Jak vypadá venkovní dřevoplastová podlaha po 7 letech

Drevoplast a vlastni zkusenosti

Ani vysoká cena a sliby prodejců nemusí znamenat, že jde o kvalitní výrobek. O to víc je investor zklamán, když po pár letech je vychvalovaný výrobek vhodný leda tak na výměnu. A nemusí jít jen o bezejmenné výrobce, o čemž jsem se osobně přesvědčil zrovna u WPC dřevoplastové podlahy.

Samozřejmě nelze tvrdit, že všechny dřevoplastové podlahy (WPC) vhodné pro terasy trpí stejnými vadami a nemají udávanou životnost. Ovšem podlaha, o které bude řeč, byla pokládána renomovanou společností a o nějaké dlouhé životnosti nemůže být ani řeč. Záruka byla dva roky s tím, že životnost je více než 50 let. No a tak to určitě není. Krom toho cena 2500 Kč/m2 působí, že jde opravdu o terasu na celý život. Jak vypadá tedy po 7 letech?

Drevoplastova podlaha pod strechou
WPC dřevoplastová terasa pod střechou po 7 letech.

Brouzdal jsem na internetu a díval se na zkušenosti ostatních. Mnohdy jsou uváděny u nekvalitních a „levných“ dřevoplastových podlah problémy s uštípnutými okraji, nebo jejich oddrolení. Zkontroloval jsem tedy terasu po celé délce a tento problém jsem nenašel, okraje jsou ostré, řekl bych bez problémů.

Okraje drevoplastove terasy

Tím ale bohužel výčet dobrých zkušeností končí. Barevná nestálost kvůli povětrnostních vlivům by se ale také dala ještě pochopit. Přeci jen změny teplot, déšť, UV záření mají negativní vliv na většinu materiálů. Přesto pro ukázku jsem nafotil i změny barev.

Drevoplastova podlaha a barevna nestalost

I přesto, že je podlaha minimálně používaná, drážky v ní se začaly ztrácet, materiál se totiž silně drolí a to i v místech, kde se vůbec nechodí.

Drevoplastova podlaha a vlastni zkusenosti

V některých místech se po dešti část WPC podlahy nafoukne a začne se drolit ještě rychleji.

Drevoplastova podlaha se loupe

V některých místech, kde se občas chodí, se rýhovaná část „fošny“ drolí výrazněji.

Drevoplastove podlahy a kvalita

Velkou nevýhodou pak je i to, že po dešti „odstřikují“ s dešťovou vodou oddrolené části podlahy na francouzská okna, která jsou pak často špinavá. Krom toho si pak nosíte „piliny“ do domu po každém průchodu. Jako bonus se v jedné z poškozený částí začaly objevovat malinkatí černí broučci, kterým podlaha opravdu chutná.

Drevoplast se droli

WPC venkovní terasa po dalším roce (celkem 8 let od pořízení) – nutná výměna

Po dalším roce, tedy 8 let po realizaci venkovní podlahy, se objevily zlomy a dřevoplast se začal úplně rozpadat.

venkovni podlaha

Není se asi čemu divit, že do WPC terasy bych už nikdy nešel.

nekvalitni venkovni drevoplastova podlaha

Tímto nechci odradit od nákupu WPC dřevoplastových podlah, jde o osobní zkušenost. Jen je potřeba si uvědomit, že některé firmy „slibem nezarmoutí“ a nějaká garance trvanlivosti, která není přímo zárukou, vám bude po dvou letech naprosto k ničemu. 

Pokud tedy nákup WPC terasy (dřevoplastových terasových podlah), tak pouze u ověřených firem, kde se můžete přesvědčit, že jejich výrobek vypadá dobře i po 10 letech (třeba u spokojeného souseda), u firem, které tu i za 20 let pravděpodobně budou a u firem, které poskytnou prodlouženou záruku třeba i na 25 let a více s tím, že tato informace bude přesně popsána ve smlouvě s tím, na které vady se záruka vztahuje. Aby pak někoho nenapadlo přijít s informací, že jde o běžné opotřebení.

Pak pravděpodobně můžete být s nákupem dřevoplastové podlahy spokojeni.

Máte také nějaké zkušenosti s WPC dřevoplastovými podlahami? Dejte vědět do komentářů pod článkem.

[an error occurred while processing the directive]

17 komentářů k „Jak vypadá venkovní dřevoplastová podlaha po 7 letech”

Surpan

Odpovědět

Dobrý den, tento nový web surpan.cz byl oficiálně spuštěn 1.4.2023. Původní, na doméně surpanblog.cz, byl k datu 31.3.2023 zrušen a převeden včetně komentářů, s mnohdy zajímavými poznatky a zkušenostmi. Bohužel k převáděným komentářům nešlo vložit i původní datum, kdy vznikly (v době 7.2015 – 3.2023), ale pouze aktuální. Toť důvod stejného data u komentářů. Přeji pěkný den.

2. 4. 2023 at 3:25 pm

Daniel

Odpovědět

Jaký je v této podlaze podíl dřeva a jaký je tam podíl plastu? kdo to vyrábí? mohu to někde vidět osobně?

26. 3. 2023 at 6:57 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *