené japonské substráty pro pěstování rostlin patří Yokuchi Jiban Soil, Platinum soil nebo ADA Amazonia. Osobně preferuji Yokuchi Soil pro středně náročné a náročné rostliny.

Jaký štěrk vybrat do akvária
Štěrky a substráty vhodné do akvária. Zleva: Rataj Volcano Black, křemičitý štěrk 2 až 3,15 mm, štěrk (písek) Flexi černý 2 až 4 mm, Platinum soil Powder.

Křemičitý štěrk properte čistou vodou a následně vložte do akvária (ideálně na substrát s obsahem živin, o kterém bude řeč níže v článku). Barva štěrku by měla být „rozumná“, barevné, třeba červené štěrky se určitě nehodí, pokud akvárko nemáte v domě neřesti. Osobně preferuji světlejší odstíny jako pískovec, nebo černý křemičitý štěrk. Před umístěním štěrku do akvária si udělejte malý test: trochu octu nalijte na oddělený štěrk. Pokud šumí, do akvária jej nedávejte. Rozpouštěl by se a nevhodně by ovlivňoval parametry vody: videonávod na test vápence.

těrk nevhodný do rostlinného akvária
Tento bílý štěrk je pro dobrý růst rostlin nevhodný (vápenec). Negativně ovlivňuje růst rostlin.

Štěrk by měl být nahrnut ve sklonu, vepředu akvária alespoň 5 cm, vzadu 10 cm, v závislosti na kořenech budoucích rostlin. Jak jsem již psal, pro LowTech akvária preferuji křemičitý písek o frakci 2 – 4 mm a to z několika důvodů. Kromě vyhovujícího vzhledu a absence ostrých hran je pro mě důležitá i jeho snadná příprava, která spočívá pouze v jemném propláchnutí (někdy ani to není nutné).

Pokud máte zájem o další informace o výběru substrátu do akvária, doporučuji se podívat do článku: Jaký substrát do akvária?

Jakou vodu použít?

Vzhledem k tomu, že studniční voda bývá často příliš tvrdá a většina rostlin a ryb preferuje kyselé prostředí (s pH pod 7), volím vodu z vodovodu (i když není ideální, je to lepší možnost). Tu čerpám přímo z vodovodního řadu přes umyvadlo (pokud nechováte citlivé ryby nebo jiné živočichy), pomocí růžice na hadici, která rozděluje proud vody a zajišťuje plynulé napouštění i při vyšším průtoku vody. Tímto způsobem nenaruším již vyrovnaný substrát. Dříve jsem používal talířek, na který jsem vodu naléval, ale růžice je mnohem pohodlnější a efektivnější způsob.

Pokud máte zájem o detailnější informace o parametrech vaší vstupní vody, doporučuji se podívat na mapu rozborů pitné vody podle lokalit v České republice, která poskytuje rozbory vody zdarma.

Dekorace do akvária

Optimálními dekoracemi pro přírodní vzhled akvária jsou kameny a kořeny. Do LowTech akvárií s minimální údržbou bych nedoporučil použití vápence. Na druhou stranu v aquascapingu jsou dekorativní kameny s obsahem vápence využívány často (Seiryu stone, Grey Mountain, atd.). Ty sice zvyšují tvrdost vody (záleží na množství použitých kamenů a pH vody), ale v nádržích s pravidelnou výměnou vody nedochází k výraznějším změnám, které by mohly mít negativní vliv na růst rostlin. Pokud chcete běžné akvárium s rostlinami a neplánujete pravidelnou údržbu s výměnou vody, použijte kameny bez obsahu vápence (např. Dragon stone apod).

Další informace o kořenech a kamenech s podrobnějším popisem vlastností najdete na stránce: Jak vybrat kameny a kořeny do akvária.

Všechny ostatní dekorace, jako jsou plastové rostliny, potápěči, keramické lodě nebo mušle z moře, se do přírodního rostlinného akvária nehodí.

kořeny do akvária
Kořeny zleva: Stump Wood, Finger (Amano, Root) Wood, Dragon Wood a Mangrove.
kameny do akvária
Kameny zleva: Dark DragonScenery (Seiryu) Stone, ​Grey Mountain Rock a Black Lava.
Osvětlení akvária

Osvětlení akvária je klíčové pro zdravý růst rostlin, avšak je důležité najít rovnováhu mezi dostatečným osvětlením a přehnaným přesvětlováním. Dříve se obvykle doporučovalo 0,4 až 0,7 W na litr akvária, což bylo relevantní pro zářivky T8. S nástupem LED osvětlení se však situace trochu změnila, a je potřeba experimentovat, abyste zjistili, co nejlépe vyhovuje vašim rostlinám.

K nastavení doby svícení (nemá-li osvětlení kontrolér) je vhodné použít časový spínač, který může být mechanický, digitální s pamětí pro případ výpadku proudu nebo WiFi s možností ovládání na dálku. Optimální doba svícení je obvykle mezi 8 a 12 hodin denně. Po založení akvária je však vhodné začít s kratší dobou (6 až 8 hodin) a postupně ji prodlužovat.

Při výběru osvětlení mohou pomoci příklady osvětlení používaného nad funkčními rostlinnými akvárii různých velikostí:

Můžete si také prohlédnout testy LED reflektorů, které jsme provedli s náročnějšími rostlinami ve vyšších akváriích: LED reflektory nad akvárii.

Filtrace vody

Doba, kdy vzduchovací kamínky v akváriích zběsile bublaly, je v podstatě pryč (s výjimkou některých specifických případů). Moderní filtry vodu přímo neprovzdušňují; o tuto úlohu se starají rostliny (i když filtry urychlují výměnu plynů čeřením hladiny). Zároveň příliš silně provzdušňovaná voda (osobně neprovzdušňuji – akvárium by však mělo obsahovat dostatek zdravých rostlin) může vést k vyhánění důležitého oxidu uhličitého CO2, což může být pro růst rostlin nežádoucí.

Voda ve filtrech je mechanicky, biologicky a chemicky filtrována přes různá filtrační média (biomolitan, filtrační vata, keramické kroužky, pemza, filtrační koule, aktivní uhlí, Purigen, Clear Water), kde dochází k nitrifikaci dusíkatých látek (přeměna čpavku a dusitanů na dusičnany NO3 díky nitrifikačním bakteriím – co je to nitrifikace29. otázka). Tyto dusičnany jsou důležité pro růst rostlin. V akváriu se však neustále odehrává mnoho dalších procesů, jako je například rozklad organických látek.

Existuje široká škála akvarijních filtrů: vnitřní, závěsné, externí a dříve i půdní filtry. Osobně jsem s půdními filtry neměl dobré zkušenosti. Závěsné filtry používám převážně v NANO akváriích, větší závěsné modely pak do objemu maximálně 150 litrů. Pro LowTech akvária do 200 litrů obvykle upřednostňuji vnitřní filtry (čerpadlo Atman JK-IP200 až 203 s kostkou biomolitanu).

Filr do akvária atman AT 200 biomolitan
Vnitřní filtr Atman AT-20x (JKA IP20x)

U větších LowTech nádrží nebo HighTech akvárií v podstatě od 30 litrů dávám přednost externím filtrům. Hlavní výhodou je velký objem filtračních médií, které zajistí čistou akvarijní vodu, a zároveň zabírají minimální místo v akváriu. Osobně jsem měl dobré zkušenosti s vnějším filtrem JBL e1501. Dalšími oblíbenými a kvalitními značkami externích filtrů jsou Eheim a za mě, pokud hledáte cenově dostupné, tiché a spolehlivé řešení, doporučuji externí filtry od značky Atman – JK Animals (výborné zkušenosti po mnoho let). Zajímavé řešení má také AquaEl Ultramax s vestavěným předfiltrem, což usnadňuje čištění filtru.

Začínáme s akváriem – jak urychlit jeho záběh?

Před vypuštěním ryb doporučuji nechat akvárium měsíc zaběhnout. Pro urychlení procesu můžete použít biomolitan ze zaběhnutého filtru jiného akvária a propláchnout ho v nově založené nádrži. To může pomoci rychlejšímu zajetí akvária a lepšímu růstu rostlin.

V situaci, kdy není možné využít již zajetý filtr a je nutné rychle umístit ryby do nově založené nádrže, je možné snížit riziko problémů pomocí přípravků jako je Seachem Stability nebo Seachem Prime. Tyto přípravky pomáhají urychlit zajížděcí cyklus nádrže a chrání ryby před některými škodlivými látkami ve vodě.

Akvárium po zaběhnutí
Moje akvárium po 7 měsících od založení (LowTech – bez přidávání CO2).
Ohřev vody – akvarijní topítka

Pro nastavení teploty vody v akváriu se používají topítka s termostatickou regulací. Teplotu vody si nastavíte podle potřeby a topítko se postará o udržování konstantní teploty vhodné pro rostliny a ryby. Teplota pro teplovodní ryby se obvykle pohybuje mezi 22 a 26°C. Některé druhy ryb, jako jsou terčovci, mohou vyžadovat teplotu vyšší.

Při výběru topítka je třeba zohlednit objem akvária. Přibližně se počítá s příkonem 1W na 1 litr vody. Například pro 100 litrové akvárium je vhodné použít topítko s příkonem 100W.

V našem eshopu nabízíme vnitřní akvarijní ohřívače (topítka), tak i externí ohřívače (topítka).

topitka ohrivace do akvaria
Vnitřní akvarijní ohřívače zvolte podle objemu akvária, nejčastěji se prodávají od 25 do 350W.
Jaké akvarijní rostliny vybrat?

Určitě ne plastové, ale rozhodně živé. I když se na začátku může zdát obtížné je udržet, nevzdávejte se. Mezi nenáročné druhy patří například patří anubisy (Anubias), některé druhy šípatkovců (Echinodorus), zákrutichy (Vallisneria), bahnatka bezstopečná (Limnophilla sessiliflora), některé kryptokoryny (cryptocoryne). Každá rostlina má své specifické požadavky na osvětlení, CO2 a složení vody, takže se nevzdávejte po prvních neúspěších.

S výběrem vhodných rostlin vám může pomoci interaktivní atlas akvarijních rostlin, kde si můžete snadno vyfiltrovat rostliny podle jejich nároků (například nenáročné rostliny nebo rostliny vhodné pro slabší osvětlení). Některé z nich si pak můžete zakoupit i na našem eshopu SURPANshop.cz.

nenarocne akvarijni rostliny pro zacatecniky 2
Nenáročné akvarijní rostliny, pro zobrazení dalších rostlin stačí kliknout na fotku.

Existuje také další skupina rostlin, kterou někteří prodejci nabízejí jako vhodné pro akvária, avšak ve skutečnosti jsou nevhodné pro tyto podmínky a postupem času v akváriu uhynou. Zde je přehled rostlin, které se do akvária nehodí.

Proč ne plastové rostliny? Protože živé rostliny udržují vodu čistou, přes den spotřebovávají oxid uhličitý a vyrábí kyslík, který je prospěšný rybám a ryby zase vydechují CO2, který rostliny potřebují k fotosyntéze. Díky živým a zároveň zdravým rostlinám se navíc snižuje riziko vzniku řas a voda zůstává čistší a zdravější pro vaše ryby.

Pokud se vám zatím nedaří úspěšně pěstovat živé rostliny, nevzdávejte to. Často se setkávám s běžnými problémy, které mohou bránit jejich růstu. Tyto problémy a jejich řešení najdete v článku Nerostou mi akvarijní rostliny. S průběžnou péčí a dodržováním správných postupů můžete dosáhnout krásného a zdravého akvária plného života.

Hnojení rostlin – přidávání živin

Akvarijní rostliny, podobně jako rostliny suchozemské, potřebují živiny pro svůj zdravý růst a vývoj. Bez dostatečného přísunu živin se rostliny začnou vyčerpávat, což se projevuje ztrátou listů, blednutím, a v extrémních případech i úplným odumřením. Proto je důležité zajistit rostlinám přístup k potřebným živinám, a to ve správné formě.

Pro hnojení akvarijních rostlin je nejlepší používat hnojiva speciálně určená pro akvaristiku. Běžná zahradní nebo domácí hnojiva nejsou vhodná, protože obsahují vyšší koncentrace dusíku, což může být škodlivé pro ryby a zároveň by mohly podpořit růst řas.

Na trhu je k dispozici široká škála akvarijních hnojiv, avšak je důležité dodržovat doporučené dávky a postupy. Přidávání hnojiv do akvária není otázkou „čím více, tím lépe“, ale spíše o vyváženém přístupu, který zohledňuje potřeby konkrétních rostlin a parametry vody v nádrži.

Více informací o hnojení akvarijních rostlin a výběru vhodných hnojiv naleznete v našem článku Jak a čím hnojit – akvarijní hnojiva. Tento článek poskytuje ucelený přehled o správném hnojení pro začínající akvaristy.

Přidávání živin prostřednictvím hnojiv do akvária není vždy nezbytné, ale může být velmi užitečné. Zvláště při pěstování náročnějších rostlin nebo v akváriích s nízkým počtem ryb.

Pokud máte v akváriu spíše nenáročné rostliny, dostatek ryb a pravidelně provádíte údržbu včetně částečných výměn vody, může být přidávání živin do akvária zbytečné. Nicméně, doporučuji občasné přidání mikroprvků a draslíku, jako prevenci před nedostatkem živin. Pro tento účel jsou vhodné produkty Profito nebo Seachem. Doporučuji také živiny do substrátu, ať už ve formě zásobní vrstvy, nebo přídavných hnojiv.

V případě středně náročných rostlin s vyšší intenzitou osvětlení a přidáváním CO2 se stává přihnojování spíše nezbytností. Doporučuji pravidelné přidávání živin, přičemž osobně preferuji aplikaci hnojiv každé ráno před rozsvícením akvária. Pro tyto nádrže bych volil komplexní hnojiva, jako jsou MasterLine nebo AquaGrower. Používáte-li substrát bez přidaných živin (písek, štěrk), doporučuji použití zásobní vrstvy nebo přidaných živin do substrátu.

V high-tech nádržích, kde je cílem dosáhnout maximálního růstu a zdraví rostlin, se používají nejvyšší standardy hnojení. Japonské substráty, kvalitní WRGB osvětlení a vyvážená hnojiva s možností dávkování jednotlivých makroprvků jsou klíčové. Pro tyto nádrže doporučuji hnojiva jako AquaGrowerMasterLine, SeachemAquaRebell a Tropica.

V našem e-shopu najdete široký výběr akvarijních hnojiv, která pokryjí potřeby různých typů akvárií a rostlin. Pro více informací navštivte kategorii: Akvarijní hnojiva.

akvarijní hnojiva 2
Na trhu je nespočet různých akvarijních hnojiv. Osobně preferuji AquaGrower a MasterLine.
Přidávání CO2

S příchodem moderní techniky se v akvaristice stalo běžným používání oxidu uhličitého (CO2) pro podporu růstu rostlin. Rostliny potřebují CO2 pro fotosyntézu, při které vstřebávají CO2 a produkují kyslík, což je prospěšné pro ryby. Ryby zase vydechují CO2, který mohou rostliny využít. Přidávání CO2 do akvária je zvláště užitečné, pokud máte málo ryb a hodně rostlin, zejména u středně náročných a náročných druhů. Jestli je pro vás přidávání CO2 do akvária vhodné, zjistíte v článku: CO2 v akvaristice.

Existuje několik způsobů, jak přidávat CO2 do akvária. Nejjednodušší a nejlevnější metoda je využití kvasnic, cukru a vody v PET lahvi vedle akvária, přičemž se pomocí hadičky a lipového dřívka nechá CO2 přivádět do akvária. Podrobný návod: Výroba CO2 z kvasnic. Tato metoda je nejméně stabilní a při neopatrném zacházení a nedodržení postupu může vést až k otravě ryb. Stabilnější alternativou je použití setu na kyselinu citronovou a jedlou sodu.

Další možností je investovat do CO2 setu s tlakovou lahví, který může být vybaven elektromagnetickým ventilem pro řízené přidávání CO2 do vody. Tento ventil lze připojit k pH kontroleru pro optimální dávkování CO2 nebo časovému spínači pro noční vypínání. Tato metoda je vhodná pro pokročilé akvaristy pěstující náročné rostliny.

banner clanek CO2 technika

Začátečníkům doporučuji začít s nenáročnými rostlinami a bez použití CO2. Občasné přidávání živin v tekuté formě může být dostačující pro zdravý růst rostlin. Rostlinné akvárium lze úspěšně provozovat i bez použití CO2, více v článku: rostlinná LowTech akvária (bez přidávání CO2).

Zde je dostupný seznam plníren CO2 lahví v ČR a SK pro ty, kteří se pro přidávání CO2 rozhodnou.

Jaké rybky koupit?

Je velmi důležité, aby se druhy ryb mezi sebou snášely, aby objem akvária odpovídal jejich velikosti (některé ryby mohou dorůst obřích rozměrů) a aby prostředí vyhovovalo jejich potřebám. Při výběru vhodných druhů ryb může být užitečný atlas ryb, který lze nalézt na stránkách rybicky.net. Na informace v mnohých akvaristikách bych se zas tak nespoléhal. Nákup rybek pak osobně provádím buď u ověřených akvaristik, nebo si rybičky pořizuji přímo u chovatelů akvarijních ryb.

Jaké ryby do akvária neonka
Neonka obecná je hejnová rybka vhodná ke klidnějším rybám. Jako plavec preferuje dlouhá akvária.

Na malou rybku, jako je například tetra neonová (Neonka), doporučuji počítat s objemem vody kolem 4 litrů na jednu rybku. Pokud disponujete akváriem o objemu 120 litrů, je důležité brát v úvahu čistý objem vody. Pokud akvárium obsahuje mnoho dekorací (kořeny a kameny), může se skutečný objem vody snížit na 80 litrů i méně. V takovém případě by bylo vhodné chovat v akváriu kolem 20 teter neonových nebo rybek podobné velikosti.

Pokud se jedná o hejnové rybky, je v důležité mít jich v akváriu více než jen po párech, aby se rybky cítily bezpečně. Preferujete-li větší ryby, jako jsou čichavci nebo skaláry, doporučuji akvárium o objemu alespoň 200 litrů pro pár těchto ryb. Beta bojovnice by měla být v objemu alespoň 20 litrů, nejlépe od 30 litrů. Menší akvária jsou naprosto nevhodná.

Jak dlouho počkat, než vpustím rybičky?

Do akvária dávám po založení akvarijní šneky (okružáci, levatky), kteří se postarají o „nastartování nitrifikace“. Po dvou týdnech od založení přidávám dvě rybky (jen minimální počet), ze stejného důvodu, jako šneky na počátku. Další rybky do akvária vpouštím až po jednom měsíci od založení, abych se vyhnul riziku otravy ryb dusíkatými látkami.

Před umístěním nových rybek do akvária vždy sáček s nimi ponořím na půl hodiny do akvária, aby se vyrovnala teplota s vodou v sáčku a zabránilo se tak případnému teplotnímu šoku. Postupně do sáčku přidávám trošku vody z akvária, umožňujíc rybkám postupně zvyknout si na případné změny chemického složení vody. Nakonec rybky přemisťuji do akvária pomocí síťky; vodu ze sáčku nikdy nepřelévám přímo do akvária. Po pořízení nových ryb rovněž doporučuji jejich umístění do karantény.

Akvaristika pro začátečníky – pravidelná výměna vody a péče

Údržba a péče o akvárium vyžaduje každý týden až 14 dní „časovou investici“ v rozmezí 1 až 3 hodin, přičemž délka údržby závisí na konkrétním typu akvária. Každých 7 až 14 dní se doporučuje vyměnit zhruba 1/4 až 1/2 objemu vody v akváriu (u HighTech akvárií se provádí častější a intenzivnější výměna vody). Pokud nejsou v akváriu přítomny ryby nebo jiní živočichové citliví na chlor, lze novou vodu přímo doplňovat z vodovodního kohoutku (návod, jak na to: výměna vody v akváriu přímo z kohoutku). V opačném případě je nutné novou vodu nechat odstát.

Součástí údržby je také odstraňování hnijících listů a rostlin, případně jejich zkrácení.

Při výměně vody je vhodné provést odkalování pomocí zvonu na hadici (odkalovačem). Odkalování přispívá k udržení kvality vody; osobně doporučuji provádět ho při každé výměně vody, avšak pouze povrchově, aby nedošlo k rozvíření usazenin ze substrátu do vody. Hloubkové odkalování substrátu v běžných případech nedoporučuji. Podrobnější návod: Jak na údržbu akvária.

Před výměnou vody vždy odpojte veškeré elektrické zařízení akvária, abyste předešli riziku úrazu elektrickým proudem nebo poškození techniky (ohřev, filtrace).

Jak to vyjde cenově?

Nejprve jsem zvažoval akvarijní komplet o objemu 240 litrů, který zahrnoval osvětlení, filtrační systém, ohřev a skříňku pod akvárium. Tento set byl dostupný za přibližně 13 000 Kč (ceny platné v roce 2015).

Nakonec jsem se rozhodl využít výklenek ve zdi (také z důvodu mnohdy nedostatečné filtrace a slabého osvětlení v běžných setech) a nechal si vyrobit akvárium na míru o objemu 120 litrů. Toto akvárium včetně horních krycích skel jsem si objednal ve sklenářství za přibližně 2 000 Kč. K tomu jsem zakoupil podložku pod akvárium za přibližně 150 Kč.

K filtraci vody jsem si pořídil kvalitní vnitřní filtr začínající na 450 Kč (čerpadla Atman s biomolitany používám více než 15 let bez jediného problému) a ohřívač s termostatem za 300 Kč. Jako podklad jsem použil 25 kg štěrku, který jsem zakoupil za cca 300 Kč, a akvarijní kořeny za 500 Kč. Osvětlení jsem pořídil v Hobby Marketu, kde jsem zakoupil 3 světla na zářivku T5 s IP65 za 1 500 Kč, spolu s časovými spínači od 130 Kč. Černé pozadí za akváriem mě vyšlo na asi 150 Kč.

Pokud jde o živé obyvatele akvária, rybky mě přišly na 800 Kč a rostliny jsem z části již měl, zbylévyšly na 500 Kč. Pro automatizaci krmení jsem si pořídil automatické krmítko za 700 Kč.

Kryt nad akváriem jsem vyrobil ze sololitu za 100 Kč, který jsem obalil alobalem kvůli lepšímu odrazu světla do akvária a aby sololit nenasával vlhkost. Sololit je odnímatelný, drží pomocí nábytkových magnetů za 100 Kč a lepidla Mamut.

Celkově mě to tedy vyšlo na přibližně 7 700 Kč.

Kolik stojí provoz akvária?

Náklady na provoz akvária závisí na několika faktorech, odhad bez znalostí použité techniky a bez informací o množství a frekvenci výměny vody, by byl velmi nepřesný. Proto jsme připravili kalkulačku na výpočet nákladů za provoz akvária, kde si po zadání údajů, včetně vaší ceny za vodu a elektřinu, snadno vypočtete měsíční a roční náklady za akvárium.

Rostlinná akvária
Koláž z vybraných fotek akvária po 21 měsících od založení akvária (přidávám CO2).

Kromě správného založení akvária je nezbytná pravidelná a kvalitní údržba. Podrobné informace o tom, jak správně udržovat vaše akvárium, naleznete v našem článku: Jak na údržbu vašeho akvária.

Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o akvaristice a pěstování rostlin v akváriu, jsme připravili seznam článků v našem rozcestníku SURPAN. Také se můžete přihlásit k odběru našeho kanálu na YouTube, kde postupně připravujeme různé návody. Staňte se fanouškem Surpanu na facebooku, abyste nezmeškali žádné novinky na našem webu.

Navštivte také náš atlas akvarijních rostlin a online akvaristiku.

Potřebujete poradit nebo máte nějaké otázky? Zavítejte do naší poradny.

[an error occurred while processing the directive]

54 komentářů k „Jak založit akvárium?”

Petra

Odpovědět

Dobrý den chci se prosím zeptat na radu jaký koupit filtr do akvária mám 100×40×40 jaký písek chtěla bych ten černý štěrk a jestli dát ještě něco pod ten štěrk .Děkuji moc.

12. 1. 2024 at 9:07 am

Jaromír

Odpovědět

Zdravím. Je lepší filtr uvnitř akvária, nebo venku? Děkuji

14. 7. 2023 at 3:18 pm

    Surpan

    Dobrý den, většinou doporučuji vnitřní filtry do akvárií o objemu do 100 litrů, od 100 až 200 litrů vnitřní i vnější a od 200 litrů především vnější. Jirka Surpan

    14. 7. 2023 at 4:49 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *