Seriál MASH 4077

serial MASH 4077

Právě jsem se dodíval na poslední díl seriálu MASH a myslím, že si zaslouží připomínku, že se něco tak vynikajícího natočilo. Každý rok si jej minimálně jednou sjedu. Za mě nejlepší seriál, co kdy byl. Humor protínající útrapy války, tedy policejní akce, jak se tomu dříve říkalo.

Ani nejde spočítat, kolikrát jsem celý seriál už viděl, ale pokaždé mě dostane ten způsob zpracování, herecké výkony všech zúčastněných, příběhy jednotlivců, ale i jednotky jako celku. V neposlední řadě dokonalý český dabing. Klobouk dolů.

Protože jsem si nedávno hrál ve 3D, vytvořil jsem mou představu rozmístění MASHe.

serial MASH 4077 vizualizace

MASH byl natáčen od roku 1972, což je neskutečné, jaké nadčasové veledílo se jim povedlo. Na některé filmy či seriály se nedá dívat už po deseti letech (některé vypnu po pár minutách), ale MASH budu sledovat celý svůj život.

Celý seriál se perfektně vyvíjí a přizpůsobuje, neklesá na kvalitě, což v poslední době u mnohých seriálů postrádám. Jednoduchý humor prvních sérií, o který se stará především velitelské nemehlo Hanry Blake, za kterého spíš celou jednotku vede desátník Radar, střídají strasti vojáků, náročné směny u operačních stolů. Do toho neustále otravný zelený mozek Frank Burns s Margaret, kteří jedou podle armádních manuálů, což je voda do mlýna pro Hawkeyho a Trappera, kteří jsou lidé neuznávající uniformu.

Po první sérii se objevuje neúnavný Klinger, který se za každou cenu chce dostat z armády, do svého rodného Toleda. Jeho snaha o paragraf 8, tedy propuštění z armády kvůli psychickým problémům je marná i přes zálibu v oblékání si dámských šatů.

MASH je jedna velká ukázka toho, jak zbytečné je válčit a co vše špatné válka přináší, jaký negativní vliv má na vojáky, obyčejné obyvatelstvo a zemi. Samozřejmě se zde rodí mnoho přátelství a hrdinů, kteří v nejvypjatějších chvílích dokážou zachránit své kamarády.

Především Hawkey (Alan Alda) je ukázkou nevojenského chování a odporu k válčení.

Po pár sériích dojde k obměně hlavních hrdinů. Trapper, nejlepší přítel Hawkeyho odlétá domů, Hanry Blake umírá při cestě domů, kdy jeho letadlo sestřelí nepřátelé. Frank Burns, přezdívaný kuní xicht, se nesmíří s rozchodem s Margaret a její svatbou s jiným a zblázní se. Také pokračuje domů do států.

Později je nahrazen i úředník jednotky Radar za Klingera.

Po obměně Hanryho za plukovníka Pottera, Trappera za B.J. a Franka Burnse za Winchestera se mi zdá humor propracovanější, není to plácání ptákovin za každou cenu. Jak si na sebe všichni zvyknou, jde vidět i vylepšení vztahů mezi sebou a taková rodinnější atmosféra. Druhá polovina seriálu mne tedy zaujala víc. Mnohdy ale slýchávám, že s Hanrym a Frankem byl děj prostě lepší. Ale to je na posouzení každého.

Poslední díl je dvouhodinový. Režíroval jej sám Alan Alda. Pokud někdo očekával radostné ukončení války, tak se asi hodně zmýlil. Samozřejmě všichni mají radost z konce útrap, ale konec války přináší do poslední minuty ty nejtvrdší boje a hromady raněných a mrtvých. Hawkey se zhroutí z úmrtí malého dítěte a musí se léčit. Otec Frencis ohluchne, Winchester přijde o svou lásku k hudbě.

Miliony lidí přišly o život, nebo byly zraněni. Statisíce přišly o rodinné příslušníky, domovy. Po celé zemi zůstaly desítky tisíc sirotků. Tohle jsou výsledky válek a na tohle chtěli tvůrci upozornit.

[an error occurred while processing the directive]

15 komentářů k „Seriál MASH 4077”

Michal

Odpovědět

Dobrý den, je možnost si 3D model někde stáhnout?

21. 11. 2023 at 9:53 pm

    Surpan

    Dobrý den, bohužel ne.

    22. 11. 2023 at 9:31 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *