Notebook přestal fungovat – kde je problém?

notebook nefunguje proc

Ráno se probudíte a chcete zapnout svůj notebook na práci nebo obhlídku sociálních sítí. Jenže Váš plastový kamarád ani neškytne. Jenže co mu je a jak mu pomoct? Nebo mu už došla síla a opustil Vás na věčnost? Pár základních problémů, které se dají jednoduše vyřešit, si dnes ukážeme.

Problém může nastat v podstatě kdekoliv. Pokud jste jej nepolili tekutinou (může být zkratovaný nebo poškozená klávesnice) nebo vám nespadl ze stolu za zem (může být vadný disk nebo prasklý displej) je možností několik.

Tento článek nenahrazuje odbornou opravu servisem. Jedná se o základní diagnostiku problému, který můžete objevit. Pokud nemáte dostatek zkušeností, přenechejte opravu na zkušených.

nefunkcni notebook

Notebooku se vůbec nerozsvítí displej

V případě, že se ani nerožne, je možná vada displeje, invertoru displeje, nefunkčního adaptéru napájení nebo baterie, může být vadná operační paměť RAM. Tyto vady jsou většinou opravitelné a vyjdou cca od 500 kč do 2500 kč. Bohužel nejčastějším problémem, pokud notebook vůbec nenajede, je vadná základní deska nebo grafická karta. V tomto případě se nová základní deska těžko shání a vyjde na pěkný ranec, klidně přes 5000 kč. Funkční notebookovou grafiku také těžko seženete, mnohdy je ovšem grafické karta integrovaná přímo na základní desce (tedy na pevno).

Mnoho servisů nabízí opravy základních desek, chipsetů a grafických karet, přesněji se jedná o reball nebo refollow. Tato oprava je drahá, pohybuje se od 1500 do 2500 kč a pokud není provedena opravdu odborně, je pravděpodobné, že do 3 měsíců, maximálně půl roku se projeví opět. Tuto opravu tedy moc nedoporučuji.

Takže pokud jde o desku nebo grafiku, doporučuji spíš rozprodej na náhradní díly. Pokud jde o ostatní uvedené závady, zkusil bych díl vyměnit, nebo opravu přenechat na zkušenějších.

Notebook se rozsvítí, ale sekne se, nebo zobrazí artefakty

Pokud se notebook rozsvítí a objeví se „modrá smrt“, jde pravděpodobně o pevný disk HDD nebo operační paměť. Pokud se zobrazí artefakty, je pravděpodobně vadná deska nebo grafika. Pokud notebook chvíli jede a pak „umře“, může se jednat o ucpané chlazení notebooku, kdy se po čase notebook přehřeje a tepelná pojistka jej vypne. Pokud nechce najet do operačního systému, jde většinou o chybu disku nebo instalovaného systému.

modra smrt

Jak poznám vadnou základní desku nebo grafiku u notebooku?

Většinou se dá vadná deska nebo grafika poznat tak, že se po zapnutí na displeji nic nezobrazí, nebo se jen mírně rozsvítí a nic nezobrazí nebo naopak zobrazí čáry přes displej. Ověřit se dá problém připojením notebooku k dalšímu externímu monitoru. Pokud se po znovu zapnutí nezobrazí, je pravděpodobně vadná deska nebo grafika. Jedná se o nejčastější problém u notebooků. Ve velmi malém procentu případů se takto projevuje i vadná operační paměť.

Jak poznám a vyřeším vadný pevný disk HDD?

Vadný pevný disk se projeví občas modrou smrtí, nebo nejčastěji že se notebook zapne, objeví se bez problémů počáteční obrazovka a pak naskočí informace, že není připojen disk nebo nelze načíst operační systém. Oprava se pak dá provést výměnou pevného disku a přeinstalací OS, data se dají zkusit získat z disku externě přes dokovací stanici nebo připojením jako sekundární disk k počítači.

pevny disk HDD

Jak poznám a vyřeším vadný displej nebo invertor?

Pokud jde o vadný invertor nebo displej, tak by se externí monitor po připojení notebooku, měl zobrazit. Pomůže pak výměna displeje nebo invertoru.

Jak poznám a vyřeším vadný zdroj u notebooku?

Poznat vadný adaptér u notebooku se dá buď výměnou za jiný adaptér, nebo nesvítící LED kontrolkou na adaptéru, pokud ji má, nebo přeměřením voltmetrem. Možná je pak výměna nového adaptéru notebooku.

Jak poznám a vyřeším vadnou operační paměť u notebooku?

Většinou se vadná operační paměť v notebooku projeví „modrou smrtí“ nebo nerozjetím notebooku. Pokud máte v notebooku paměti dvě, vyjměte jednu z nich a spusťte jen jednu a pak případně vyměňte, ať zjistíte, která je vadná. Pak kvůli rychlosti notebooku doplňte jinou operační paměť podle typu DDR, DDR2 nebo DDR3. Cena pamětí je podle typu a velikosti od pár stovek po několik tisíc.

operacni pamet z notebooku

Jak poznám a vyřeším vadný procesor u notebooku?

Vadný procesor se projevuje stejně jako vadná deska nebo grafika. Notebooku se na pár vteřin zapne větrák, nic nezobrazí a pak se vypne. Oprava je možná výměnou procesoru. Výměna je ale možná až po kompletním rozebrání notebooku a teprve po výměně se zjistí, zdali byl problém v procesoru nebo desce či grafice. Pravděpodobnost „úmrtí“ procesoru je ale nízká, většinou odchází deska a grafika.

Jak poznám a vyřeším vadnou baterii u notebooku?

Pokud baterie nefunguje, tak po vypojení adaptéru z notebooku se notebook okamžitě vypne. To většinou není až takový problém, jen musí být notebook při používání neustále připojen k elektrické síti. Baterie se dá vyměnit, její cena je ale od 500 do 2000 kč.

Jak poznám a vyřeším ucpané chlazení u notebooku?

Kvůli ucpanému žebrování u větráku v notebooku (prachem) dochází k nedostatečnému odvětrání horkého vzduchu a přehřívání desky. Tepelná pojistka pak notebook dřív nebo později vypíná. Může to být klidně po hodině, po 20 minutách a nebo i po pár vteřinách. Notebook je nutné pak co nejrychleji nechat vyčistit, aby nedošlo k přehřátí a neodešla nakonec deska a grafika.

Jak poznám problém systému?

Pokud máte ověřený pevný disk, že je v pořádku (jak otestovat pevný disk HDD), je možné, že došlo při stažení aktualizací nebo smazáním důležitého souboru k poškození operačního systému, který se nemůže načíst. Pak je nejjednodušší způsob spustit případnou obnovu nebo opravu systému, nebo přeinstalace systému. Pamatujte, že můžete přijít o data. Je dobré si je předem zazálohovat.

Důležité upozornění

Pokud nejste dostatečně zkušení s opravou, můžete napáchat víc škody než užitku a oprava se pak může ještě víc prodražit nebo dojde k poškození i dílů, které jste ještě mohli prodat. Málokterý servis převezme Vámi rozebraný notebook, který nejste schopni složit, aby práci dokončil.

[an error occurred while processing the directive]

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *