Dá se poznat kvalitní kožený opasek?

Steampunkovy autorsky opasek zeleny

V dnešní době se dá do „spotřebního“ zboží zařadit snad všechno. Výrobci ve snaze vyrábět víc a víc často vyrábí zboží, které vydrží o měsíc déle, než je záruka. A u oblečení a bot, to je snad škoda mluvit. A když jsem si naposled kupoval opasek na tržnici za „dveta koun“, vydržel mi měsíc a se zárukou se prostě nepočítá.

Ano, měsíc, než se přetrhl. Rozhodl jsem se, že se tedy poohlédnu po pásku drahém, ale kvalitním. Jenže mé zjištění bylo nepříjemné. I opasky od světoznámých značek v cenách okolo dvou tisíc nebyly z pravé kůže. Pravděpodobně vydrží mnohem déle, než ten z tržnice, ale překvapení to bylo nemilé. No a tak jsem pátral, poptal jsem se známých a dostal jsem kontakt na rodinu žijící na Valašsku, která dělá opasky z pravé kůže a za rozumný peníz. A je to rok, co každý den nosím kožený opasek od Genzerů a ten je stále jako nový. A o čem jiném psát, než o kvalitní ruční výrobě, kterou v dnešní době hledat spíš lupou.

Takže dnes Vám představím kožené opasky z Končin, které vyrábí Genzerovi. A já oslovil paní Terezu Genzerovou, aby mi odpověděla na pár otázek.

Když si koupíme opasek světové značky za několik tisíc, jedná se o pravou kůži?

Zákazníci nám často nosí na opravu své staré opasky. Bohužel opravovat „papír“ opravdu nejde. Proto vždy vyrobíme k oblíbené přezce opasek nový – kožený. Mnohdy nám nechtějí věřit, že jejich opasek není kožený, vždyť prý za něho zaplatili tolik peněz, vždyť je přece od světoznámé značky, je na něm přece tolik používaná značka kůže anebo dokonce slovní označení Echt Leder či Genuine leather.

znackove opasky

Bohužel, nic z toho není zárukou pravosti kůže a kvalitního výrobku. Kvalitní opasek se Vám nikdy nebude loupat či lámat. Nikdy nedojde k protržení dírek. Ani pouhý nápis 100% kůže nezaručí, že opasek je kvalitní. Může se jednat např. O slisovanou koženou drť či mikrovrstvu kožené štípenky na vrchní straně opasku. My vyrobíme z jednoho kusu kvalitní hovězí hlazenice jeden opasek, zato nepoctivý výrobci z jednoho kusu hlazenice „naštípou“ štípenku na 10 ks opasků. Tuto štípenku proloží např. textilním podkladem, koženkou, papírem či materiálem neznámého složení, slepí a zalisují, na spodní stranu můžou opět použít koženou štípenku. Opasek tak působí koženě, ovšem co se ukrývá uvnitř, zjistíme brzy, mnohdy po pouhých pár použitích. Dokonalá úprava hran činí opasky věrohodnější a luxusnější, ale často zakrývá slepené vrstvy.

nekvalitni opasky nejsou z kuze

Jaký je rozdíl ve výrobě kvalitního koženého opasku a těch nekvalitních?

Když si koupíme nekvalitní opasek, většinou (až na výjimky, kdy si nedáme říct a koupíme si ho znovu) zanadáváme na obchodníky a opasek skončí v koši. Méně známý je však fakt, že jsme si mohli nejen poškodit zdraví, ale škodíme i celému ekosystému planety. Kůže se totiž zpracovává dvěma metodami: buď je třísločiněná nebo chromočiněná. Kůže, která se používá na kvalitní opasky by měla být třísločiněná – tj. že činění probíhá přírodními tříslovinami jako jsou dřevo, kůra stromů či listy např. dubu. Takto činěná kůže je naprosto ekologická a výrobky z takto činěných kůži jsou zdravotně nezávadné. Na třísločiněných kůžích mohou být viditelné znaky přírodního materiálu-jizvičky, škrábance, tukové skvrnky. Proto by nás naprosto dokonalá, lesklá kůže měla odradit od nákupu. Může se totiž jednat o kůži činěnou druhým způsobem a to je chromem. Bohužel touto metodou je upravováno 85 % kožené produkce. Kůže upravena solemi chromu má při kontaktu s pokožkou dráždivé až leptavé účinky, způsobuje zčervenání, svědění a bolest postižených míst. V České republice jsou u kožených výrobků kontrolovány max. přípustné koncentrace chromu a nehrozí zdravotní riziko, avšak pouze v případě že nejste na chrom alergičtí. Potom Vám hrozí výše uvedené příznaky. Drtivá většina kožených výrobků však pochází z Číny a Vietnamu a tyto výrobky nepodléhají tak přísným kontrolám, proto je nebezpečí zvýšeného chromu dosti vysoké a hrozí nebezpečné uvolňování chromu, který při styku s pokožkou může vyvolat ekzémy a vyrážky. Navíc je chrom ve vysokých dávkách karcinogenní. Při výrobě chromočiněné kůže navíc dochází ke znečišťování odpadních vod a celý proces výrazně negativně ovlivňuje naši planetu.

nekvalitni opasek
nekvalitni opasky

A co takhle poslední dobou populární výraz EKOkůže?

Název je opravdu zavádějící. Nejedná se o žádnou kůži z ekologického chovu ani není tato kůže ekologicky zpracovaná. Jedná se pouze o náhražku, která se vyrábí ze syntetických materiálů. Je to v podstatě textilie potažená plastem. Na její výrobě není nic ekologického, plast je vyroben z neobnovitelného zdroje a při jeho výrobě vzniká spousta vedlejších produktů, které pak znečišťují odpadní vody i celé životní prostředí. Navíc se používají lepidla, opět syntetická. Koženka je v podstatě to stejné v bleděmodrém.

Proto je třísločiněná kůže daleko ekologičtější i etičtější. Krávy se chovají primárně na maso a kůže vzniká jako druhotný odpad. Svoji hodnotu získává až složitým procesem činění a finální úpravou. Při její výrobě bezesporu umírá míň lidí, než v dětských čínských továrnách na ekokůži.

eko kuze
opasky z ekokuze

A jak tedy vyrábíte opasky Vy?

Naše opasky jsou vyráběné z jednoho kusu kůže 4 mm silné. Na opasky vybíráme nejkvalitnější část hověziny – tj. krupón. Hovězina pochází z českých chovů, upravuje jí pro nás malá rodinná koželužna, kde se činí kůže výhradně tříslovinami. U našich opasků se Vám nestane nic z toho, co vidíte na fotkách a opravdu Vám vydrží velmi dlouho, troufnu si říct i celoživotně. Věřím, že česká společnost se ráda vrátí k tradici a kvalitě a zahodí nekvalitní, za nelidských podmínek vyráběné a zdravotně závadné výrobky do koše.

kozene opasky kvalitni

Vyrábíte z pravé kůže jen opasky, nebo i jiné výrobky?

Z kůže vyrábíme kromě opasků také spony, náramky, kožené brašny a kabelky, pouzdra na nože, mobily, peněženky, brašny na motorky, postroje pro koně, vodítka a obojky pro psy.

kozene vyrobky z valasska

Kde mohu najít Vaše výrobky, když bych si chtěl pořídit opasek z pravé kůže?

Naše výrobky nabízíme na webu končiny.cz, kde najdete opasky, které máme skladem. Kožené výrobky, které se šijí, nebo jsou na míru, odesíláme něco mezi 14 až 30 dny, podle náročnosti jejich výroby. Také se tady můžete podívat na speciální výrobky na přání, které máme v galerii našich výrobků.

Autor: Surpan ve spolupráci s Terezou Genzerovou

[an error occurred while processing the directive]

5 komentářů k „Dá se poznat kvalitní kožený opasek?”

Honza

Odpovědět

Díky za hezký článek s fotkami. Myslím, že se dají koupit kvalitní i méně kvalitní opasky. Cena bohužel není spolehlivým měřítkem. Manželka mi koupila opasek a zatím drží. Nebyl od žádné profláklé firmy. Máte někdo zkušenosti s jinými firmami?

26. 3. 2023 at 5:52 pm

Vaše odpověď

Vyžadované informace jsou označeny *