Co dělat když srazím psa?

Co delat kdyz srazim psa

„Konečně domů“, řekl jsem si včera v podvečer, když jsem jel z práce. Blíží se obec, zpomalím. Přede mnou jelo starší Volvo, které ale rozhodně nemělo v plánu snížit v obci rychlost. Řítil se pravděpodobně osmdesátkou. Za značkou obce je menší zatáčka. Volvo mi zmizelo z dohledu.

Za zatáčkou ale vidím něco velkého ležet na silnici. Zastavím, protože za mnou jede vůz, který by nebohé zvíře přejel také, protože by jej přes mne neviděl. Hodil jsem výstrahu.
Jenže co teď? Na silnici ležel černý labrador, bohužel v dost špatném stavu. Přiběhli dvě ženy a psa odtáhli ze silnice. Řidič Volva ujel. Neobtěžoval se zastavit, i když si musel i značně poškodit auto. Ujel od nehody. Co by pak udělal, kdyby srazil člověka? A co svědomí, když srazí zvíře a nechá ho ležet na silnici umírající bez pomoci?
A protože jsem si sám nebyl jist, co dělat, rozhodl jsem se zjistit informace a napsat článek, aby zase více lidí mělo jasno, jak reagovat.

Co delat kdyz srazim srnku

Co tedy dělat?

Když nejde střetu zabránit a zvíře bohužel trefíte, je nutné neujet. Zvíře nemusí být mrtvé a při pomoci může přežít. Odjet od sraženého zvířete je dokonce trestné a hrozí vysoká pokuta. Tedy pokud se bohužel něco takového stane, je nutné zavolat Policii ČR, která zajistí pro zvíře veterináře nebo případně myslivce, který se o mrtvé zvíře postará. Rozhodně zvíře (srnu, zajíce) neodvážejte domů jako dobrou večeři, protože by se jednalo o krádež.

Odborníci u zvěře (srn, divočáků) doporučují, pokud není možné zabránit střetu, nestrhnout řízení mimo vozovku, ale srazit zvíře čelně. Zní to sice drasticky, ale mnohdy jsou pro posádku vozu horší následky při vyjetí ze silnice, můžete si takto zachránit život. Automobily mají totiž největší deformační zónu na přední části vozu.

Kdo zodpovídá za škodu způsobenou zvířetem?

Pokud Vám pod auto vběhne něčí domácí mazlíček, odpovídá za škodu jeho majitel. Není tedy na místě ujet ze strachu, že jste někomu zranili drahého psa a budete jej muset zaplatit. Je nutné zvířeti poskytnout pomoc, minimálně v tom, že zavoláte policii a zabezpečíte, aby zvíře nepřejel další řidič.

V případě, že srazíte lesní zvěř, bude vám škoda zaplacena z havarijní pojistky, pokud ji máte uzavřenou. Většina pojistek pak srážku se zvěří obsahuje. Aby pojišťovna zaplatila škodu, je nutné nafotit místo činu a to jak poničené auto, tak sražené zvíře.

Jezděte tedy opatrně a pokud se bohužel něco takového přihodí, nebuďte lhostejní, jako řidič Volva a zvířeti poskytněte pomoc.

[an error occurred while processing the directive]

8 komentářů k „Co dělat když srazím psa?”

Opičák

Reply

Teď trošku dotaz mimo – řidička Volva nám srazila psa,který utekl nejspíše přez souseda.Situace nebyla nafocena,ani přivolána Policie ČR.Pouze Městská policie a nic kromě mrtvého psa nikdo nevyfotil.Po pěti měsících dopis od kooperativy a zaplaťte přez 100 tisíc – bez důkazů si to mohla vymyslet…

25. 3. 2023 at 11:48 pm

    Surpan

    Dobrý den, tuto situaci, kdy pojišťovna tlačí na platbu, bude určitě nutné řešit s právníkem. Záleží na kvalitě důkazů, případně svědectví, to tady v diskuzi pod článkem bohužel nevyřešíme. Přijde mi ale divné, že by ani měšťáci neměli víc fotek.

    25. 3. 2023 at 11:48 pm

Leave A Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *