LED žárovky – vlastní zkušenosti a pár novinek

LED zarovky zkusenosti

O LED žárovkách toho bylo napsáno již mnoho, stejně jako o „úsporkách“. Jedny z prvních běžných LED žárovek byly drahé, jejich barva byla nepříjemná bílá a některé čínské pokusy nevydržely moc dlouho. Od té doby ale uběhlo hodně času a osobně už tři roky LEDky používám a nemůžu si je vynachválit.

Moje první začátky s úsporou za elektřinu nebyly úplně slavné. Nakoupil jsem nějaké velmi levné LED žárovky z Číny (tedy bez záruky) a taky to tak vypadalo. Do půl roku svítila už jen půlka. Nevzdal jsem to a nakoupil jsem LEDky tady u nás a ty používám již přes tři roky. Jejich cena přitom ještě klesla a ty kvalitní se zárukou se dají pořídit již od 100 do 250 kč.

LED zarovky zkusenosti uspora

Tak jsem v celém bytě nahradil stávající 60 a 100W žárovky za LED žárovky a po roce jsem si spočítal úsporu na elektřině. Když pominu prvotní nezdar s nekvalitním zbožím (stejně se mi náklady vrátily úsporou), tak jsem za rok s dobrými LEDkami uspořil necelých 5000 kč (krom běžného osvětlení jsem využíval silné žárovky i u akvária, kde se svítí 12 hodin denně). Také jsem nahradil v obývacím pokoji halogenové žárovky v osvětlení, kde původní svícení bralo 4x 50W za hodinu a po nahrazení LED žárovkami 4x 5W. Osvětlení bylo sice slabší, ale bohatě stačilo.

A najednou to šlo. Po ročním vyúčtování za elektřinu jsem měl opravdu radost. Je pravdou, že jsem si nedávno říkal, po tom co psali v hlavních médiích, že se uvažuje o změně platby za elektřinu, ne podle spotřeby, ale podle jističe, říkal jsem si, že už dlouho šetřit nebudu, ale naštěstí návrh shodili ze stolu a každý spořivý nebo ekologicky smýšlející člověk, může nahradit své staré „nenažrané“ žárovky, nebo relativně nebezpečné úsporky (obsahují rtuť, která se při rozbití uvolňuje), LED žárovkami s minimální spotřebou a rozumnou barvou světla (na čtení se nedoporučuje prý studená bílá, tedy cca od 6000K výš, ale podle mého je to na osobním zhodnocení každého).

Vyzkoušel jsem více než deset variant LED žárovek (různé značky, výkony, různé úhly svícení, tvary žárovek a umístění LEDek). Osobně mi více vyhovuje barva teplá a denní bílá, než studená bílá (ale třeba pro rostlinné akvárium používám zářivky studené bílé cca 6400K), na čtení mohou být bodové, na osvětlení místnosti je třeba hledat žárovky s větším úhlem svícení. Výhodou LED žárovek je především spotřeba, která je oproti běžným žárovkám při porovnání svítivosti cca 10krát nižší.

Jak si vybrat LED žárovku?

Pokud vybíráte nové žárovky, je potřeba vědět, jakou variantu potřebujete. Nejprve si určete závit. Nejčastěji se využívá široký závit E27 (velké lampy, lustry), úzký závit E14 (lampičky) a bajonetové připojení GU10 (většinou stropní bodová osvětlení).

typy zavitu patic u LED zarovek

Poté si vyberte barvu LED žárovky. Teplá bílá (řekněme žluté světlo – 2700 až 3500K) je příjemnější světlo většinou do chodby a ložnice. Denní bílá (4500 až 6000K) je vhodná spíše do obývacích pokojů a nakonec studená bílá (6500 až 8000K) se pak využívá pro akvaristiku, do kanceláří a prodejen.

Pak je třeba si určit, zdali chcete osvětlit celou místnost, nebo třeba jen stůl pod osvětlením, tedy bodově. Bodové LED žárovky mají úhel svícení od 30° do cca 70°. Pokud tedy potřebujete žárovku na osvětlení místnosti nebo i do stojací lampy se stínidlem, určitě je potřeba zvolit žárovku s velkým úhlem svícení.

Dívejte se také na světelný tok žárovky, který se udává v lumenech (lm). Čím více lumenů, tím více svítí. Setkal jsem se s žárovkami, které měly při stejném výkonu i poloviční světelný tok a nesvítily tolik, kolik bych potřeboval. Minimální světelný tok v poměru s příkonem bych viděl na 70 až 90lm/W, nejlépe i více.

LED žárovky a novinky

Občas pomrkávám, co se nového na eshopech objevilo. Stále víc se totiž poohlížím po LED reflektorech nad akvárko. No a krom reflektorů mě zaujaly LED žárovky Tesla, které mají velmi slušný světelný tok (lm) a jsou za dobrou cenu. Neboť některé starší LEDky, co doma mám, jsem prostě pořídil slabší, nebo s nízkým úhlem, takže v chodbě svítím hlavně uprostřed a na krajích bych potřeboval navigátora.

Tak jsem to zkusil a dvě Teslácké LEDky (LED žárovka 4W a LED 6,5W) jsem si pořídil. Zaujaly mne hlavně nízkým výkonem, nadstandardním světelným tokem a uváděným úhlem 360°. A rozdíl je prostě vidět. Změřil jsem také luxmetrem svítivost, viz. data v tabulce.

Názevbarvapříkonsvítivost
úsporná žárovka Ikeateplá bílá11W4160 lx
klasická žárovka Pilastudená bílá53W7310 lx
LED žárovka Tesla Crystal 360°teplá bílá4W3980 lx
LED žárovka Tesla Crystal 360°teplá bílá6,5W7340 lx

U klasické žárovky výrobce uvádí zvýšenou svítivost (měla by svítit jako 70W žárovka), má tedy přibližně stejnou svítivost jako 6,5W. To je slušný rozdíl ve spotřebě.

LED zarovky recenze

Krom toho jsem se zajímal o informace, v čem jsou LED žárovky lepší, než předchůdci, tedy oproti běžným žárovkám a úsporkám.

Výhody LED žárovek oproti klasickým žárovkám

  • výrazně nižší spotřeba – 10x menší spotřeba příkon ekvivalentu 60 W žárovky je 6,5 W.
  • výrazně delší životnost – udávaná životnost je 25000 hodin, u běžné žárovky je to 1000 hodin. Díky tomu není tato žárovka ani dražší než klasická. Budeme-li počítat, že klasická 60W žárovka stojí 20 Kč, tak pro svícení 25 tisíc hodin potřebuju těchto žárovek 25, tj. pořizovací cena žárovek bude 500 Kč. LED žárovka s životností 25 tisíc hodin stojí cca 249 Kč a má 10x menší spotřebu.
  • nepřehřívá se, nepálí při doteku

Výhody žárovky LED Crystal 360° TESLA oproti klasickým LED žárovkám a úsporkám

  • nižší příkon při stejném svět. toku 835 lm při 6,5W, ve srovnání s např. WZ505 – 810 lm při 10W
  • úhel svícení je 360° – je tedy všesměrová. U Ostatní LED žárovek se úhel svícení pohybuje od 120° do max. 300° u těch nejlepších, nejběžněji je to okolo 200°. Takové žárovky jsou pak nepoužitelné např. pro svítidla orientovaná ke stropu, nástěnná svítidla apod. Řekl bych, že úhel svícení je jeden z nejdůležitějších, ale hodně podceňovaných parametrů. Z toho důvodu pak hodně lidí řekne, že LEDka svítí špatně, protože má třeba malý úhel svícení a je špatně orientována, přitom např. ve svítidle orientovaném přímo dolů by svítila velmi dobře.
  • vzhled klasické žárovky – designová záležitost i pro specifická svítidla, které použití úsporek nebo LEDek s mléčným sklem vyloženě hyzdí (zámky, kostely, křišťálové lustry apod.)

Výhody LED žárovek Crystal 360° Tesla

  • příjemná barevná teplota 2700 K (mají ale i některé LEDky)
  • bez UV a IR záření
  • verze 6,5W s účinností 110lm/W
  • nebsahuje rtuť, olovo a jiné nebezpečné látky
  • provedení 360° s paticemi E27 i E14

Nevýhody LED žárovky TESLA Crystal 360°

  • verze 4 a 6,5W není stmívatelná
LED zarovky Crystal 360° TESLA

Shrnutí

LEDky od Tesly jsem vybral správně. Svítí opravdu hodně oproti většině LEDek, co jsem zkusil, osvítí celou místnost i v lampě, stejně jako všechny LEDky startují okamžitě se 100% intenzitou osvětlení. Životnost je uváděná velmi dlouhá (25.000hodin), tu ověřenou nemám, ale v některých pokojích jsem měl ještě úsporky, které jsem kupoval zároveň s LEDkami a bohužel již odešly. Zvládnout podle výrobce by měla více než 15.000 zapnutí a vypnutí a provozní teplota je od -20°C až do +40°C. Za mě určitě palec nahoru i za retro design.

Shrnutí po letech používání

Doba LED žárovek velmi pokročila, jejich životnost je nyní výborná, cena výrazně klesla, zároveň se dají pořídit okolo 60 kč LED žárovky 10 až 15 W. A můžete si vybrat i barvu osvětlení, nemusíte svítit jen studenou bílou, seženete snadno i teplé bílé LED žárovky, nebo s denním světle. Zajímavou variantou osvětlení do dílny nebo do exteriéru může být také LED reflektor, který má oproti halogenům mnohem nižší spotřebu.

Ušetřit se dá nejen na spotřebě elektřiny díky kvalitním LED žárovkám. Jak ušetřit za vodu a přitom nepřijít o svůj komfort, a to díky šetřičům a omezovačům průtoku vody, jsem psal již v článku: Jak jednoduše ušetřit za vodu.

[an error occurred while processing the directive]

6 komentářů k „LED žárovky – vlastní zkušenosti a pár novinek”

Milda

Odpovědět

Ha, sem se tak rozepsal že se mi tam všechno ani nevešlo… nevadí, tak příště 🙂

24. 3. 2023 at 6:51 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *