Je lepší počítač nebo notebook?

notebook nebo pocitac

Co si mám vybrat, notebook nebo stolní počítač? Záleží na tom, co budete potřebovat dělat. Jak notebook, tak i stolní počítač má své výhody i nevýhody a podle vašich potřeb vám dnes pomůžu s výběrem. Některé nevýhody si u nákupu ani nemusíte uvědomit a radost z pořízení by mohly překazit.

Samozřejmostí je základní otázka. Budete potřebovat pracovat nebo brouzdat na internetu pouze doma, nebo si práci vozíte sebou a potřebujete být více mobilní?

Výhody a nevýhody notebooku

Notebook, jak jsem psal, má velkou výhodu v tom, že je jednoduše přenosný, zabere mnohem méně místa, třeba i na stole, neboť nepotřebujete ani klávesnici, ani monitor ani hromadu kabelů. Pokud si tedy vozíte práci, nebo pracujete třeba ve vlaku, se stolním počítačem prostě neuspějete. Přenášet jej tedy můžete nejen do práce, ale i po bytě, nebo do postele (nedoporučuji, většinou se pak ucpe prachem, přehřívá se a rychleji odejde). Notebooky jsou také lehké, mají menší spotřebu, a když potřebujete na stole místo, prostě jej jednoduše šoupnete do police.

Co si ale mnoho lidí neuvědomí je fakt, že díky své malé velikosti jsou notebooky náchylnější na přehřívání a zanášení prachem (tedy častěji odchází do křemíkového nebe). Těžko se i čistí od prachu, některé značky notebooků jsou tak skvěle připraveny na vyčištění větráku, že notebook musíte rozdělat skoro do posledního šroubku, oddělat i panty a vytáhnout základní desku a teprve poté se dostanete k větráku. Takové rozdělání, vyčištění a složení může trvat i několik hodin. Když vám v notebooku něco odejde, těžko se shání náhradní díly a jsou hodně drahé. Klávesnice stojí od cca 800 kč, většinou 1200 až 1500 kč, panty, plastové kryty, displej…pokaždé cca 1500 kč. Rozumně vyměnit se dá většinou pouze pevný disk a paměti. V notebooku jsou většinou dva sloty na paměti. Nejčastěji ale odchází základní deska, kde se nevyplatí ani oprava, a většinou ani nákup nové. Když se notebook nerozsvítí, většinou je po něm a těžko se dá opravit.

vyhody a nevyhody notebooku

Výhody a nevýhody stolního počítače

Velká bedna, monitor, myš, klávesnice a repráky. To je docela velká nevýhoda, která vám zabere celý menší stůl. Nějaký přenos i po bytě je rozumně nemožný. Jenže pak vidím hlavně výhody. Ať už jde o velké možnosti chlazení, jak procesoru, tak celé skříně velkými a výkonnými větráky, tak výměna komponent není ani tak náročná a náhradní díly se dají mnohdy jednoduše sehnat (tedy krom základní desky se socketem 1156). Také pokud se rozhodnete vylepšit váš stroj, nebude to tak nákladné a náročné. U notebooku jde spíš o výměnu celého kusu. U počítače si můžete pořídit lepší grafiku, víc ramek (základní desky mají mnohdy 4 sloty na paměti, přidáte si další disk na data, výkonnější procesor, silnější zdroj. Jednoduše si vyměníte pár komponent a počítač i po několika letech používání může výrazně zvýšit svůj výkon. Pokud je počítač dobře chlazený, bude mít i delší životnost.

vyhody a nevyhody stolniho pocitace

Co na hry?

Herní notebooky jsou našlapané a většinou slušně chlazené stroje. Ale to se samozřejmě projeví i na ceně. Ani stolní počítač nebude na hry zrovna nejlevnější. Jenže stolní počítač se dá tunit, třeba vylepšit chlazení, jednodušeji se mění případně díly, pokud něco odejde. U notebooku toho moc navíc neuděláte a životnost je podle mého kratší. Výkon obrovských grafik napájených silnými zdroji bude ve stolních počítačích mít lepší výsledky, než grafika v notebooku.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *