Rostlinné akvárium 117 litrů – mechárium

Rostlinne akvarium 117 litru Jiri Fojtik Surpan – mecharium planted tank mosses

Má stosedmnáctka je akvárium na mechy a játrovky. Kvůli nedostatku místa v dalších akváriích jsem do něj sice přidal i pár dalších rostlin, jde ale především o mechárium, kde dorůstají mechy, abych mohl rozšířit atlas akvarijních mechů.

Aby to nebylo pouze o fotkách, přidám důležité informace o této nádrži: použité rostliny, technika, jaké je osvětlení a čím hnojím. Co se vody týče, používám ve všech akváriích stejnou: brněnská vodovodní, jde o vodu tvrdou (GH 15, KH 8) s vysokým obsahem NO3 (40 mg/l) a s pH 7,6.

Všechny texty, které jsou napsány tučnou kurzívou, jsou odkazy na další informace o dané technice nebo rostlině na webech SURPANu. Pokud chcete vědět víc, stačí kliknout.

Rostlinné akvárium 117 litrů

Moje rostlinná stosedmnáctka je tedy především mechárium. Což jsem psal již výše. Rozměr má 100x39x30, 30 cm je výška.

O filtraci vody se mi stará vnitřní filtr AquaEl Uni Filter UV500 (UV ale nepoužívám), ohřev není žádný, nyní je doma tepla víc než dost, naopak v těchto letních vedrech chladím větrákem nad hladinou. Svítím 4mi LED reflektory 10W (celkem tedy 40W), s IP65 a barvou 5000K. Délka svícení je 8 hodin bez pauzy. Přidávám CO2 z lahve a to přes skleněný difuzor. CO2 jede nonstop, ale v malém množství (pH se upraví z 7,6 vodovodní na 7,2 až 7,3). V akváriu se nachází několik kořenů: mangrove a z vinné révy, na které jsem některé mechy připevnil.

Přidávám živiny ve formě tekutého hnojiva – PMDD, občas přidám trochu fosforu s draslíkem (KH2PO4). Na dno jsem použil malou vrstvu obyčejného křemičitého štěrku frakce 2 až 4 mm.

V tomto akváriu mám pouze krevetky – Neocaridina davidi Blue dream – cca 100 kusů. Pak v něm jsou šneci – levatky a okružáci.

Rostlinne akvarium mecharium 117 litru mecharko aquarium mosses 1

Rostliny jsou pro lepší orientaci očíslovány. Po kliknutí na název rostliny se zobrazí detail rostliny.  
1. China moss, 2. Weeping moss, 3. Erect moss, 4. Brasil moss5. Cameron moss, 6. Flame moss, 7. Bolbitis heudelotii, 8. Christmas moss, 9. Hygrophila pinnatifida, 10. Staurogyne repens, 11. Anchor moss

Prohlédněte si také další akvária v přehledu mých akvárií.

Další články o akvaristice najdete v rozcestníku SURPAN. Mrkněte také na atlas akvarijních rostlin a naši online akvaristiku.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *